Вони теж хворіють. Яким є портрет дитини з Covid-19 на Львівщині

30045 0
«За квітень була одна дитина позитивна, за травень – троє, у червні була 21 дитина – це і з підозрою, і з підтвердженим діагнозом, у липні – 47 дітей пролікували, а за серпень – вже майже 50».

За даними Львівського обласного лабораторного центру МОЗ, на Львівщині з початку пандемії Covid-19 серед усіх інфікованих було близько 7% дітей. Утім, каже заступник директора Львівського обласного лабораторного центру Олег Когут, тут не ведуть окремої статистики про захворюваність серед дітей.

Головна епідеміологиня Львівщини Наталія Тімко теж говорить, що окремої статистики щодо дітей немає.

«Але ми рахували самі, то, за нашими підрахунками, діти раніше становили близько 5%, зараз вже може більше. Ми (в інфекційній лікарні – ред.) дітей не приймаємо взагалі», – каже лікарка.

Епідеміологиня Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медцентру Оксана Пушкарьова каже, що вікової статистики і тут не ведуть.

«Але бачимо, що на стаціонарному лікуванні дуже мало дітей з коронавірусом – один, двоє, троє – як коли. І то, якщо мають якісь проблеми, супутні захворювання. В основному, коронавірус у дітей протікає легко», – каже Оксана Пушкарьова.

Читайте також: Портрет хворого на Covid-19. Що змінилося на Львівщині

За даними Національної академії наук України, станом на липень найменше інфікувалися діти віком до 10 років – їх було 3,8% (серед усіх інфікованих в Україні – ред.), утім, вони найчастіше потребували госпіталізації – у 17% випадків. Летальних випадків у цій віковій групі не було. Діти, підлітки і молодь до 20 років становили 4,8% від усіх захворілих, імовірної госпіталізації потребували 13,3% з них, а летальність у цій віковій групі становила 0,3%.

Улітку хворих дітей побільшало

За словами директорки Львівської обласної дитячої лікарні «Охматдит» Олександри Бурди, куди госпіталізують дітей з підозрою на коронавірус, діти справді хворіють значно рідше, аніж дорослі, та їхня кількість зараз, наприкінці літа, у порівнянні з весною, зросла.

«За квітень була (в «Охматдиті» – ред.) одна дитина позитивна, за травень – троє, у червні була 21 дитина – це і з підозрою, і з підтвердженим діагнозом, у липні – 47 дітей пролікували, а за серпень – вже майже 50», – каже Олександра Бурда.

Вона додає, що з усіх дітей, яких госпіталізують з підозрою на Covid-19, діагноз підтверджується приблизно у третини.

Додамо, що навесні на Львівщині ще діяв жорсткий карантин, що почали послаблювати із середини травня, а потім ввели так званий адаптивний карантин. У дітей закінчилось навчання, а батьки змогли повернутись на роботу.

Який перебіг хвороби у дітей

У «Охматдит» госпіталізують дітей у важкому стані або в стані середньої важкості. Олександра Бурда розповідає, що лише 30% із інфікованих коронавірусом дітей мали пневмонію. Переважно вони мають гарячку – іноді і до 40 градусів, часто – 38 градусів або і менше, та ознаки інтоксикації організму (отруєння – ред.).

«Пневмонії протікають без наслідків. Чим старша дитина, тим більша імовірність, що у неї розвинеться пневмонія. Менші діти рідше її мають», – пояснює директорка «Охматдиту».

Діти немовлячого віку мають найчастіше яскраво виражену інтоксикацію – озноб, гарячку, головний біль.

Читайте також: Людина-фортеця. У пам'ять про медика-майданівця Василя Савенка

Близько 10-15% дітей, яких з початку пандемії лікували в «Охматдиті», були кисневозалежними, але жодна дитина не потребувала підключення до апарату штучної вентиляції легень.

Найменшим пацієнтом за цей час у лікарні було новонароджене немовля, у матері якого підтвердився Covid-19. У самої дитини діагноз не підтвердили.

Олександра Бурда додає, що до повного одужання дитини минає у середньому два тижні.

Віддалені наслідки

За даними епідеміологині Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медцентру Оксани Пушкарьової, ускладнень під час хвороби у дітей не виникає, специфіки як такої немає – перебіг схожий на ГРВІ, але можливі віддалені наслідки, наприклад, хвороба Кавасакі. Лише нещодавно про це заговорили у світі, а на Львівщині вже трапився один такий випадок із дитиною, яка перехворіла на Covid-19.

«Це поодинокі випадки, але вони бувають. Тут важливо одразу виявити хворобу, тому що вона може загрожувати життю. Дитина із Кавасакі лікувалась у нас. Зараз все добре. Вона під спостереженням, але загрози життю немає», – говорить Оксана Пушкарьова.

Окрім того, журнал Time пише про психологічні наслідки захворювання і карантину для дітей.

Є брак наукових свідчень про те, як пандемія впливає на психічне здоров’я дітей, адже вірус розповсюджується доволі швидко, а дослідження зазвичай довготривалі. Проте наявні дані є доволі показовими. Наприклад, коли йдеться про дослідження, проведене у провінції Хубей, де почався спалах коронавірусу, то з-поміж 2 330 дітей шкільного віку у 22,6% виявили симптоми депресії, а 18,9% – ознаки тривожних розладів. 

У чому ризик

Олег Когут із Львівського обласного лабцентру говорить, що неможливо встановити, де дитина інфікувалась коронавірусом – це не кишкова інфекція, коли можна виявити джерело.

«Зараження могло статись і в сімї, і на вулиці. Діти взагалі ходять без масок, а батьки їх водять у місця, де є багато людей, у торгові зали, на ігрові майданчики – діти є всюди», – зазначає Олег Когут.

Читайте також: Covid-19 – це дуже і дуже небезпечно. Застереження від колишнього скептика

Він додає, що діти мусять бути на повітрі, але варто дотримуватись дистанції та інших правил епідбезпеки.

Оксана Пушкарьова наголошує, важливо те, що інфіковані діти можуть становити загрозу для старших людей, з якими живуть.

«Про це говорили перед тим, як відкривати садочки – переживали не так за дітей, як за вихователів і бабусь та дідусів. Якщо діти можуть перенести Covid-19 як банальне ГРВІ, то дорослі із супутніми проблемами хворітимуть важко», – каже епідеміологиня.

Та все ж, науковці наполягають, що дистанційне навчання не є виходом і діти мають повертатись у садочки і школи – передусім для власного психічного здоров’я та соціалізації. Тож дорослі, які опікуються дітьми – батьки, вчителі, чиновники тощо – мають не лише ретельно спланувати повернення до навчання, а й дотримуватись протиепідемічних правил не для галочки, а з усвідомленням ситуації та можливих наслідків.

Олександра Бодняк

Христина Гоголь

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Цей медіа-продукт створено в межах проекту за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!