Частину фонтану «Кульбаба» у Львові планують зберегти

3331 0
Раніше тут планували облаштувати сухий фонтан.
фото: Wikipedia

фото: Wikipedia

У Львові планують частково зберегти фонтан «Кульбаба» на площі Галицькій, який хотіли хотіли переробити на сухий фонтан. Про це повідомляє мистецтвознавиця Олена Мартинчук у Facebook.

Фонтан «Кульбаба» планували переробити на сухий фонтан під час реконструкції площі. Роботи вже почали виконувати і мали закінчити за 5 місяців.

Але група львівських активістів, яка займається дослідженням радянської та монументальної спадщини Львова, звернулась до заступника міського голови Львова з питань розвитку Андрія Москаленка, аби фонтан зберегли.

За словами Олени Мартинчук, Андрій Москаленко повідомив, що він розмовляв із головою Галицької районної адміністрації і йому повідомили, що проектант внесе зміни, аби зберегти фонтан в межах площі.

Довідка

У 1880 році на площі Галицькій, де зараз стоїть фонтан «Кульбаба», з’явилась криниця з фонтаном та скульптурою героїні однойменної балади поета Адама Міцкевича – Світезянки (німфа озера Світязь) авторства польського скульптора Тадеуша Блотніцького (1858-1928). Скульптуру він створив на замовлення львівського магістрату. Світезянка безслідно щезла з площі приблизно у 1950 році.

Читайте також: Як змінилися фонтани Львова упродовж ста років. Фото до і після

Замість німфи криницю прикрасили скульптурою хлопчика, автор якої невідомий. Схожу скульптуру дослідники знайшли на Личаківському цвинтарі на могилі юнака, який трагічно загинув. Орієнтовно у 1970 році цю скульптуру демонтували, а за кілька років тут встановили абстрактну композицію «Кульбаба» роботи львівського художника Олега Микити.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!