Фото: vrworld.com

Фото: vrworld.com

Авто без водія, дрони і розумні будинки. Що винаходять львівські IT-спеціалісти

6553 0
За інформацією львівського ІТ Кластеру, у Львові працює понад 200 IT-компаній, у яких задіяні понад 15 тисяч працівників. Більшість IT-компаній займаються аутсорсингом і створенням програмного забезпечення для всеукраїнських та світових проектів. Tvoemisto.tv дослідило їхню роботу та зібрало найцікавіші винаходи львівських IT-фахівців.

GlobalLogic

Львівська «Tesla»

У компанії розробили прототип автономного авто, обладнаного системами штучного інтелекту. Такі ж технології використовують в автомобілях Tesla.

Львівський прототип поки що маленький і більше нагадує іграшкову машину на радіоуправлінні, але системи цієї машини аналізують ситуацію довкола й ухвалюють рішення про напрямок і швидкість руху. Механізм здатний реагувати на сигнал світлофора, розпізнавати повороти та дорожні знаки. Автори проекту запевняють, що цей проект був для них більше хобі, адже «всі хлопці любляться бавитися з машинками». Але повноцінне авто наразі збирати не планують.

«Це демонстрація того, що ми можемо зробити. У великих машинах використовуються ті самі технології. Якщо вам потрібно зробити велику повноцінну машину – звертайтеся до нас, ми знаємо, як це робиться», – розповів розробник проекту Володимир Садовий.

Прототип автомобіля цілком можуть згодом відтворити у повноцінному розмірі

Розумний будинок, що врятує мешканців від чадного газу

Технологія SmartHouseCloudSolution дозволяє автоматизувати процес управління сучасним розумним будинком. Розробники кажуть, що однією з найбільш корисних функцій будинку є можливість розпізнавання чадного газу.

До того ж, будинком можна керувати дистанційно. До прикладу, для економії енергії можна виставити таймер, аби включити опалення за годину до того, як прокинетеся, чи за півгодини до повернення додому.

Менеджер проекту Олексій Савичкин розповів Tvoemisto.tv, що цей проект в компанії замовив один з найбільших телекомунікаційних операторів США. У будинку, який розробили львівські спеціалісти, є буквально все: від безпровідних лампочок до камер, які в разі небезпеки зачиняють всі замки, вікна та двері в домі.

Уся система «розумного будинку» працює хіба за кордоном: в Україні технологію використовують рідко, зокрема, через її високу ціну. Але українці впроваджують у своїх помешканнях певні частини «розумного будинку»: наприклад, індикатори чадного газу.

Читайте також: Бути наївними і здоровіше харчуватись. Чого можна повчитись у львівських ІТ-фахівців

Розумний будинок може сам вмикати й вимикати світло, а також попередити свого власника про небезпеку і заблокувати двері

Камера, якою керує глядач

Pixellot – камера, яка має кут огляду 180 градусів та роздільну здатність до 8К. Таку камеру планують використовувати, наприклад, для зйомок аматорського спорту. Камера дозволить глядачу спостерігати як повну картину матчу, так і слідкувати за кожним гравцем окремо.

«Професійний футбольний матч зазвичай обслуговують багато операторів, які знімають кожен момент. Коли мова йде про любительський матч, де немає таких рекламних бюджетів і на операторів ніхто не буде витрачати кошти, можна поставити таку камеру, яка транслюватиме картинку в інтернет. Кожен окремий користувач зможе споглядати за своїм фрагментом відео, за улюбленим гравцем, або кілька разів продивлятися один момент. Головна мета такого винаходу – зробити трансляції любительського спорту більш економічними», – розповів Владислав Ткачук, PR- менеджер компанії Global Logic.

Орієнтована вартість такого девайсу складає 3000$.

Інтерактивна розумна дошка

Творці інтерактивної розумної дошки Smart Board переконані, що їхній пристрій має вивести навчання у школах на якісно новий рівень.

Дошка являє собою сенсорний екран з кількома ручками – стилусами. Її можна підключити до мобільного пристрою та домашнього комп’ютера. На такій дошці можна легко і в ігровій мультимедійній формі пояснювати дітям хімію, фізику чи математику.

«Наша компанія розробила програмне забезпечення та мобільні додатки для цієї дошки. Вона досить вигідно вирізняється з-поміж конкурентів, адже базується на операційній системі Android, в той час як іноземні компанії для своїх розробок більше використовують Windows», – пояснює Юрій, менеджер проекту Smart Board.

