Чому діти у школах будуть хворіти і як на це реагувати адекватно

68706 0
Діти будуть хворіти: і коронавірусом, і іншими вірусами, а за кілька місяців до них приєднається ще й грип.
Фото: freepik

Фото: freepik

Навчання у школах лише розпочалося, а батьки вже масово говорять про те, що в дітей підвищується температура і їх доводиться забирати з уроків. Про те, чому так і чи можна зарадити захворюваності дітей, львівський дитячий інфекціоніст Ігор Гайдук.

Діти дуже довго були без колективу, не було подразників імунітету і, відповідно, його напруженість ослабилась. А зараз діти зустрілись і почалось «знайомство» їхніх мікробів один з одним – це звиклий процес. Різноманітні респіраторні віруси постійно чигають на дітей і тепер радо «повернулись» до них.

Тож діти будуть хворіти: і коронавірусом, і іншими вірусами, а за кілька місяців до них приєднається ще й грип. Просто треба адекватно оцінювати стан дітей – дитину у середньому і важкому стані потрібно лікувати, а за дітьми з легкою формою хвороби – просто спостерігати.

Читайте також: Діти мають розуміти, що з ними відбувається. Як Covid-19 вплине на новий навчальний рік

Температури не варто боятись, адже природа дала її для того, щоб пришвидшувати синтез антитіл в організмі. Лімфоцити за температури, наприклад, 37 градусів, виробляють, умовно, одну молекулу антитіл, а за температури 39 градусів – 20 молекул антитіл за той же час. Тому температуру потрібно використовувати і шанувати, якщо дитина не страждає від цього і не має проблем з її перенесенням. Як визначити, чи дитина зле переносить підвищення температури? Якщо у неї будуть холодні кінцівки, тоді температуру потрібно знижувати. А будь-яку температуру я не рекомендую рухати – це зброя, що дозволяє нам одужувати.

Також коли дитина хворіє, важливо рахувати частоту дихання – це допоможе визначити, чи має дитина ураження легень. Діти шкільного віку мають робити до 20-ти вдихів і видихів на хвилину. Якщо їх більше 25-ти – потрібно звернутись до лікаря, поза 25 – фахівець має швидко оглянути дитину, а поза 30 – негайно госпіталізувати її у стаціонар.

Також можна попросити дитину шкільного віку затримати дихання. Якщо вона може протриматись 20 секунд – усе в порядку, якщо менше 10 – потрібно звертатись до лікаря.

Поради батькам

Щоб діти менше підхоплювали сезонні віруси, по-перше, потрібно дбати про їхній здоровий спосіб життя, по-друге, стежити, щоб дитина багато перебувала на свіжому повітрі, по-третє – подбати про вітаміни в її раціоні. А головне – не кидайтесь одразу,  за будь-яких симптомів, у максимальну терапію. На жаль, неадекватні призначення лікування не є рідкістю. Максимальними мають бути огляд і контроль, а лікування – оптимальним, що відповідає стану дитини і лікарським протоколам.

Якщо дитина захворіла, її у будь-якому випадку має оглянути фахівець, який порадить, чи має дитина перебувати вдома, чи в лікарні, чи їй краще просто бути на свіжому повітрі.

Якщо говорити про Covid-19, ми усі маємо усвідомити, що нинішня пандемія закінчиться тільки тоді, коли більшість людей перехворіє. Ми мусимо хворіти, але – не всі одночасно, тому заходи, що допоможуть «розтягнути» захворюваність у часі – потрібні, але зовсім уникати інфекції не можна, тому що тоді процес затягнеться на 5-6 років.

Про організацію навчання

Якщо дітей, для того, щоб вони не перетинались із іншими класами, на перерві тримають у класній кімнаті, це зле. По-перше, тоді не виходить повноцінно провітрити приміщення, а кожна дитина виділяє мікроби і їх концентрація – нехай і звичайних аденовірусів – у кімнаті буде надзвичайно високою і діти заразяться. По-друге, діти мають рухатись, бігати, ганяти. Якщо сидіти на перерві після 40 хвилин уроку, то діти хворітимуть від самого режиму.

Читайте також: Вони теж хворіють. Яким є портрет дитини з Covid-19 на Львівщині

Як знайти золоту середину між епідеміологічною безпекою і режимом у школі? У нас немає такого досвіду, тому потрібно вивчати різні моделі, потрібно фантазувати. Займатись цим мають лікарі-епідеміологи або лікарі-гігієністи – вони мали би бути у школах і знати норми температури повітря в класах, концентрації кисню в приміщеннях тощо.

Про харчування

Харчування відіграє важливу роль у здоров’ї дитини, але не можу сказати, що без гарячого харчування у школі станеться щось непоправне. Я дуже сумніваюсь, що організатори шкільного харчування будуть за ту ціну, що є зараз, використовувати найкращі продукти, дотримуватись якості і різноманітності харчування. На мою думку, немає нічого страшного, якщо дитина з’їсть у школі канапку і фрукти, дбайливо приготовані мамою, а повноцінне харчування отримає вже вдома. Дві-три канапки і яблуко чи банан з дому – це те, що батьки можуть повністю проконтролювати.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!