Львів’яни та їх транспорт: Історія про дим з-під шин

3161 0
Не здивуюся, якщо серце Івана б'ється в ритм з двигуном його авто. Двигуном автомобіля, який лічені секунди набирає сотню і ця сила втискає тебе в сидіння. Потужність двигуна неймовірна і ти на власному тілі відчуваєш цю силу. Він живе швидкістю, живе рухом, він є частиною свого автомобіля, як і його авто є частиною Івана. Сьогодні в рубриці львів'яни та їх транспорт Іван Ракус- неодноразоний призер Чемпіонатів України з автомобільних перегонів.
Фото автора

Фото автора

Змагання

Я брав участь в різних видах спорту: від автослалому, драг рейсингу, спрінт раллі, також був учасником чемпіонату України з гірських гонок або, як прийнято їх називати в Європі, хілклімб (Hillclimp) - підняття на гору на високій швидкості. Я досить активно виступав у 2012 році, перемагав, привозив додому перші,другі місця, але у наступні два роки, довелося зробити паузу.

Перші автомобілі

Все почалося з мого першого авто — ВАЗ-2108. Спочатку почав працювати над його зовнішнім виглядом, потім  взявся за технічний бік. В той момент мені дуже сподобався автослалом (фігурне водіння, - авт.), але виникла проблема — я не міг на ВАЗі змагатися з спортсменами на потужніших авто. Тоді я і вирішив придбати свою першу Honda CRX – це одне із тих авто, яке є найкращим для змагань в слаломі.

Вперше, коли я пересів на нове авто, дива не сталося і я не поїхав краще. Навіть іноді показував значно гірші результати, ніж на ВАЗі. Після сезону 2012 року, врахувавши усі помилки, почав працювати над тим, щоб авто було більш пристосованим для слалому. За підсумками 2012-го року посів четверте місце в загальному українському заліку із слалому.

Жовта Honda

Не беруся казати, що чекає мене в майбутньому з жовтою Honda, але зараз ми одна душа. Перебрав її повністю, до найменших дрібниць,але говорити на цей момент, що моє авто готове  на сто відсотків  не можу. Для того, щоб довести його до максимально можливої комплектації, потрібна велика сума грошей – це не тисячі, це сотні тисяч гривень. Хоч це не зовсім правильно, але часто доводиться брати кошти з сімейного бюджету. Та насправді воно того варте, якщо їздити якісно (вправно) або ви знайдете спонсора, або спонсор знайде вас.

Минулого року я почав працювати над потужністю авто. Повністю замінив двигун із заводських 130 до 160 кінських сил. В процесі роботи над двигуном з'явилася можливість “прокачати” його до 220 к/с. Простіше кажучи, я поєднав деталі, які випускала Honda, але які  вона ніколи не поєднувала в одному двигуні.

 Після проби я переконався, що потужності двигуна мені вистачить і взявся за роботу над іншими елементами: гальма, ходова, гума та інші важливі деталі. Всі дрібниці неймовірно важливі, тому що був випадок, коли у мене поламався двірник і я практично навпомацки їхав під час гонки, що на фініші вилилося в третє місце. Перед кожним змаганням я перевіряю усі деталі, дотягую усі гайки та змащую усі елементи.

Тренування

Ми з друзями-гонщиками ніколи не ганяємо містом. Це ризик для нас і оточуючих. Це дуже відповідально.Для гонок є тренування і змагання. Я багато їзджу на картингу, шукаю місця де можна кататися. Сьогодні ми співпрацюємо з Ареною Львів і вони дають можливість нам кататися. Перевага в тому, що там не так багато житлових будинків і ми менше заважаємо людям. До Львів Арени ми тренувалися в Брюховичах.

Гонка

У автогонках головне не рватися на всі змагання. Я зрозумів, що краще обрати декілька, але тільки ті, які приноситимуть найбільше задоволення і в яких можна буде реалізувати свій потенціал. Якщо ви таки наважитеся долучитися до любителів гонок, то порахуйте у скільки це вам обійдеться. Середня вартість авто від трьох до чотирьох тисяч доларів США. Жигулі можна придбати від 500 до 1000 доларів США. Також потрібно авто підготувати, а це ще від 500 до 5000 доларів. Також потрібно заплатити за річну ліцензію Федерації автослалому України. Окрім того, кожна гонка має “стартові” - це ще від 150 до 3000 гривень. На більшості гонок заради заохочення отримуємо кубки та грамоти. На жаль, із фінансовими призами все дуже складно. Часто спортсменам компенсовують доїзд та проживання. Можуть оплатити бензин.

Сім'я

Автоспорт – це досить специфічний і ризиковий вид спорту. Мене в цьому завжди підтримує дружина та мама. Але, як тільки я починав, проти гонок був батько та зрештою він змирився з тим, що автоспорт для мене все,та почав підтримувати! Гонки забирають дуже багато часу. Потрібно постійно слідкувати за авто, після змагань доводиться досить часто його розбирати, щоб відремонтувати. Через це не завжди вдається приділяти достатньо уваги рідним.

Дружба

Одна з найбільших проблем автоспорту, що логічно, це поламані автомобілі. Вони постійно ламаються і зазвичай в момент, коли тобі це найменш потрібно. Ми у Львові намагаємося виручати один одного. Було кілька випадків, коли я давав своє авто іншому гонщику, щоб він міг доїхати гонку, так само і мені позичали машину. Без цього нікуди, тому що авта у нас значно частіше ламаються. Мені довелося продати першу червону Honda. Момент між продажем червоної і купівлею жовтої став для мене одним із найважчих перехідних періодів у житті. Я справді не вірив, що зможу повернутися в спорт. Та все ж бажання слалому мене перемогло.

Підготував Володимир Домбровський. 

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!