Що заважає розвиватись електромобілям у Львові і як це змінити

7273 1
У всіх цивілізованих країнах розвиток електромобілів та взагалі екотехнологій лише вітаються і підтримуються. У нас же, з одного боку стало модним говорити про це на різних форумах, але з іншого, держава жодним чином не сприяє таким інноваціям, ба більше — воліє не помічати як компанії-монополісти фактично гальмують їх розвиток.
ілюстративне фото: Reuters

ілюстративне фото: Reuters

Львів’янин Юрій Мартинюк майже три роки користується електромобілем. Каже, що автівка дуже комфортна і вигідна, але є кілька факторів, які гальмують розвиток такого транспорту в Україні та у Львові зокрема.

Три роки тому я вирішив зробити дружині подарунок — купити авто. Оскільки на той час я сам користувався кросовером із бензиновим двигуном, вирішив спробувати електрокар — Nissan Leaf. Після того, як я його придбав та першого ж дня поїздив на ньому трохи містом, щоб оформити всі необхідні документи, приїхавши до дому просто простягнув  дружині ключі від свого Audi і сказав: «Мені сподобався твій електромобіль, можна я тепер буду ним користуватися?».

Однак, перше питання з яким довелось зіткнутись у перші ж дні користування електрокаром, це місце для його зарядки. На жаль, інфраструктура для користування електрокарами у Львові не така, як хотілося б. Операторів електрозарядних станцій у місті є не більше трьох, і кількість тих станцій, які є, не можна назвати повноцінною мережею. Багато людей готові придбати електромобіль, але їх стримує відсутність місць, де можна було б заряджатися, особливо біля їхнього дому. Крім того, вартість зарядки на таких станціях досить висока: тариф загалом можна прирівняти до користування звичайним авто — якщо зіставити вартість зарядки і вартість бензину в розрахунку на 100 км. І в цьому випадку витрачати по кілька годин на зарядку після кожних 100-150 км не надто вигідно.

Читайте також: Як електромобілі змінюють людей та чому це важливо

Думаю, якби було більше електрозарядних станцій у місті, вартість зарядки могла б бути значно нижчою. Зрозуміло, що це питання потрібно вирішувати на загальнодержавному рівні, адже у всіх цивілізованих країнах розвиток електромобілів та взагалі екотехнологій лише вітаються і підтримуються. Я знаю, як виглядають електрозарядні комплекси у США. Там потужності електростанцій, їхня кількість та вартість електроенергії дозволяє повноцінно та комфортно використувати всі переваги електрокарів. У нас же, з одного боку, говорять, як це добре і що цьому потрібно сприяти, але з іншого, як і в багатьох інших сферах держава фактично самоусунулась з цього процесу. Одним з чинників, які пояснюють таку байдужість, є небажання влади втручатись у сферу впливу великого монопольного бізнесу, який зараз є головною перепоною для створення якісної мережі електрозаправних станцій та взагалі системи користування електричними автомобілями.  Тому обленерго — напевно, перша й основна перешкода для розвитку галузі приватного електротранспорту в Україні.

Якщо я, маючи електромобіль, готовий за власні кошти встановити електрозарядну станцію в себе під під’їздом чи на парковці, то лише за підключення до електромережі я маю офіційно сплатити обленерго витратити в розмірі приблизно 100 тисяч гривень. Це при тому, що сама електростанція коштує приблизно півтори тисячі євро, а в подальшому обленерго і так отримуватиме кошти за спожиту електроенергію. І це не враховуючи вартості різних проєктних послуг та кількамісячної бюрократичної процедури для отримання технічних умов на таке підключення. Тобто обленерго байдуже, чи ти підключаєш електрику до нового багатоквартирного будинку, чи до ТРЦ, чи до шкідливого виробництва, чи до того, що потенційно покращить екологічну ситуацію в місті, — вартість підключення є однакова. Звичайно, було б добре, якби держава вплинула на цю ситуацію і змусила компанії-монополісти хоча б спростити процедуру підключення до мережі з метою встановлення електрозарядних станцій.

Крім того, можна було б допомогти розвинути мережу електрозарядок, наприклад, за рахунок виведення зовнішніх розеток на під’їздах багатоквартирних будинків. А на паркінгах електрозарядки можна зробити додатковим елементом сервісу. Нарешті з літа цього року в Державних будівельних нормах з’явилось положення про обов’язкове проєктування на нових паркінгах відповідних місць, які передбачено для електротранспорту, але цього надто мало для реальних змін. 

