Львів прощається з Іваном Головацьким. 5 фактів про науковця

3216 0
Пішов із життя професор та громадський діяч Іван Дмитрович Головацький. Протягом 88 років він чимало зробив для України та Львова. Tvoemisto.tv зібрало 5 фактів із життя науковця

1. Іван Головацький — видатний український учений-біохімік, із його іменем пов'язані дослідження процесів метаболізму вуглеводів і нуклеотидів. Професор значну частину життя присвятив науковій діяльності, зробив великий внесок у дослідження клінічної біохімії людей і тварин.

2. Народився Іван Головацький у селі Чортовець (нині Городенківський район Івано-Франківської області). Вищу освіту здобув у Львівському державному ветеринарному інституті, який із відзнакою закінчив у 1951 році. наукові дослідження Івана Головацького дали можливість сформувати новий напрям у вивченні біохімії обміну вуглеводів. У 1963 році вчений захистив докторську дисертацію, а через два роки отримав звання професора біохімії.

3. У юнацькі роки зазнав переслідування від органів державної безпеки. Ще студентом був заарештований і перебував півроку під слідством. Пізніше за родинні зв’язки з «неблагонадійними людьми» Івана Головацького звільнили з посади завідувача кафедри Львівського зооветеринарного інституту без права працювати в навчальних закладах. Однак колеги допомогли науковцю відновитись на роботі.

Читайте також: У Львові вшанують жертв Голокосту. Програма

4. Професор Головацький докладав значних зусиль до вшанування пам’яті героїв національно-визвольних змагань українського народу ХХ століття та відновлення історичної пам’яті. Завдяки його наполегливості встановлено меморіал-пам’ятник Січовим стрільцям на горі Маківці, надано приміщення і завершено роботи з організації Музею національно-визвольної боротьби у Львові.

5. Іван Головацький пішов з життя, будучи головою Всеукраїнського наукового та професійного товариства ім. Міхновського, дійсним членом Наукового товариства ім. Шевченка, головою інтелектуально-мистецького об’єднання «Трипілля», членом Правління Національної спілки краєзнавців та головою Громадської ради Музею визвольної боротьби України.

Поховають Івана Головацького на Личаківському кладовищі (67-ме поле) сьогодні, 27 січня, о 14:00.

За матеріалами Вікіпедії.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!