7 речей про Львів. Найважливіше за минулий тиждень

1770 0
Тиждень, що минув, був багатим на події та новини. Пропонуємо пригадати, чим запам’ятався львів’янам період з 12 по 18 лютого.
фото: соцмережі

фото: соцмережі

CityLife

Львів’яни більше платитимуть за холодну воду, а місто виплатить майже 400 мільйонів гривень по кредитах упродовж 2018 року. Львів став молодіжною столицею України.

Міська рада затвердила перелік дат, коли рекомендують використовувати червоно-чорні прапори та іншу патріотичну символіку. Крім того, мерія зобов’язала всіх працівників сфери обслуговування спілкуватися українською мовою, а ще створила другого комунального перевізника – АТП-2, і заборонила встановлювати атракціони на вулиці Митній.

Бабачиха Маруся навіщувала ранню весну. Тротуар біля Стрийського ринку звільнять від квітів лише частково. На території ЛАЗу проведуть інвентаризацію. А львівські контролери будуть мати нагрудні камери. А «Львівелектротранс» заробив більше трьох мільйонів гривень на нових проїзних.

У Львові визначили переможців конкурсу соціально-культурних проектів. Невдовзі в Рясному відкриють нову медіатеку. З 18 лютого Львів починає вшановувати героїв Небесної Сотні.

Транспорт

Міських перевізників в Україні будуть обирати по-новому. Знаємо, що це означає для Львова – як мінімум, конкурс перевізників оголосять пізніше, ніж планувалося. Восени на вулицях міста можуть з’явитися вживані трамваї з Німеччини.

Квитки на потяги подорожчають у квітні. У деяких потягах може з’явитися Duty Free. А плату за Wi-Fi у поїздах хочуть включити у вартість квитків.

Тим часом зі Львова до Італії відкриють два нові авіарейси, а Ryanair офіційно підтвердив вихід на український ринок восени.

Будівництво, ремонти і реставрація

Пропонуємо онлайн-мапу з позначеними територіями, де планують будувати житло в наступні роки, і подивитися, як виглядатиме Горіховий гай після реконструкції. Дах храму Святої Трійці відреставрують, як і церкву Святої Параскеви П’ятниці. Фігуранти «афери століття» намагалися перепланувати історичну будівлю в центрі Львова.

Університет Франка виступив проти будівництва підземного паркінгу біля головного корпусу вишу. На вулиці Гоголя облаштують новий громадський простір. Віллу на Свєнціцького занесуть до реєстру нерухомих пам’яток. Біля Стрийського парку планують побудувати багаторівневий паркінг.

На Львівщині почали ямковий ремонт дороги Самбір-Дрогобич. На вулиці Вернадського добудують пожежне депо. Крім того, у Львові добудують частину вулиці Ряшівської. Знаємо, що ремонтуватимуть у Залізничному районі цього року. У Львові дали старт будівництву малого транспортного кільця. Басейн на вулиці Стуса відремонтують.

Реформи, освіта і бізнес

Чертверо вчителів з Львівщини перемогли у всеукраїнському конкурсі освітян. В Україні створили онлайн-платформу для підготовки до ЗНО. Тим часом змінилися правила прийому дітей до перших класів. А після 4 класу школярі будуть здавати тільки два предмети з ДПА. А до кінця року більшість львівських школярів зможе складати меню в їдальнях.

В Україні заборонили сироп від кашлю «Пектолван Ц». Власник ОККО збудує у Львові дахову сонячну електростанцію до кінця року. А до 2020 року на Львівщині з’явиться вісім нових вітрових електростанцій.

Соціальні проекти, цікавинки, благодійність

Пропонуємо пройти тест і дізнатися, наскільки ви обізнані зі змінами до Правил дорожнього руху. Театр УКУ показав виставу «Великий льох». Знаємо, як зареєструвати новонароджену дитину, а також хто володіє нерухомістю на території ЛАЗу.

Біля пам’ятника Шевченка з’явилася його міні-копія. Львівські ілюстратори отримали престижну міжнародну премію, науковці зі Львова створили безпілотник, а студент УКУ – «розумний» аксесуар для велошолома. А Нацбанк випустив монету з зображенням Любомира Гузара.

Знаємо, куди українці можуть поїхати без віз у 2018 році. Сходили на презентацію книжки Маркіяна Прохаська.

Померла львівська журналістка Ірина Венгер.

Львів’ян просять допомогти хворому Артурчику.

Спецпроекти і спецтеми «Твого міста»

Дізнавалися, як живуть найщасливіші львів’яни, для чого місту потрібен Львівський автобусний завод та як працює реєстрація тварин у Львові. Поговорили з арт-директором Leopolis Jazz Fest Олексієм Коганом про майбутній фестиваль.

Маємо кілька варіантів того, як розвантажити центр міста та зробити його вільним для проїзду. А ще розказуємо красиву історію кохання до дня святого Валентина.

Що має побачити кожен львів’янин? Храм святого Іоана Златоустого та віллу «Юлієтка». Ще маємо фоторепортаж з китайського Нового року у Львові.

Точка зору: колонки

Журналістка Марія Цигилик розбиралася, чи можна у Львові народити безкоштовно. Громадська активістка Олеся Дацко, яка бореться з незаконними забудовами у Львові, розповідає, кому, на її думку, вигідний мораторій на перевірки ДАБІ і до яких наслідків може призвести.

Блогерка Пані Стефа пояснює різницю між українськими Масницями та російською Масницею, а керівник відділу транспортного планування та моделювання ЛКП «Львіввітодор»  Роман Зубачик – чому Львову необхідні підземні паркінги.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!