Закон про мову сьогодні набув чинності

3717 0
Львів’ян кличуть відзначити це концертом.
фото: Львівська політехніка

фото: Львівська політехніка

Сьогодні, 16 липня, за два місяці після оприлюднення в газеті «Голос України», набув чинності закон про мову. Документ посилює позиції державної мови у галузі публічного використання та не регулює мову в приватному спілкуванні.

Закон зобов’язує володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків президента, спікера парламенту та його заступників, голову та усіх членів уряду, керівників державних установ, підприємств і відомств, державних службовців та посадовців всіх рангів, керівників та особовий склад Нацполіції, суддів, адвокатів та нотаріусів, керівників закладів освіти, педагогів та медичних працівників державних і комунальних закладів охорони здоров’я.

Читайте також: Сьогодні ми ухвалили найкращий в світі Закон про мову

Штрафувати за порушення вимог закону щодо застосування державної мови у галузі обслуговування споживачів буде уповноважений із захисту української мови.

Також передбачається створення Національної комісії зі стандартів державної мови, що, зокрема, проводитиме іспити на знання української мови на певному рівні для тих, хто хоче набути українське громадянство, та видаватиме відповідні сертифікати. Документ передбачає відкриття безкоштовних курсів для дорослих, які хочуть вивчити українську мову.

Дія закону не поширюється на приватне спілкування та здійснення релігійних обрядів. Втім усі культурні заходи мають бути супроводжені українською мовою. Так само, ЗМІ та книговидавництво поступово мають перейти на українську.

Читайте також: Інститут мовознавства опублікував новий український правопис. Де завантажити

Норми закону набуватимуть чинності поступово. Наприклад, лише за п'ять років стане чинною норма закону, за якою квота на українських контент в ефірі телеканалів має становити 90%.

Максимальна сума штрафу за порушення тих чи тих норм закону становитиме 11 тис. 900 грн. Ця норма почне діяти через три роки.

Сьогодні о 19:30 у Львові відбудеться концерт з нагоди набуття чинності Закону про мову. Локація – проспект Свободи, площа перед пам’ятником Тарасові Шевченку.

Читайте також: Пів яблука та ирій. Що змінює новий український правопис

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила Закон про мову в цілому 25 квітня цього року. Нардепи від «Опозиційного блоку» одразу ж зареєстрували постанову про скасування цього документу, але парламент у травні відхилив її. Після цього Закон одразу підписали голова ВРУ Андрій Парубій та президент Петро Порошенко.

Додамо, з 3-го червня цього року українцям рекомендовано послуговуватись новим правописом.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!