24 дитини львівського мера, або Що таке любов

20853 0
Сьогодні, у День сім'ї, львівська екскурсоводка Олександра Дябіна розповідає про середньовічну львівську сім'ю, що дала початок величезній династії.
Фото: Інститут міста

Фото: Інститут міста

Травень – місяць щедрий на свята та події. Сьогодні до них додається День сім’ї. Давайте порозважаємо, що для кожного з нас означає сім'я?

Найголовнішою причиною створення нової сім'ї є любов. Любов – це паливо для життя і продовження роду. Як зрозуміти, що це дійсно вона? Наймудріша книга дає нам тлумачення: «Любов – довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла, не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою, все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить» (1 Коринтян 13: 4-7).

Читайте також: Біблія для бідних, або Що ви не знали про каплицю Боїмів

У Святому Письмі є настанова для людей, аби вони плодились і розмножувались. Плодитись – означає народити двох дітей, а розмножитись – трьох і більше. І тут на думку спадає одна цікава львівська родина, що бере свій початок у 16-му столітті і походить зі Селезії – родина львівських патриціїв Шольц-Вольфовичів.

Можливо тому, що вони чемно виконували настанови Святого письма – плодились і розмножувались – Господь щедро благословив їх фінансами і владою. А, може, навпаки. Вони були чи не найбагатшими у Львові і мали 24 дитини – 12 хлопчиків і 12 дівчаток. Усіх дітей народила одна жінка – дружина Вольфа Беата.

Не забуваємо, що це було глибоке середньовіччя: епідемії, брак лікарів, антисанітарія, відсутність вакцин і антибіотиків. У той час народитись було легше, ніж вижити, та Шольц-Вольфовичі і народились щедро, і вижили всі, і успішно уклали шлюби з такими ж успішними львів'янами. Таким чином, союз лише одного чоловіка і однієї жінки дав початок величезній династії – саме вони стали родичами чи не половини Львова.

Сучасники жартували, що це був союз вовка і зайця – адже саме так перекладались з німецької їхні прізвища. Вольф був не лише багатодітний тато, а ще й купець і лавник. Чотири рази він ставав львівським війтом. З 1544-го до 1568-го – був міським райцем, а ще його аж чотири рази обирали бургомістром Львова. По-сучасному – мером.

Читайте також: Як Львів переживав епідемії 500 років тому і як тут винайшли вакцину від тифу

Багаті, впливові, багатодітні. Складно середньовічному, а, зрештою, і сучасному ближньому пережити такий комплект дарів. Можливо тому про Вольфа і його дружину ширились плітки і родину звинувачували у зловживанні службовим становищем.

Про будинок, у якому жила багатодітна родина патриціїв і що розташований на площі Ринок, читайте тут. Також відому родину можна побачити на барельєфі фасаду Латинської катедри «Родина Шольц-Вольфовичів на молитві». Щоправда, там зображена лише половина родини – шестеро хлопців і шестеро дівчат. А ще про цей рід нагадує лев на вулиці Коперника – біля храму святого Лазаря. Він тримає в лапах герб роду Шольц-Вольфовичів.

Фото: Україна Інкогніта

Фото: Фотографії старого Львова

На думку спадає, що в Господа немає нічого неможливого, він може благословити сім'ю так щедро і так рясно: «Чого око не бачило й вухо не чуло, і що на серце люди́ні не впало, те Бог приготува́в був тим, хто любить Його!»

Тому всі, хто ще без сім'ї, не гайте часу і просіть, бо «І все, що попросите в молитві з вірою, – одержите» (Матвія17:20; 21:21-22).

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!