Потрібні правила. Як вирішити проблему із джипінгом у Карпатах

6556 0
В туризм все більше приходять люди без розуміння аутдорної етики, які не розуміють принципу «не залишай слідів після себе».
Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

Після нещодавнього резонансного скандалу з трофі-експедицією «Карпатський кордон – 2021» про дозволеність їзди на автотранспорті у природних територіях почали активно говорити. Водночас законодавчо в Україні це питання не до кінця впорядковане. Tvoemisto.tv провело дискусію 2 вересня, де представники різних сторін висловлювали свою позицію щодо джипінгу та збереження Карпат. Повну версію дискусії зі всіма спікерами, які спробували обговорити вирішення цієї проблеми, дивіться за посиланням

Одним з учасників дискусії був джипер та засновник Grofa adventures&outdoor Ростислав Антимис, який розповів, що піші туристи також можуть приносит шкоду Карпатам та запропнував вирішення цієї проблеми.

Наші люди часто думають, що джипінг існує тільки в Україні. Насправді, він є в усьому світі. Залежно, що саме маємо на увазі. Одна річ, якщо автомобілі розорюють та нищать дороги. А з іншого боку, коли сім’я на позяшляховику виїжджає в гори, ночує в наметі, ходить і милується природою, однак на цьому хайпу не зловимо.

Читайте також: Учасників чемпіонату з ралі, який проходив по «Сколівських Бескидах», оштрафували

Існують тисячі брендів, які виготовляють обладнання для позашляховиків, є безліч оффроадних клубів у Німеччині, Італії, Іспанії, на Мальті. Наприклад, кілька років тому в Чорногорії ми їздили через національний парк, де платний проїзд, рухалися маркованою трасою спеціально для позашляхового транспорту. Це нормальна практика, коли у нацпарках створили такі дороги. Звичайно, якщо з’їхали вправо/вліво, отримуєте штраф.

Треба розуміти, що джипінг буває різний. Є спортивний заради адреналіну, що мені неприйнятно. Якщо хочете такого, йдіть у спорт. Звісно, для того мають бути визначені певні ділянки без особливого екологічного значення. У таких місцях проводять різні змагання і там цілком можна зловити адреналін.

Ми кажемо, що позашляховики, квадроцикли, мотоцикли шкодять природі, але чомусь замовчуємо про шкоду, яку завдають піші туристи. Хоча я сам – піший турист, і багато кілометрів намотую горами, те, що бачу сьогодні – неможливо. Упродовж останніх років туризм розвивається шаленими темпами, в нього приходять люди без розуміння аутдорної етики, вони не розуміють принципу «не залишай слідів після себе». Люди таборують, рубають ялівець (і це у 21 столітті, коли можна купити газовий пальничок), користуються одноразовими серветками, які не розкладаються.

Окрім того, варто розрізняти джиперів-мандрівників та місцевих «джиперів», які займаються комерційними поїздками. Дуже цікаве явище, коли автомобіль, повний туристів, їде полониною так, щоб аж болото вверх відлітало.

На сьогодні у високогір’ї люди збирають чорницю. Недавно ми були у пішому поході, і я бачив, як о 5 годині ранку виїжджають 66-ті газони, нарахував 22 штуки. Це важка техніка, яка їде вгору і вниз кожного дня. Так само масово косять ісландський мох. Ось це треба вирішувати.

Читайте також: Зі Львова до Карпат курсуватиме ще одна електричка із веловагонами

Яким я бачу вирішення проблеми? Насамперед, маркування меж природно-заповідного фонду, в тому числі позначення їх на OpenStreetMaps, GoogleMaps, усіх доступних картографічних ресурсах. Те, що не існувало 30 років, зараз існує. Можна все заборонити, як люблять в нашій державі, або можна це впорядкувати. Крім того, ні я, ні мої колеги не проти того, щоб в’їзд на такі траси був платний. Натомість ці фінанси також би витрачалися на впорядкування інфраструктури, місць стоянок під намети, розгортання доріг в тих ділянках, де вони можуть руйнуватися, розмиватися, спричиняти шкоду екосистемі нищити грунтовий покрив. Також як ідея – впровадити сертифікацію транспортних засобів, які можуть пересуватися подібними дорогами. Тоді в разі порушення власник отримає штраф.

Додамо, що під час дискусії розглянули такі питання:

  • Яка зараз ситуація з автотуризмом та автоспортом у Карпатах. Чи щось змінилось з останнього скандалу з «Прикарпатським кордоном- 2021»?
  • Як організувати природоохоронний захист та автотуризм на природних територіях, щоб все відбувалося екологічно, без шкоди оточуючого середовища?
  • Чому не змогли оштрафувати учасників заїзду «Прикарпатський кордон-2021»? І які вони ще порушили статті природоохоронного законодавства, окрім порушення режиму «тиші»?
  • Яких ще не вистачає дій влади, щоб впорядкувати остаточно питання джипінгу та автотуризму?
  • Чи виконала влада обіцянки щодо вирішення проблемних питань автотуризму в Карпатах?

Серед інших учасників дискусії були також:

Тарас Микітчак, керівник Інституту екології Карпат НАН України;

Ростислав Антимис, джипер, підприємець та засновник Grofa adventures&outdoor;

Софія Шутяк, юрист з екологічного права;

Руслан Гречаник, директор департаменту управління екології та природних ресурсів Львівської ОДА;

Роман Дасюк, начальник Держекоінспекції Львівщини.

Читайте також: Гори та джипінг. Автотрофі по бездоріжжю українських законів

Нагадаємо, що Tvoemisto.tv писало статтю про те, як нищаться Карпати, що не працює у законодавстві та пробували розібратися, як вирішити цю проблему. Читайте статтю за посиланням

Крім того, Tvoemisto.tv зверталося до підкомітету з лісових ресурсів, об’єктів тваринного та рослинного світу, природних ландшафтів та об'єктів ПЗФ Комітету ВРУ з питань екологічної політики та природокористування, де нам пообіцяли, що до 15 липня спробують розглянути всі проблемні питання щодо використання автотранспорту на природних територіях на сесії підкомітету.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!