Ще один момент, на який варто звернути увагу, це те, що зараз вже є досить багато гібридних авто, які можуть їздити на власній електротязі. Але їхнє розмитнення й надалі здійснюється за ставками авто з двигунами внутрішнього згоряння. Наше законодавство каже, що електромобілі ми розмитнюємо за пільговим тарифом, але гібридні авто електромобілями фактично не вважаються. Це, м’яко кажучи, не зовсім логічно. Можливо, варто ухвалити соціальні програми для власників електрокарів або для розвитку самої галузі з огляду навіть на екологічні чинники. Поки що, на жаль, просування електромобілів проходить без участі держави. Якби влада навіть не стимулювала, а хоча б забрала ті бар’єри, які зараз існують, було б набагато краще.

Читайте також: Громадський транспорт у заторі нікому не треба або Навіщо Львову виділені смуги

Я досить багато їжджу по місту щодня, і насправді для міських умов — поїхати на роботу, до школи, по зустрічах і справах, — електромобіль є дуже комфортним. Це повноцінна, мобільна, швидка і економна машина, яка взагалі не потребує палива. За 2,5 роки я на сервіс заїжджав лише для того, щоб поміняти колеса з літніх на зимові та навпаки. З електромобілем немає необхідності проходити так звані регламентні роботи, адже масла, фільтрів, ременів у нього немає. Звичайно, є ходова — така ж, як і в будь-якої іншої машини. Але якщо ти їздиш лише по місту, дотримуючись дозволеної швидкості та не розбиваючи автівку на швидкості по ямах, то за майже три роки жодного разу ще не було потреби для значного ремонту.

Однієї зарядки електромобіля мені вистачає десь на 100-130 км, тож я користуюся ним тільки у місті, а за місто їжджу на іншій машині. Улітку однієї зарядки мені вистачає на 2-3 дні, а взимку, звичайно, доводиться заряджати щодня, оскільки працює опалення і ємність батареї падає. Проте чув, що деякі водії постійно їздять на своїх електрокарах і в Тернопіль, і в Івано-Франківськ, а один відчайдух навіть доїхав на такому ж, як у мене, Nissan Leaf до Одеси. Дорога в нього, правда, зайняла мало не тиждень, але він собі зміг спланувати поїздку і показав, що це можливо.

Я надзвичайно задоволений електрокаром і рекомендую його всім. Мабуть, за останні 5 років це моя найкраща покупка. Зараз вже є нові моделі з більшим запасом ходу, які проїжджають і по 400 км, — вибір досить широкий. Тепер потрібно ще нам подбати про те, щоб у місті та країні було забезпечено умови для комфортного користування такими екологічними автомобілями. А економічна користь для їхніх власників і так є очевидною.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Колонка підготовлена в межах спецпроекту «Рік комфортного пересування». Партнер проекту — компанія EasyPay — найбільший небанківський оператор платіжних та фінансових сервісів в Україні. Свої ідеї та пропозиції для вдосконалення міської мобільності можете надсилати за адресою: Tvoemisto.tv@gmail.com, у темі листа зазначивши «Рік комфортного пересування у Львові». Важливі думки ми опублікуємо на сайті та озвучимо під час експертних дискусій.


Читайте також:
5 Листопада, 2019 14:31
Володимир Вивести розетку з під'їзду? А Ви впернені, що електромережа будинку, особливо, побудованого в 70-80 роки минулого століття, розрахована на зарядку кількох електрокарів? Це так само потребує розрахунків, дослідження існуючої мережі, проектування, переобладнаня. Дехто просто кидає переноску з вікна до свого електричного коня. Ймовірно, хтось заряджає в гаражах вночі. При безконтрольному зростанні кількості електрокарів, це може стати причиною пожеж.
Крім того, не розкрито тему заміни і утилізації відпрацьованих батарей. Для того ж Ліфа виробник заявляє термін служби батареї більше 20 років. Реальний, скоріше за все, 5-10 років. А який відсоток власників електрокарів в Україні готовий проводити заміну на офіційному сервісі? Чи не будуть це робити "на гаражах", де в свою чергу відпрацьовані батареї утилізують в найближчий смітник.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!