Як у Львові мешканці самостійно утеплюють багатоповерхівку. Фото, відео

3553 0
Сума фінансування залежить від кількості тих, хто отримує субсидію.
Фото: Тарас Бабенчук

Фото: Тарас Бабенчук

На проспекті Червоної Калини, 121 почали утеплювати 30-річний будинок. Як розповів під час стріму Tvoemisto.tv голова ОСББ «Ольвія Люкс» Степан Івечко, мешканці вирішили скористатися державною програмою «Теплі кредити».

Читайте також: Перші люди на Сихові. Як розвивався наймолодший район Львова

Сума фінансування залежить від кількості тих, хто отримує субсидію. Приблизно ця сума може становити 60-70% від держави і міста.

Кошти наперед не видають. Мешканці подали заявку на участь у програмі, отримали підтвердження, після чого банк резерувує кошти й після видачі кредиту мешканці можуть починати роботи.

За словами Степана Івечка, на одну квартиру держава виділяє не більше 14 тисяч гривень. А по собівартості, наприклад, на чотирикімнатну квартиру припадає понад 40 тисяч гривень. Крім цього, місто також має обмеження в 400 тисяч грн на один будинок.

Степан Івечко каже, що мешканці, крім утеплення, хотіли б відремонтувати дах, систему опалення.

«У кожному будинку є мешканці, які за покращення ситуації, і які не чіпайте і я вас не буду чіпати. Але є законодавство про ОСББ, що регулює такі рішення. Наприклад за утеплення мають проголосувати дві третіх мешканців. І якщо рішення підтримають, ті, хто проти, мусять його виконувати», – каже голова ОСББ.

Для погашення кредиту за утеплення мешканцям відкрили окремий рахунок, де мешканець може відстежувати, скільки він ще має сплатити та які відсотки.

Читайте також: На що звертати увагу при виборі житла. Фактори енергоефективності

Додамо, що у 2018 році Сихів переміг у конкурсі «Енергоефективний район». Триватиме він до кінця вересня 2022 року. За цей час за 5 млн євро впровадять низку ініціатив на Сихові. Зокрема за кошти ЄБРР у  Сихівському районі встановлять 480 ІТП у будинках.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!