Сихів стане енергоефективним районом

4227 0
Проект реалізовуватимуть протягом 4,5 років за допомогою Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ.
фото: bereznyaki.org

фото: bereznyaki.org

У Львові розпочалась реалізація проекту «Енергоефективний район». Триватиме він до кінця вересня 2022 року. За цей час за 5 млн євро впровадять низку ініціатив на Сихові, повідомляє прес-служба ЛМР.

У межах Сихова оберуть пілотний мікрорайон, для якого оберуть додатковий механізм енергоефективних заходів. Житловий фонд мікрорайону утеплюватимуть за проектами модернізації системи теплопостачання ЄБРР. Також для мікрорайону розроблять комплексну модель енергоефективного постачання та споживання теплової енергії.

Відтак, на кошти ЄБРР у Сихівському районі встановлять 480 ІТП у будинках.

Читайте також: ЄС виділить 50 млн євро українському фонду енергоефективності

«Люди утеплюють квартири клаптиками, а це не добре, це не дає ефекту. Правильно, коли утеплений цілий будинок, цілий квартал, який черпає теплову енергію від одного ЦТП – тоді ми бачимо енергоефективність. Зараз ми в процесі роботи. Будемо розставляти акценти і визначимо, яка частка робіт буде за фінансування Німецького уряду, мешканців, міської ради. Наших німецьких колег також цікавлять будинки, де є велика кількість субсидіантів, щоб зрозуміти платоспроможність мешканців», – каже директорка департаменту ЖКГ та інфраструктури Ірина Маруняк.

Читайте також: Перші люди на Сихові. Як розвивався наймолодший район Львова

Вона додає, що це буде перший пілотний проект в Україні, у його межах планують започаткувати співпрацю з державним Фондом ефективності, що зараз створюється.

«В Україні втричі більше субсидіантів, ніж у Німеччині. Тому є переваги інвестицій в енергоефективність, замість інвестицій у субсидії. Бо, інвестуючи в модернізацію і енергоефективність, можна модернізувати й економіку. Цей проект матиме величезну вагу на національному рівні, бо покликаний стимулювати розроблення моделі збалансованої інвестиційної політики, яка враховуватиме як сторону постачання так і попит», – каже Юрген Кайнхорст, голова департаменту співробітництва зі Східною Європою та Африкою Міністерства навколишнього середовища Німеччини.

Окрім впровадження енергоефективних заходів та технологій, також проводитиметься просвітницька робота з мешканцями.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!