Міст через Наукову. Чому його добудова є нераціональним рішенням

7256 0
Добудова шляхопроводу через Наукову з продовженням трамвайної колії до Трускавецької є вкрай сумнівним рішенням, вважає депутат міської ради та голова громадської організації «Наукова» Андрій Шевців.

Трамвайна колія до вулиці Трускавецька – це стратегічний проєкт, який неодмінно буде реалізований. З’єднати центр із Трускавецькою, а Трускавецьку зі Стрийською (з огляду на швидкі темпи розвитку цього мікрорайону та Сокільників) важливо для мобільності, комфорту й безпеки пересування. 

Я виріс на вулиці Івана Пулюя і памʼятаю, що завжди і на навчання, і на роботу їздив до Парку культури та відпочинку трамваєм. І завжди хотілося, щоби той трамвай під’їжджав ближче до нашого мікрорайону. 

Зараз думки про спосіб реалізації проєкту продовження трамвайного маршруту №3 до вулиці Трускавецька розділилися: добудовувати міст чи робити розвʼязку на одному рівні. 

Нещодавно депутати Львівської міської ради розглянули електронну петицію про добудову шляхопроводу через Наукову з продовженням трамвайної колії до Трускавецької. Основним аргументом депутатів, які голосували за таке рішення, було те, що міст уже на 70% збудований, залишається трішки добудувати – і все поїде, навіть трамвай. Ба більше, є абсолютна впевненість у тому, що після такого рішення проблеми з регулярними заторами на всій прилеглій ділянці, зокрема на Науковій, автоматично вирішаться.

Насправді ж таке рішення вкрай сумнівне. Про це кажуть фахівці з транспортного планування, наголошуючи, що добудова моста зумовить у недалекому майбутньому ще більше транспортних проблем на цій ділянці.

Для прикладу, подивімося, як зараз функціонує сусіднє перехрестя Володимира Великого – Княгині Ольги: трамвай проїжджає його через шляхопровід, є кільцева розв’язка на одному рівні, на підходах до перехрестя – по дві смуги руху в обох напрямках. І що ми бачимо? В пікові періоди (ранок і вечір) на цьому перехресті постійно утворюються затори. То навіщо «копіювати» ці транспортні проблеми на сусідньому перехресті? 

Це цілком логічне питання і водночас завдання для фахівців та влади міста – запропонувати рішення, яке дозволить комплексно розв’язати проблему з огляду як на коротку, так і далеку перспективу, не витрачаючи в десятки разів більше коштів платників податків.

Ще раніше були представлені результати транспортного моделювання щодо доцільності добудови або демонтажу шляхопроводу. До цих результатів є три принципові зауваження. По-перше, в них оцінюють умови руху при різних варіантах лише на перехресті Княгині Ольги – Наукова, хоча потрібно аналізувати зміну умов руху принаймні на кількох перехрестях Наукової.

По-друге, при розгляді варіанта, який передбачає пропуск трамвая «внизу» (за умов демонтажу шляхопроводу), не передбачається збільшення пропускної здатності підходів до перехрестя завдяки додатковим поворотним смугам –  праворуч та ліворуч. Адже саме на перехрестях найменша пропускна здатність вулиці. По-третє, не враховані економічні показники будівництва й експлуатації при різних варіантах: з добудовою шляхопроводу і без нього.

Отже, ще раз докладно розглянемо, на які слабкі сторони в добудові шляхопроводу вказують фахівці: 

  1. Достеменно невідомо, яким є стан шляхопроводу, що не експлуатувався понад 30 років. 
  2. Реалізацію такої масштабної транспортної інфраструктури можна узагальнити двома словами – «дорого» і «довго». Це означає, що вартість добудови шляхопроводу буде вищою у 8-10 разів за його демонтаж і влаштування типового Х-подібного перехрестя. Крім того, сама реалізація проєкту буде значно тривалішою (в чотири-п’ять разів) за влаштування звичайного перехрестя без шляхопроводу. 
  3. Щорічні витрати на утримання і ремонт дорожнього «одягу» будуть у 15,5 раза більшими, аніж при демонтажі шляхопроводу (471,8 проти 30 млн грн на рік).
  4. Будівництво шляхопроводу створить невигоди для пересадки пасажирів громадського транспорту. Наприклад, через значну відстань між зупинками важко буде пересісти на громадський транспорт, який рухатиметься вулицями Княгині Ольги та Науковою. А це на 19% зменшить потенційний обсяг пасажиропотоку, насамперед для електротранспорту, порівняно з тими умовами, в яких пересадка буде забезпечена. Крім того, поява шляхопроводу обов’язково створить умови, за яких виникне необхідність дублювання трамвайного маршруту автобусними через знову ж таки відсутність зручних зупинок на близькій відстані одна від одної. 

Вдалим прикладом дублювання маршрутів є сусіднє перехрестя  Володимира Великого – Княгині Ольги, на якому немає зручних зупинок для пересадки між маршрутками, які курсують вулицями Володимира Великого та Княгині Ольги. Маю на увазі такі автобусні маршрути, як 21-ий, 41-ий та 51-ий.

  1. Пропонований шляхопровід розрізатиме вуличний простір надвоє. В підсумку пішоходам і велосипедистам доведеться долати більші відстані при перетині перехрестя.
  2. Збільшиться навантаження на гальмівні системи трамваїв під час підйому або спуску через наявність штучної споруди.

Отже, думаю, варто відкинути політичні амбіції та почати мислити стратегічно. Дороге й нераціональне рішення матиме безпосередній вплив на розвиток мікрорайону на ціле десятиліття.

Якщо під час створення інфраструктури в пріоритеті є людина (користувач інфраструктури, пасажир, велосипедист, водій), тоді, розглянувши варіанти з позиції кожного з них, вдасться досягти найкращого вирішення проблеми.

Я волію жити в комфортному місті, певен, що ви також, тому якщо вже робити щось, то якісно.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!