Доведеться звільняти працівників або закриватись. Як карантин вихідного дня відіб'ється на кінотеатрах

4822 0
Виходить так, що культура страждає найбільше, а хворобу розповсюджує найменше.

Минулого тижня міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що вже цими вихідними в Україні введуть так званий карантин вихідного дня. Тобто у суботу та неділю не працюватимуть розважальні заклади і заклади торгівлі, окрім продуктових магазинів і аптек. Директорка кінотеатрів Планета Кіно у Львові Оксана Хвальова каже, що таке рішення повністю вб’є кінотеатри. Їх доведеться зачинити.

Для кінотеатрів, як і для більшості представників сфери HoReCa, карантин вихідного дня – неминуча загибель бізнесу. Ми не маємо підстав просити про пільги чи преференції, бо нібито працюємо. Водночас, вихідні – це той час, коли якраз заробляємо 50% і більше виручки. А дні з понеділка до п’ятниці є фактично збитковими.

Читайте також: Карантин вихідного дня для ресторану – це як ампутувати ноги, але по шию

Кінотеатри – одна з небагатьох галузей, де дотримуються всіх вимог карантину, що прописало МОЗ. Таких відстаней між людьми, як у нас, немає ніде. У США та Європі існують численні дослідження, які доводять, що ще жоден кінотеатр не став епіцентром зараження Covid-19.

У місті є набагато «вужчі» місця, де може відбутися зараження: транспорт, неконтрольовані стихійні ринки, великі супермаркети, черги до лабораторій, де роблять тести на коронавірус. У багатьох з них контролю за дотриманням карантинних вимог практично немає. Ми ж на вході до кінотеатрів забороняємо заходити навіть тим людям, в яких спущена маска під носом. З нами сваряться, від клієнтів отримуємо масу негативу, але стоїмо на своєму і у зали не пускаємо. Часто на півтори тисячі посадкових місць за день приходить лише 100 людей. Це не за один сеанс, а за день!

Зараз кінотеатри працюють у максимально скрутних умовах. Та все одно з березня намагаємося залишити всіх людей на роботі. За час карантину звільнили лише 12-х людей у двох кінотеатрах. Всі інші – працевлаштовані, накопичують свої відпустки. Якщо зараз люди захочуть звільнитися, ми не маємо права їх стримувати і маємо виплатити їм відпускні. А це може знову покласти нас «на лопатки».

Виходить так, що культура страждає найбільше, а хворобу розповсюджує найменше.

Читайте також: Чому за дотримання карантину перш за все відповідальна влада

Якщо карантин вихідного дня таки введуть, ми в компанії розглядаємо різні варіанти і сценарії виходу: від суттєвого скорочення працівників аж до закриття кінотеатрів. Якщо нам не дадуть працювати у суботу та неділю, ми не будемо працювати і з понеділка до п’ятниці. 90% імовірності, що ми повністю закриємо кінотеатри, бо не зможемо платити ані зарплати, ані за оренду.

По Україні в нашій мережі роботу можуть втратити близько 500 людей. У Львові – більше 100. Колапс відчують й інші галузі, які з нами пов’язані – постачальники товарів, рекламодавці, прибиральники тощо.

Ми генеруємо збитки від березня. Гроші на рахунках закінчуються, інвесторам доведеться дофінансовувати. В Європі, зокрема у Франції та Німеччині, хоч і обмежують заходи, та все ж надають фінансові компенсації чи податкові преференції. У нас цього немає. Навпаки, упродовж усього карантину тривають аудити, перевірки.

Країна мала час підготуватися до такого колапсу, але зараз виходить, що ні до чого не готова.

Читайте також: Скорочення персоналу і «дурниця уряду». Львівські ресторатори вийдуть на протест проти нового карантину

На жаль, ті, хто ухвалює рішення, чомусь не роблять це комплексно. Вони обрубують частини ланцюга і не бачать, що поза цією ланкою вже обрубалося багато іншого.

Замість введення карантину вихідного дня краще б посилили контроль за карантином: усім відомо, що навіть після 22 години у Львові є місця, які досі залишаються відкритими. Також має бути контроль за закладами, які обслуговують велику кількість гостей, влаштовують банкети – саме вони є осередками захворювання.

Якщо правила введуть, однозначно вони мають бути однакові для всіх – нічних клубів, банкетних залів, ринків, транспорту. Зокрема, останнього у місті повинно бути набагато більше.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!