Політична реклама

МОЗ затвердило нові рекомендації для здорового харчування

1068 0
Міністерство охорони здоров'я України розробило та затвердило Методичні рекомендації для консультування пацієнтів щодо основних засад здорового харчування.

Розроблені і суто практичні рекомендації щодо здорового харчування. При цьому підрахунок загальних енергетичних потреб повинен проводитись з урахуванням віку, статі та рівня фізичної активності.

Згідно із Методичними рекомендаціями, рекомендованим добовим рівнем споживання солі для здорових людей є 6 грамів або 2,3 грами натрію. Зменшення кількості солі у дієті асоційовано із зниженням ризику ССЗ та смертності від них. Усім без виключення слід рекомендувати споживання понад 300 грамів фруктів та 300 грамів овочів щоденно. Ці харчові продукти являються важливим джерелом харчових волокон. Збільшення рівню їх споживання призводить до зменшення смертності від усіх причин, ССЗ та інсульту.

Слід рекомендувати усім пацієнтам заміну рафінованих злаків у дієті на цільнозернові злаки, які містять значно більше харчових волокон. Домінування у раціоні харчування рафінованих злаків призводить до набору зайвої ваги. Необхідно також радити пацієнтам замінити молоко та молочні продукти з нормальним вмістом жиру на знежирені. Слід споживати 500 - 700 мл (або понад три порції) молочних та кисломолочних продуктів з низьким вмістом жиру щоденно, повідомляє прес-служба МОЗ України.

Особливу увагу слід звернути на необхідність значного обмеження споживання червоного м'яса та технологічних продуктів з м'яса. Риба, птиця, бобові, горіхи та насіння, а також знежирені молочні продукти повинні рекомендуватись в якості основного джерела білку. Слід також значно обмежити споживання насичених жирів та уникати вживання транс-жирів, зважаючи на суттєве збільшення ризику атеросклерозу та інсульту.

Як зауважують медики, сучасні виклики глобальної охорони здоров'я пов'язані із способом життя людей, дотриманням ними принципів здорового харчування, достатньою фізичною активністю, уникнення зловживання алкогольними напоями та курінням тютюнових виробів. Сьогодні чотири класи хвороб - серцево-судинні, злоякісні новоутворення, цукровий діабет, хронічні респіраторні захворювання, зумовлюють понад 80% смертей в нашій країні та понад 70% всього тягаря хвороб. Тож, постійне дотримання правил здорового харчування, звернення до фахового лікаря та дбайливе ставлення до власного здоров'я допоможуть вберегтися від численних ризиків та почувати себе здоровим і енергійним.

 

 

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!