Скандал з блогерами, або Чому батькам варто звернути увагу на фото дітей в мережі

6696 0
Надмірно сексуалізована поведінка шкодить психічному здоров’ю. Вона також може бути свідченням насилля над дитиною.
Фото:  mali desha for unsplash

Фото: mali desha for unsplash

В мережі спалахнув скандал через стосунки восьмирічної моделі із 13-річним блогером та відверті фотографії дівчинки. Дитячий омбудсмен Микола Кулеба через цю ситуацію уже звернувся до Генпрокуратури, Міністерства внутрішніх справ та Кіберполіції. Засновниця мережі садочків «Пташеня Дитячий простір» Христина Шабат про те, що «абсолютно ідіотська батьківська затія» та які моральні травми на все життя можуть залишити у дітей такі «дорослі стосунки». 

Зрозуміло, що це абсолютно ідіотська батьківська затія. Але які мотиви і які наслідки?

Отже, є дівчинка, якій 8 років і в якої майже пів мільйона підписників. Це не миле малятко, яке бавиться на камеру ляльками, це дитина, яка демонструє дорослу поведінку і має позитивне підкріплення тисячами коментарів.

Читайте також: Домашнє насильство – не приватна справа. Куди звертатися жінці за допомогою, якщо її скривдили

Є хлопчик, якому 13 років і в нього лише 30 тисяч підписників на вчора. От вони «рєшилі встрєчатся».

Зайшла глянути. «Ви самая красівая пара» – пишуть такі ж діти під фото в купальнику 8-річної дитини.

«Удачі вам» – пишуть під челенджем, у якому двоє дітей прикували себе наручниками і публічно проводять так 24 години, демонструючи як вони ходять в туалет.

Так от. 8-річна дитина точно сама не здогадалась вести свою сторінку і дуже шкода, що комплекси батьків так яскраво відображаються на життях їхніх дітей.

Дитячі травми впливають на життя кожного з нас, але публічні дитячі травми – зовсім нове і не досліджене явище, і буде дуже цікаво за кілька років побачити результати. Адже коли ти постійно в публічному просторі, то набагато важче і визнавати помилки, і говорити ні.

Скріншоти Христини Шабат

Нагадаю лиш два моменти з життя цих милих дітей.

1. Надмірно сексуалізована поведінка шкодить психічному здоров’ю. Вона також може бути свідченням насилля над дитиною. Коли така поведінка є публічною, вона провокує комплекси у інших дітей. Лише до 12 років діти навчаться розрізняти справжні та фальшиві почуття по телевізору. Те саме стосується і батьківського продукту «інстадітей». До цього часу трансляція хибних цінностей сексуальності, ранніх стосунків, куражного життя міцно вкоріниться серед мільярдів нейронів їхніх фоловерів. Вони захочуть так само.

Досі ніяк не забуду дівчинку з табору, яка тримала під матрацом дзеркальце і щоразу в часі сну заглядала в нього зі словами «ну пачєму я такая нєкрасівая».

2. Ми, батьки, самі вчимо дітей порушувати правила. Тож не дивуймося. Коли сьогодні 8-річні діти ведуть власні сторінки, попри обмеження Instagram в 13 років. Слово must, означає мусиш, а не рекомендовано. Це слово в англійській не підлягає дискусії.

Читайте також: Що дозволено дитячим стоматологам та що варто знати батькам

Але ж так хочеться мати найрозумнішу, найкращу, найгарнішу дитину, що ми свідомо йдемо на порушення правил. Вони ж такі милі та маленькі, нічого страшного, все під контролем. А вже в 13, толеруючи обхід правил ми розгрібатимемо наслідки шкільних прогулів, «не модності» навчання, куріння трави і так далі. Фаталізую? Не думаю.

Сидітимемо в пристарілому фейсбуці і ойкатитемо «Як же так сталось? Така мила дитина була. То все вулиця, то все вплив інших дітей, а я так виховувала, так старалась».

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!