Вулиця Бандери – шлях до веломіста?

2175 0
Реконструкція вул. Степана Бандери, яка триває не один рік, добігає кінця. Цього тижня там наносять дорожню розмітку і майже завершені всі конструкційні роботи з влаштування велоінфраструктури. Вулицю вже доволі активно використовують для їзди на велосипедах і самокатах. Голова Львівської асоціації велосипедистів Матвій Шкотняр оцінив результат процесу в розрізі велоруху.
Фото: Матвій Шкотняр

Фото: Матвій Шкотняр

У початкову схему, описану в Програмі розвитку 1 стадії велосипедної мережі, прийнятій ще в 2011 році, вул. Бандери не входила. Це могло поставити хрест на влаштуванні велоінфраструктури так, як це сталося на ремонтованій незадовго перед нею Київській. Однак, враховуючи статус, а саме показовий проєкт з новими підходами та його назву («Вулиця для всіх»), було ухвалене рішення зробити тут окремий простір для велосипедистів. Зазначу, що за чинними державними будівельними нормами це вже обов’язкова умова на магістральних вулицях. 

Як бачимо на карті велоінфраструктури, вул. Бандери є важливою сполучною ланкою між сусідніми зонами (джерело: https://www.cyclosm.org), тобто між Привокзальною та Коперника. Більшість альтернативних маршрутів – із грубою бруківкою, тому незручні для їзди велосипедом. Наприклад, вул. Чупринки і Мельника. Також її перетинають плановані та частково реалізовані веломаршрути від пл. Юра через вул. Карпінського та Коновальця. Останній був нещодавно доповнений контрсмугою на ділянці від Бандери до Київської і тепер став хорошою альтернативною (замість вул. Героїв УПА) для проїзду в бік Кульпарківської. На мою думку, в цьому контексті головною проблемою тепер є незручність проїзду та розірваність веломережі на краях реконструйованої ділянки – Привокзальна і частина Бандери від Чупринки до Коперника. Ці місця варто обладнати веломережею, бодай зробити тимчасову розмітку, делініатори тощо.

Заїзд на нову велоінфраструктуру з боку вул. Дорошенка.

Я особисто використовую цю вулицю для проїзду в різних напрямках: у бік всієї верхньої частини Городоцької, до головного та приміського вокзалів або ж із поворотом на Коновальця. Після реконструкції Залізничної тут проляже основний шлях у бік вул. Шевченка, Левандівки, Рясного і Брюховичів.

Відгалуження на вулицю Коновальця – там зараз контрсмуга аж до перехрестя з вул. Мельника

Також на вул. Бандери є корпуси Львівської політехніки (кому, як не студентам, користати з велоінфраструктури?), зокрема багато різноманітних офісів, магазинів, закладів харчування, інших місць, куди людям зручно добиратися велосипедом.

Одне з вузьких місць на вулиці. Відокремлена велодоріжка тут би не влізла, а рубати дерева – не варіант.

Під час загального планування вирішили реалізувати велоінфраструктуру у форматі велосмуг, а не велодоріжок. Причина банальна – як і на багатьох вулицях Львова, на Бандери є вузькі місця. У межах 26 – 28 номерів без зрізання дерев не вдалося б зробити велодоріжку й нормативної ширини тротуар. Тому довелося залишити дві смуги руху на проїжджій частині, через що досі точаться суперечки в соцмережах. Разом із тим велосмуги мають достатню ширину для того, щоб у випадку поломки трамвая пропустити решту транспорту.

Візуальне відділення велосмуги від решти проїзної частини за рахунок різного покриття.

Виходячи з досвіду використання, це рішення можна вважати вдалим. Незважаючи на те, що відокремлена доріжка є безпечнішою та привабливішою для користування переважною більшістю велосипедистів, на вул. Бандери велосмуги візуально відділені від решти проїжджої частини завдяки різному покриттю (бруківка та асфальт), а режим руху автотранспорту доволі спокійний. Ті, що бояться їздити велосмугами тією ж вул. Сахарова, охоче користуються ними на Бандери.

Отак виглядає велосмуга з ракурсу велосипедиста

Зазначу, що покриття на велосмугах і велодоріжках (такі тут теж є в певних місцях) доволі непоганої якості, якщо порівнювати з давнішими реконструкціями. Однак є й ложка дьогтю – частина люків комунікацій виступають над асфальтом. Будемо сподіватися, що цей недолік виправлять під час фіналізації робіт.

