Чому існує традиція освячувати вербу

2954 0
Сьогодні православні християни та греко-католики відзначають одне з головних великодніх свят — Вхід Господній до Єрусалиму або Вербну неділю. Чому тиждень перед Христовим Воскресінням неділю називають Вербною та що робити із освяченою вербою, розповідає отець Михайло Квасюк.

Чому тиждень перед Христовим Воскресінням неділю називають Вербною?

Від перших віків християнства Східна Церква згадує пам’ять Христового в’їзду до Єрусалима в неділю перед Його світлим Воскресінням. Квітна неділя з давніх-давен вважалася великим Господським празником і належить до 12 найбільших свят у літургійному році. Господь за свій період життя на землі, через численні чуда, зцілення та оздоровлення, окрім вірних послідовників Його науки притягнув до себе чимало фанатиків. Саме ця фанатичність в якійсь мірі вплинула на численну юрбу біля міста, яка кидала на землю галузки, як вияв приязні та хвали. Серед них були і справжні послідовники. Виїжджаючи в місто Єрусалим Господь показує дві альтернативи цим людям: успіх або служіння Богу. Ісус обирає другий варіант і показує приклад кожному християнину сьогодні. Весь народ почав називати Його своїм царем, але не зумів прийняти одну річ – цей Цар вирішив служити і любити, а не наказувати чи знущатися. Народ не повірив, що може існувати такий прояв царського служіння. 

Чому існує традиція освячувати вербу?

Верба – це видимий прояв приходу весни. Збереження цієї традиції допомагає усвідомити прихід Бога у життя. Тримаючи галузку в храмі, усвідомлюється нове розуміння сенсу життя: здобути земний успіх попри все чи відчути смак служіння моєму Господу, що відкриває справжній сенс існування на землі. Багато хто може заробити на цих галузках, і Бог для цієї людини – лише знаряддя для заробітку. Це гарно показує подія двох днів, коли магазин алкоголю в Україні BadBoy використовує важливі значення для християн, щоб заробити на обурені та зневазі цих цінностей. Або інша перспектива – прийняти Бога в життя і зростати щодня відкриваючи справжнє значення щастя. Бо це свято про моє розуміння щастя: щастя як короткотривале задоволення (у випадку позорного маркетингового кроку алкогольного магазину) або щастя як бажання зростати в добрих цінностях щодня, не втрачаючи своєї гідності. Україна обрала другий шлях у війні з росією. Наш напрям розвитку залежить від вибору. Хай вибір українців буде на довшу перспективу, ніж банальне і короткотривале. Власне у цьому і полягає сенс Входу Христа у Єрусалим – спасіння, як довша перспектива, бо спасіння – це про вічність!

Що робити з освяченою вербою?

Християни освячують вербу, як символ згоди прийняти Христа у своє життя як Царя. І цей символ повинен зберігатися у домівці протягом року. Навіть на молитві благословення верби будемо чути, щоб люди, які триматимуть її – охоронилися і збереглися від тіні смерті та темряви. Після освячення верби вартує зберігати її вдома за іконою протягом року. А коли засохне – вартує її спалити, але не викидати.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!