Чому потрібно добудувати міст через Наукову

14273 0
Інженер Філіп Шухевич аргументує, чому міст через Наукову треба добудувати, та пояснює, як це може покращити рух транспорту в мікрорайоні.
Фото: lviv.media

Фото: lviv.media

У Львові тривають дискусії, чи потрібно добудовувати міст через Наукову з подовженням трамвайної колії до Трускавецької. В березні цього року депутати міськради підтримали відповідну петицію, навіть заклали кошти мільйон гривень на будівництво шляхопроводу і транспортної розв’язки на перетині Наукової та Княгині Ольги. Загальна вартість проєкту – 350 мільйонів гривень. 

Згодом у колонці на Tvoemisto.tv депутат міськради, голова громадської організації «Наукова» Андрій Шевців наголосив, що вважає ідею з добудовою моста через Наукову недоцільною. Натомість інженер Філіп Шухевич переконаний, що цей міст допоможе оживити мікрорайон, який постає біля стадіону «Арена Львів», і що про це варто думати вже сьогодні.

Читайте також: Міст через Наукову. Чому його добудова є нераціональним рішенням

Львів постійно розширюється, чого не скажеш про транспортну систему. Коли будують нові спальні райони, треба одразу передбачати, як вони сполучатимуться з містом, аби люди не були відрізані від світського життя. Необхідно добудувати міст через Наукову та подовжити трамвайні колії до «Арени Львів», а може, і в інших напрямках. Щоб зменшити інвестиції, є сенс створити такі нові магістралі громадського транспорту подалі від доріг для приватних автомобілів. Концепція нових мікрорайонів має бути такою, щоб мінімізувати майбутні транспортні потреби.

Міст через Наукову може бути найпростішим доступом до середмістя Львова зі Стрийської – Трускавецької – Кульпарківської. Щоб досягти цього, у довгій перспективі варто обов’язково добудувати шляхопровід і використовувати його переважно для громадського транспорту. Треба думати, планувати, як нові райони, такі як біля «Арени Львів», підключити до центральної транспортної мережі. Там зараз активно все забудовують, тож необхідно подовжити шляхопровід не лише до Трускавецької, а й далі до «Арени Львів». Найпростіший спосіб – подовжити трамвайні колії. Міст має бути закінчений, але його повинен використовувати здебільшого громадський транспорт.

Читайте також: Львівські депутати підтримали петицію про добудову моста через Наукову

Потрібно починати вже зараз резервувати земельні ділянки. 

Подовження моста через Наукову обійдеться недорого, для цього вистачить декілька мільйонів. Треба додати 12 балок. Важливо, щоб його реконструкція не заважала руху автомобілів на цій вулиці. Кажуть, що добудовувати шляхопровід затратно. Якщо місто не може покласти 12 балок і заасфальтувати 300 метрів дороги, то виникає багато питань. Треба перевіряти поточний кошторис. Головна початкова функція цього моста – трамвайна колія, яку необхідно залишити і подовжити бодай до Трускавецької. А потім подовжити трамвайні колії до новозбудованих районів, де величезна кількість габаритних будівель на тисячі квартир. 

Важливо розуміти, що рух трамваїв і автомобілів на єдиній інфраструктурі є невдалим рішенням, тому в ідеалі трамвайні колії мають бути відмежовані від руху автомобілів та іншого транспорту. На відміну від багатьох міст у Львові це можна зробити вже зараз, доки не забудували кожен квадратний метр.

Фото: Wikimedia.org

Насправді цей міст уже є. Він ідеальний для трамвайного руху. Якщо подовжити шляхопровід через Наукову, це ніяк не вплине на рух автомобілів цією вулицею. Там можна прокласти трамвайні колії в обидва боки, зробити велосмугу і пішохідну ділянку. Якщо ширина моста дозволяє, можна додати одну смугу для машин, які повертають із Наукової. Це спростило б рух. Дехто каже, що демонтаж моста – дешеве рішення, але чи хтось рахував, скільки коштуватиме побудувати заново те, що можна так необдумано знищити?

Читайте також: На добудову моста на Науковій місто виділило один мільйон грн з 350 необхідних

Дехто думає, що краще влаштувати перехрестя на зразок того, що на Володимира Великого і Княгині Ольги, де є транспортне кільце. Але це недоцільне рішення для перехрестя з інтенсивним рухом. Тому, на мою думку, найкращим варіантом буде подовження моста від Княгині Ольги до Трускавецької, але тільки з трамвайними коліями, щоб не було такої ситуації, як на вулиці Стрийській, де через величезну кількість транспорту часто утворюються затори.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!