Такі дошки в першу чергу розробляли для шкіл, але також їх можуть використовувати компанії

Ціна однієї такої дошки може варіюватися від 4 до 12 тисяч доларів. Це буде залежати від діагоналі дошки, а також від швидкості обробки інформації та виведення її на екран.

Розробники також кажуть, що в українських реаліях доволі складно уявити таку дошку в звичайній школі, проте певні приватні навчальні заклади вже замовили собі декілька екземплярів.

 

SoftServe

Машина часу в Тустані

Для Державного історико-культурного заповідника «Тустань» компанія SoftServe розробила проект віртуальної та доповненої реальності. Зовні проект виглядає досить скромно: це звичайна дерев’яна кімната, розмірами два на два метри і близько двох метрів висотою. Відвідувач має просто одягти на себе окуляри доповненої реальності – і відчути себе на дельтоплані, пролітаючи над реконструйованою Тустанською фортецею.

В компанії SoftServe зізнаються, що розробка була створена як соціальний проект, а тому для самої Тустані буде абсолютно безкоштовною.

До речі, спершу кімната віртуальної реальності була презентована саме в Тустані під час етно-фестивалю. Зараз її представляють на різноманітних ІТ-виставках. Після всеукраїнської демонстрації, компанія SoftServe планує подарувати свій винахід заповіднику.

Читайте також: Як починалось ІТ у Львові. Історичні фото

 

Eleks

Українські дрони для світової авіації

Компанія Eleks почала займатися дронами ще в 2015 році. Спершу вони допомагали армії: їхні дрони використовували для картографії. Втім, велика кількість приладів падала та розбивалася. Тому їх почали вдосконалювати.

Сьогодні українські дрони шукають пошкодження в літаків світових та європейських авіакомпаній і без проблем літають навіть в закритому просторі.

«Дрон – це інструмент. Ми робимо матеріал, який кріпиться на дрон: камери і спеціальне програмне забезпечення, яке збирає все до купи, робить склеювання і наносить зображення на 3D-модель», – сказав Олександр Грачов, головний інженер проекту дронів компанії Eleks.

Зазначимо, що компанія продовжує допомогти армії і постачає дрони українському війську безкоштовно.

Так виглядає дрон, що сканує стан літака

 

EPAM

Роботи замість людей

Програмні роботи, яких розробляє компанія EPAM, дозволяють автоматизувати процес різної роботи. Розробники кажуть, що їхні машини виконують не тільки прості, повторювальні операції, а також можуть самостійно вирішувати логічно побудовані завдання. До прикладу, створити журналістський матеріал на основі прочитаних текстів.

«Людську роботу можна описати – і замість них цю роботу виконуватимуть роботи. Ми ж працюємо над речами, які не можна описати звичними правилами, де потрібна логіка. Наприклад, опрацювання документів чи збір інформації з різних місць. Це не означає, що роботи повністю замінять людей. Машина може виконувати до 90% усієї роботи, а люди зможуть більше часу приділяти креативним задачам», – розповів Петро Дідух, керівник напрямку інновацій у львівському офісі EPAM.

У компанії додають, що на розробку одного такого робота потрібно від 12 до 24-х тижнів. Такі технології вже активно використовують у США та Канаді в областях страхування, банкінгу та рекрутингу.

Фото ілюстративне

Розумний пошук

Система, яка вже понад два роки працює в Північній Америці, допомагає зробити звичний пошук в інтернеті більш ефективним.

«Ми працюємо з рітейл-організацією, яка має досить багато локацій в Північній Америці. Вони почали розвивати свою бізнес-мережу онлайн – і постало питання, як побудувати такий досвід користувача, щоб можна було конкурувати з компаніями типу Amazon», – Олексій Орлов, керівник проекту з розумного пошуку.

Щоби було зрозуміло, досвід користувача – це коли сайт онлайн-магазину може підбирати товари для покупця в залежності від його вподобань та попередніх пошукових запитів. До прикладу, якщо користувач шукає на сайті велосипед, йому запропонують купити заодно шолом та велосипедний замок.

«Наше завдання – побудувати такий досвід користувача, щоб він здійснив покупку і повернувся знову. До того ж, пошук повинен збільшити середній чек на сайті. Фактично, ми працюємо з емоціями людей», – пояснює Олексій Орлов.

Розробники кажуть, що сьогодні їхнім головним завданням є розробка персоналізації та користувацького досвіду в реальному часі, щоб знати, хто здійснює покупку і що може ще зацікавити клієнта.

 

Андрій Костюк

Фото: vrworld.com, Global Logic, Наріман Алієв, The Independent

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!