Колодязь люка проситься на волю. Такі місця обов’язково треба виправити

Також варто сказати, що велосмуга перед зупинками переходить у велодоріжку і пролягає через платформу. Багато хто критикує такий спосіб проєктування, але у випадку велосмуг це «виляння» за зупинку буде доволі значним і створюватиме невигоди як пішоходам, так і велосипедистам. Хоча особливих проблем під час проїзду зупинок я не бачу – люди зазвичай розходяться адекватно.

Велодоріжка через зупинку

Зроблені й поворотні ніші в місцях, де передбачене очікування велосипедистами переїзду на другий бік. Для тих, хто не розуміє, вони наразі виглядають трохи комічно, але в містах, де велосипедний рух інтенсивніший, такі рішення є корисними. Вулиця матиме такий вигляд не рік і не два, тож це робота на перспективу.

Перші знаки велопішохідної зони встановили на площі перед церквою Святих Ольги і Єлизавети. Вони дають можливість усунути колізію, при якій через пішохідну зону заборонений рух велосипедистів. Однак тут є трасування велодоріжок, хоча формально весь простір має однаковий статус.

Велопішохідна зона з трасуванням велодоріжки. Його можна трактувати, як бажаний напрям руху

Обов’язково треба згадати і про перший у Львові діагональний перехід на перехресті з вул. Антоновича, попри який влаштований велопереїзд. Це дуже спрощує рух цією ділянкою. Щоправда, на вулиці досі нема розмітки велопереїздів і велосмуг, крім однієї ділянки, а рух нею відкритий уже майже два роки (розмітку вже почали наносити – Ред.).

Діагональний перехід і попри нього велопереїзд (останній поки не намалювали, але його вже активно використовують)

На деяких перехрестях переважно там, де головний світлофор винесений над основною смугою руху на консоль, є велосипедні світлофори. За їх наявності не доводиться піднімати голову, щоби побачити, який колір сигналу загорівся. 

Додатковий світлофор – хороша опція там, де головний виходить із поля зору велосипедиста.

На місці колишньої підпірної стінки проклали велодоріжку. На жаль, тротуар тут уже не поміщається, тому пішоходам доведеться ходити попри Органний зал. Хоча, звісно, багато хто пересуватиметься велодоріжкою, що дозволено правилами. Я вже їхав декілька разів цією ділянкою і великої кількості пішоходів не помітив. Загалом це дуже вдале рішення. 

Остання добудована ділянка на вулиці

Місце стикування з іншою ділянкою

Великим недоліком є те, що поки не зробили пониження на перехресті Бандери – Дорошенка, через що велосипедисти, рухаючись проїжджою частиною вул. Бандери, не мають можливості заїхати на цю ділянку велодоріжки, бо заїзд на неї аж біля пішохідного переходу, трохи далі. Це обов’язково треба виправити.

Ну і як отут заїхати на велодоріжку?

З другого боку вулиці велоінфраструктура завершується швидше, зате тут поставили одинарну стійку для очікування. Дрібниця, але приємно.

Ще один недолік – переходи й велопереїзди замощені бруківкою, як і решта проїжджої частини. Хоча під час інших реконструкцій у таких місцях замощення робили сучасним плоским і шорстким каменем.

Грубий брук на переході і велопереїзді

Уже традиційно є багато проблем із водовідведенням та калюжами, особливо біля понижень на пішохідних переходах. Це питання необхідно вирішувати системно.

Варто згадати й про велику кількість велостійок, встановлених під час реконструкції. Щоправда, до якості та способу кріплення є питання. Оптимальним варіантом у цьому випадку вважається бетонування, а не кріплення болтами. Але у всякому разі культурно припаркувати ровер тепер є де.

Підсумовуючи сказане, зазначу, що велоінфраструктура на вул. Бандери доволі зручна у використанні. Сподіваюся, найближчим часом усі проблемні питання вирішать, маю на увазі люки, які виступають, розмітку та заїзд біля Органного залу. Також хотілося б побачити з’єднання з наявною велоінфраструктурою Городоцької та Коперника, що значно покращить їзду на велосипеді цією частиною міста.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!