Як у Львові змінився ринок оренди житла та наскільки впали ціни

24651 0
Вартість оренди житла у Львові зменшилася в середньому на 20%.
Фото: Thepage.ua

Фото: Thepage.ua

Величезний пласт квартир у Львові вивільнився під оренду. Ціни на оренду житла в середньому знизилися на одну п'яту. Після виходу із карантину ціни поступово зростатимуть, але не одразу, тому що ринок цього не дозволить через велику кількість пропозицій. Про це у коментарі Tvoemisto.tv розповіла експертка з питань нерухомості, засновниця агентства нерухомості «Престиж» Оксана Луцко.

Читайте також: Не поспішайте вкладати в гречку. Що буде з цінами на нерухомість після кризи та пандемії

Щороку навесні у Львові збільшується попит на оренду житла і відбувається певний пік пошуку квартир для оренди. Однак карантин вніс суттєві корективи.

«В оренді є певна сезонність. Насправді це весна, березень, час Великодня, і другий пік – кінець серпня, вересень, жовтень. Цього року сезон дуже слабкий, хоча рух є. Два тижні була тиша, всі домовленості поставили на паузу. А потім почали зменшувати орендну плату, через те, що зменшилася платоспроможність орендарів і зменшився попит. Кількість квартир в центрі зросла. Позвільнялися квартири, які були під подобовою орендою. І величезний пласт квартир витік на ринок», – розповіла про ситуацію Оксана Луцко.

У середньому, за її словами, вартість оренди житла зменшилася на 20% – 15-25% в залежності від того, чи одно, дво- чи трикімнатна квартира. Якщо у центрі однокімнатна коштувала від 6,5 до 8 тисяч гривень за місяць, в середньому 7-7,5 тис. грн, то зараз ціна впала до 6-5 тисяч. Двокімнатні і трикімнатні коштували 7-8 тис. грн та 9-10 тисяч в залежності від площі, то зараз відповідно 5,5-7 тис. грн та 7-8 тисяч. По районах, в старому фонді однокімнатну квартиру можна було вийняти за 6-6,5 тисяч гривень, натомість зараз їхня ціна 4,5-5 тисяч гривень. 

Читайте також: Чи варто у Львові перш за все відкрити ринки, перукарні та спортивні заклади. Позиція бізнес-омбудсмена

Також вона наголосила, що на 70-80% зменшилася кількість тих, хто приїжджає до Львова – туристів і тих, хто тут працює.

Після закінчення карантину ціна на оренду до попередньої повернеться точно не одразу, адже конкуренція велика і ринок цього не дозволить.

«Часто власники кажуть, що ціни зменшили лише на час карантину, або фіксують таку ціну на 3-6 місяців і кажуть, що після завершення карантину, коли повернуться туристи та почнеться внутрішня міграція, ціна зростатиме. Але вона повернеться до передкарантинного стану точно не одразу. Це буде поступовий ріст – плавний, природний. За один день не станеться. Ринок не дозволить цього зробити, бо буде конкуренція. Пропозиція дуже велика, а попит не такий», – пояснює експертка з питань нерухомості.

Водночас запитів на оренду будиночків за містом зазвичай небагато. «Переважно хочуть винаймати житло у Львові, поближче до роботи. Бувало, що у квітні-травні люди шукали літній будиночок, дачу, до вересня-жовтня, але я не помічаю сплеску такого запиту сьогодні», – уточнює Оксана Луцко.

Читайте також: Уряд продовжив загальнонаціональний карантин до 11 травня

Загалом ринок оренди відреагував фактично моментально на ситуацію в країні. Хто не знизив цін – втратив своїх орендарів. «Одразу почалися дзвінки власників та клієнтів, що орендарі не можуть платити, частина з’їджджає, частина просить відтермінування чи знижок. І ціни різко масово знизилися. Ті власники, які не захотіли цього зробити, просто втратили орендарів, а орендарі без проблем знайшли інші квартири, за дешевшу ціну. Деякі орендарі просто залишилися без роботи і виїхали зі Львова, вивільнивши квартири. Багато квартир, які люди тільки виставили на оренду, сьогодні простоюють», – підсумувала експертка.

Христина Гоголь


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!