Давайте повернемо Станіслава Лема рідному місту

4790 0
Станіслав Лем – один із стовпів наукової фантастики, один із основоположників футурології. Людина, яка в 60-х роках передбачила появу соцмереж, електронні книги та віртуальну реальність. Автор «Соляріса» (і тут уже можна було б ставити крапку).
Фото: Culture.pl

Фото: Culture.pl

Сьогодні, 12 вересня, виповнюється 100 років від дня народження Станіслава Лема – письменника-фантаста, який передбачив появу соцмереж та віртуальної реальності. Станіслав Лем народився і ріс у Львові. Та чи пам'ятає місто про одного із найвидатніших своїх уродженців? Про це і про відзначення ювілею Станіслава Лема у Львові розмірковує львів'янин Всеволод Поліщук.

«Я львів'янин і львів'янином залишуся до смерті».

 «Я не можу сказати, що повністю щасливий. Моє щастя залишилося, коли довелося залишити Львів».

Ці дві цитати належать Станіславу Лему. Це один із тих випадків, коли Львів добровільно ледь не відмовився від історії, що могла би зробити його центром світового паломництва інтелектуалів. Одна з не те, щоб забутих, а радше дуже затінених історій, як і видатні історії Стефана Банаха – автора цілої галузі математики, чи Рафала Лемкіна – юриста, який увів у світову практику термін «геноцид», та й багатьох інших.

Українська Галицька Партія оприлюднила список «Десяти галичан, які найбільше змінили світ». Шептицький, Франко, Йосип Сліпий, Чорновіл, Івасюк – безперечно, видатні люди. Але саме про Лема я подумав насамперед, коли побачив список і не знайшов у ньому кількох людей, які, на мою думку, точно мали би там бути.

Можна сперечатися на тему Леопольда фон Захер-Мазоха, можна дискутувати про внесок в історію Данила Галицького, графів Потоцьких та Мухамеда Асада (від народження – Леопольд Вайс, засновник держави Пакистан). Можливо, медики краще скажуть про внесок Рудольфа Вайгля, який винайшов вакцину від тифу.

Читайте також: Львівський Гауді. Чому кожен у Львові має знати про Левинського і його забудови

Але ж Лем – точно найбільш читаний із усіх письменників, які народилися у Львові. Він – один із стовпів наукової фантастики, один із основоположників футурології. Людина, яка в 60-х роках передбачила появу соцмереж, електронні книги та віртуальну реальність. Автор «Соляріса» (і тут уже можна було б ставити крапку). Той, хто залишив справжній писаний пам'ятник Львову – книгу «Високий Замок». Людина, яка вільно читала та розмовляла українською і в десятках інтерв'ю та статей доводила Заходу, що незалежна Україна – необхідність для цивілізованого світу.

У Львові ж досі нема ані вулиці, ані навіть якогось провулочка, названого іменем можливо найбільш знаменитого уродженця міста. Не кажу вже про музей. Не було навіть таблиці на будинку, де виріс Лем, на Лепкого, 4, сьогодні її відкриють. Цьому завжди дивуються іноземці, які випадково дізнаються про зв'язок Лема зі Львовом.

Не знаю, чи буде офіційно проголошений такий рік, але де факто він буде. З найбільш імовірних заходів:

  • Поновлення акції Місто Лема: сучасні літератори розповідають про Лема і показують її у Львові.
  • Футурологічний конгрес
  • Інтерактивні виставки про Соляріс та інші книги Лема, але так само його місця у Львові, наукові передбачення.
  • Поява площі Лема, Тихого скверу, меморіальної таблиці на Лепкого, 4, де виріс Станіслав Лем.
  • Освітні заходи, робототехніка, гастрономічні презентації, читання, вистави (зокрема вистави з залученням роботів).

 

Створюється креативний хаб, названий іменем письменника – Lem Station, і, можливо, біля нього буде площа Лема. Але поки що це приватна ініціатива і невідомо, чи її підтримає міська влада. На наступний рік культуролог Богдан Шумилович готує всесвітнього масштабу Футурологічний конгрес. Але чи не вийде так, що про нього знатимуть науковці в Аргентині та Індонезії, але тільки не пересічний львів'янин?

Сподіваюся, що більшість проєктів для вшанування Лема у Львові втілять. Якщо ви маєте власні ідеї та проєкти чи бажання долучитися, пишіть Наталі Бунді. Щодо гастрономічної програми, можна писати мені на ФБ чи в приватні повідомлення на сторінку Клубу галицької кухні. Якщо цікаво долучитися до Футурологічного конгресу, звертайтеся до Андрія Лініка.

Давайте повернемо Станіслава Лема рідному місту!

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!