Чому селянам вигідне створення Львівської агломерації

3914 2
У середньому щодня до Львова зранку заїжджають і ввечері виїжджають понад 76 тисяч людей, що проживають у 15-кілометровій зоні навколо міста.

На Київщині є селище Коцюбинське, яке впритул розміщене до Святошинського району столиці. З усіх боків Коцюбинське оточує Київ, а точніше – Біличанський ліс, який вважають легенями столиці, пише заступник міського голови Львова з питань містобудування та співавтор законопроєкту про агломерацію Любомир Зубач. Приклад Коцюбинського він називає цікавим у контексті створення Львівської ОТГ і пояснює чому.

У перспективному плані Київської області Коцюбинське значиться окремою громадою. І, уявляєте, мешканці самого селища проти. Свого часу їх мали намір приєднати до Ірпінської ОТГ – та люди у Верховному Суді довели: не хочуть бути з Ірпінем і виступають за приєднання до Києва. І громадські слухання це зафіксували, і вже Київрада, і облрада підтримали таке рішення. Зараз перепона в юридичних моментах, начебто пов’язаних із розширенням меж столиці. Але мешканці Коцюбинського не забувають час до часу нагадувати навіть у Мінрегіонбуд, що Коцюбинське бачить своє майбутнє з Києвом.

Читайте також: Чи зможе Львів удвічі збільшити свою територію та приєднати 20 сіл та містечок

Зрештою, спосіб життя мешканців Коцюбинського нагадує вже не селище, а швидше спальний район Києва, де люди їздять на роботу в столицю і там залишають податки. І мешканці Коцюбинського мають сміливість це визнати.

У контексті Львова вам нічого не нагадує? Як на мене, паралелі очевидні.

Дозволю собі нагадати результати нещодавніх досліджень щодо Львова: у середньому щодня до нашого міста зранку заїжджають і ввечері виїжджають понад 76 тисяч людей, що проживають у 15-кілометровій зоні навколо Львова. Це насамперед мешканці довколишніх сіл, таких як Зубра, Солонка, Сокільники, Муроване, Лисиничі, Підбірці, Брюховичі, Малехів, Дубляни та інші.

Не впевнений, що ці села вже можна назвати спальними районами Львова, але те, що ми вже один організм – очевидно.

Які ж переваги створення львівської агломерації для мешканців довколишніх сіл?

А давайте поглянемо на аргументи тих же мешканців Коцюбинського – чому ж вони так завзято борються за об’єднання з Києвом, що їх так вабить до столиці.

Читайте також: Якими можуть стати межі Львова після створення Львівської ОТГ

Якщо відкинути, що об’єднання Коцюбинського з Києвом є нормальною світовою практикою, натомість новостворена Коцюбинська ОТГ була б неспроможною, то маємо от таке:

- Щодня більшість із цих людей їздить на роботу/навчання/лікування до столиці. А отже, питання транспорту, маршрутів і його вартості – для мешканців дуже важливе. Люди хочуть мати дешевший комунальний транспорт і окремі маршрути до Сирця, Святошино (область дає маршрути лише до Академу і проїзд оплачується за міжміським кілометражем, а в Києві можна мати комунальний транспорт і проїзні).

- Селяни хочуть отримати картку киянина, кіоски з соцхлібом.

- Швидка їде дуже довго і, якщо треба мешканця Коцюбинського класти в лікарню, то швидка везе його через Київ до лікарні Ірпеня.

- Коцюбинці хочуть свій ЦНАП, аби по документи не їздити до Ірпеня.

- До Коцюбинського ведуть дві дороги: одна – міська, інша – обласна. Оскільки цими шляхами їздять переважно коцюбинці, то ані столиця, ані область не поспішають їх ремонтувати. У села грошей на ремонт теж нема.

- Інфраструктурні мережі селища (опалення, водопостачання) – вже значною мірою продовження мереж столиці.

- Вчителі і медики хочуть доходи на рівні працівників медичної та освітньої сфери в столиці.

- Свій бюджет відносно кількості населення у Коцюбинському вважають мізерним, а отже, не спроможним утримувати свою освіту, медицину, транспорт і комунальну інфраструктури.

І це все може і Львів дати навколишнім селам.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
17 Лютого, 2020 18:27
Володимир Згідно з останніми даними, проєктують окрему Коцюбинську селищну ОТГ. Там справді є багато думок.
І люди КАТЕГОРИЧНО проти приєднання до Києва
[***]://[***].mykyivregion.com.ua/2020/02/12/kocyubinske-ne-kiyiv-deputati-pidtrimali-rozvitok-kocyubinskogo-yak-okremoyi-teritorialnoyi-gromadi-video/?fbclid=IwAR0pac7Ovaj2jdZQMz4Ycq0kkOP-jUF2NZFRxxELoM-YnvCJGkD9EKLgmFw
28 Січня, 2020 22:23
Віктор Щодня в Польщі працює 2млн заробітчан з України, це майже як населення Львівської області. Це не означає що Польща повинна загарбати цю область. Щодня Російською мовою говорить 25млн Українців це не означає що Росія повинна загарбати Україну. З логіки їх всі податки йдуть в Київ, там знаходяться всі інститути влади, значить потрібно приїднати до Києва всю остальну Україну, президента копнути в дупу і Києвською агломерацією під назвою Україна повинен правити мер Києва, тобто Кличко.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!