Ковід повернувся. Чому важливо звернути увагу на температуру тіла

5823 0
Впродовж минулого тижня на Львівщині зафіксували 366 випадків захворювання на Covid-19. Про це повідомили у Львівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ. Ймовірно, нова хвиля ковіду вже в Україні і буде тривати найближчі 2-3 місяці. Львівський лікар Тарас Жиравецький вказує на основні симптоми хвороби, її перебіг та методи лікування.
Умовне фото / Unsplash

Умовне фото / Unsplash

Ковід давно повернувся з новими штамами. Але тим, хто ще не хворів ним, не треба панікувати. Адже для озброєних знаннями коронавірус не страшний.

Передовсім мега важливо знати, як реагувати на високу температуру при ковіді.

Отож температура з'являється з перших днів захворювання і може підніматись вище позначки 38,5. Переважно висока температура тримається у хворого перші 3-4 дні, а потім може опускатись до норми.

Читайте також: Люди забувають вакцинуватися і мити руки

Але увага! Якщо температура після зниження із 5-6 дня і пізніше знову різко піднімається – це може бути симптомом появи ускладнення ковіду, а саме – приєднання бактерійної інфекції.

Якщо у вас висока температура, яка не збивається жарознижуючими препаратами, вам краще звернутись до лікуючого лікаря і вирішити з ним питання госпіталізації. Зазвичай чим довше тримається висока температура після 5-го дня захворювання, тим важчий перебіг ковіду.

Мене часто запитують, чи буває ковід без температури або із не дуже високими її показниками

Такі випадки трапляються, але дуже рідко. Схожий перебіг захворювання може бути у пацієнтів зі зниженою функцією щитовидної залози (найчастіше при аутоімунному тиреоїдиті).

Вакциновані від коронавірусу також не застраховані від високих температур після інфікування. Вони хворіють ковідом і температура у них часом сягає позначки 39 градусів.

Читайте також: Кому варто робити додатковий бустер від коронавірусу. Оновлені рекомендації медиків

На питання, чи збивати температуру у хворого, у лікарів сьогодні немає однозначної відповіді.

Я особисто рекомендую її збивати. Адже жарознижуючі засоби ще й зменшують біль у м'язах. Але вибір завжди за вами.

Якщо ж температура у хворого з'явилась після ковіду через 7-10 днів, бажано здати аналіз на ЦРП для виключення повторного запалення легень.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!