Чому зі Львова можуть забрати ПДФО трьох обласних лікарень

2864 0
Управління майном спільної власності Львівської облради вирішило змінити місце сплати податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) трьох обласних лікарень зі Львова у інші громади. Згідно з цим рішенням Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф мав би платити ПДФО у Сколе, Львівський обласний госпіталь ветеранів війн та репресованих імені Юрія Липи у Трускавці, а Львівська обласна лікарня у Великолюбінську ОТГ. У результаті бюджет Львова, де розташовані ці установи, втратить приблизно 80 млн грн у рік. Виконувач обов'язків голови комісії комунального майна ЛОР Ростислав Добош пояснює, що означають ці зміни для Львова та що потрібно зробити, щоб заклади розвивалися.

Сьогодні спільно з комісією медицини розглядали доволі дискусійне для багатьох питання щодо зміни місця сплати податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) трьох обласних лікарень зі Львова у Трускавецьку, Велико-Любінську та Сколівську громади.

Мова йде про:

  • Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф;

  • Львівський обласний госпіталь ветеранів війн та репресованих імені Юрія Липи;

  • Львівська обласна лікарня.

Що це означає?

Що частина ПДФО, яку сплачують з заробітних плат працівників цих трьох закладів буде надходити не до бюджету Львівської МТГ, де заклади фактично функціонують та є зареєстрованими, а до бюджетів цих трьох вищезгаданих громад.

Аргумент громад такий:

Частину коштів з цього ПДФО вони будуть віддавати трьом визначеним військовим частинам, а частина залишатиметься на розвиток цих громад. Чи це справедливо?

Львівська міська рада у своєму бюджеті передбачила один мільярд гривень для військових. Ці кошти міська рада бере з наших з вами податків – з податків тих громадян, які живуть і працюють у Львові, з бізнесів, які зареєстровані в громаді Львова, з комунальних закладів, які зареєстровані у Львові, в тому числі і з вищезгаданих трьох медичних закладів.

За підрахунками моєї колеги Інни Свистун міський бюджет Львова недоотримає 80 млн гривень ПДФО, натомість три військові частини, яким обіцяють допомогу, отримають по 5 млн гривень.

Важливо розуміти, що кошти в бюджетах не виникають нізвідки. І, забираючи надходження ПДФО в однієї громади на користь іншої, вимагати від неї того ж рівня підтримки військових не зовсім доречно.

Та й справедливості ради – в області 73 громади. Чому зміна податкової адреси має відбуватись саме в ці громади?

Зауважу, що частина з ПДФО також потрапляє і до обласного бюджету. І Львівська обласна військова адміністрація передбачила підтримку військових частин області в розмірі 400 млн гривень.

Дякую колезі у Верховній Раді Галині Васильченко, яка зауважила, що таке рішення комісій про зміну місця сплати ПДФО закладів, які функціонують на території Львова, не має законного обґрунтування. 

Закликаю керівників наших комунальних обласних медичних закладів сформувати перелік пріоритетних потреб, які необхідно реалізувати, аби заклад надавав якісніші послуги та розвивався. З цим переліком звернемось першочергово до Львівської МТГ, до решти громад в області щодо виділення коштів на медичні установи, які працюють для всіх мешканців області. Окрім того, є чимало фондів, організацій, міжнародних інституцій, до яких також можна звертатися, аби розвивати медичні установи. Знаю, що деякі комунальні заклади працюють і в цьому напрямку, хтось більш активно, хтось менш.

І замість висновків: Завжди наголошував, що наша сила – в єдності. І розділяти – це завжди до поразки. Усі наші зусилля мають бути спрямовані лише на те, як максимально допомогти військовим, як залучити кошти в наші громади аби вони розвивались, аби працювала економіка, аби мешканці області мали роботу, заробітні плати, аби бізнес розвивався, платив податки та аби сплачені нами податки йшли в першу чергу на Перемогу України.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!