На площі Галицькій законсервували фундаменти костелу Воздвиження Чесного Хреста

2046 0
Фундамент храму знайшли під час реконструкції фонтану «Кульбаба» та датують 1530-м роком.

На пл. Галицькій у Львові цьогоріч облаштують новий громадський простір, а виявлені фрагменти костелу Воздвиження Чесного Хреста законсервували. Про це повідомляє пресслужба ЛМР.

Відповідне рішення прийняли у жовтні 2019 року на консультативній раді при управлінні охорони історичного середовища. Натомість не рекомендують відновлення на площі фонтану «Світезянки» чи «Кульбаби». Як повідомялила раніше під час брифінгу керівниця управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко, фундаменти костелу не є матеріалом для експонування.

Читайте також: Проект реконструкції фонтану Кульбаба у Львові повністю змінять

«Також у проєкті треба передбачити ознакування храму в мощенні та встановлення міні-макета за зразком тих, які вже є в місті, щоби можна було побачити храм і прочитати про нього», – додає вона. 

Територію для простору планують розширити ближче до Галицького ринку та в інший бік до вулиці Князя Романа, а кіоски навколо прибрати. Натомість там мають облаштувати новий фонтан, однак не обов'язково на місці «Кульбаби».

Читайте також: Як змінилися фонтани Львова упродовж ста років. Фото до і після

Нагадаємо, що на місці «Кульбаби» планували облаштувати сухий фонтан. Роботи повинні були закінчити за 5 місяців. Втім після демонтажу металевої скульптури підрядники натрапили на археологічні знахідки. А також група львівських активістів, яка займається дослідженням радянської та монументальної спадщини Львова, звернулась до заступника міського голови Львова з питань розвитку Андрія Москаленка, аби фонтан зберегли.під час реконструкції фонтану «Кульбаба» 

Під час реконструкції фонтару знайшли фундамент храму Воздвиження Чесного Хреста, який датують 1530-м роком. Його розібрали наприкінці XVIII ст. разом із міськими укріпленнями. Також під час розкопок також знайшли останки десятьох людей.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!