Як вберегтися від діабету. Поради МОЗ

1211 0
Пояснюємо, які є симптоми діабету, типи, АBC показники та як жити з діабетом.
Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

Діабет – це хронічне захворювання, при якому підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну (діабет І типу) або ж організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін (діабет ІІ типу). Про діабет та його симптоми пояснюють у міністерстві охорони здоров'я. 

Симптоми діабету:

  • підвищена спрага, сухість у роті;
  • слабкість, постійне почуття втоми;
  • затуманений зір;
  • оніміння кінцівок, поколювання в руках та ногах;
  • повільне загоєння порізів та виразок;
  • різка втрата ваги;
  • часте сечовипускання.

Типи діабету:

Діабет 1 типу виникає, коли організм не виробляє достатньо інсуліну, щоб поглинати цукор (глюкозу) зі споживаної їжі, і не може перетворити його в енергію для вашого тіла.

Людям з діабетом І типу потрібна щоденна інсулінотерапія. Отримати інсулін можна за програмою «Доступні ліки».

«З рецептом від лікаря пацієнт йде в аптеку і там безкоштовно або із невеликою доплатою отримує інсулін. Вартість аптеці відшкодовує держава з коштів платників податків. Більше немає ризику, що пацієнт отримає ліки, які йому не підходять або від яких в нього будуть тяжкі побічні ефекти, бо лікар підбирає їх індивідуально, а не з асортименту, що закупила область», – кажуть в МОЗ.

Додамо, що дві третини вартості інсуліну відшкодовує державний бюджет, а решту має оплатити місцевий. З переліком доступних препаратів можна ознайомитись за посиланням.

Цукровий діабет 2 типу виникає, коли організм не виробляє або не використовує інсулін повною мірою. Це найпоширеніший тип діабету.

Гестаційний діабет діагностують у період вагітності. Може бути наявним протягом певного часу і після народження дитини.

ABC показники діабету

A1C – аналіз крові, який вимірює середній рівень цукру протягом останніх трьох місяців.

B – показники кров'яного тиску. Артеріальний тиск – сила тиску крові на стінку кровоносних судин. Якщо показники кров'яного тиску стають занадто високими, це може призвести до серцевого нападу, інсульту, ураження нирок і очей.

C – показники холестерину. Є два типи холестерину в крові: LDL і HDL. LDL або «поганий» холестерин може накопичуватися і закупорювати кровоносні судини. Це може викликати серцевий напад або інсульт. 

Як жити з діабетом: 

1) Намагайтеся контролювати рівень стресу.

2) Правильно харчуйтеся.

3) Будьте активними.

4) Приймайте ліки для лікування діабету та інших проблем зі здоров'ям, навіть якщо ви почуваєтеся добре.

5) Перевіряйте свої ноги щодня на наявність порізів, пухирів, червоних плям і набряклостей.

6) Слідкуйте за гігієною ротової порожнини постійно.

7) Перестаньте курити.

8) Відстежуйте рівень цукру в крові.

9) Перевіряйте рівень вашого артеріального тиску.

Додамо, що до спеціалістів треба звертатися принаймні двічі на рік для виявлення і лікування будь-яких проблем на ранніх стадіях. При кожному відвідуванні лікар має проконтролювати рівень АТ, стан кінцівок та стопи, показники маси тіла.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!