Що справді допомагає економити електроенергію. Прості та дієві правила

2959 0
Цього тижня через руйнування росіянами об’єктів критичної інфраструктури, зокрема у Львові, мешканці два дні були без світла та подекуди води й газу. І хоча станом на 12 жовтня електро- та водопостачання відновили, влада закликає ощадливо використовувати ресурси та економити за можливості. Професор, доктор технічних наук, завідувач кафедри електромехатроніки та комп'ютеризованих електромеханічних систем Інституту енергетики та систем керування Національного університету «Львівська політехніка» Ігор Щур пояснює, що нині допоможе економити.
ФОТО РОМАНА БАЛУКА

ФОТО РОМАНА БАЛУКА

Є декілька практичних порад для енергоощадності у побуті. У електричний чайник наливайте стільки води, скільки будете споживати за раз. Не треба для однієї чашки чаю кип’ятити літр чи півтора води. Також можна привчитися мити руки холодною водою, адже, коли вмикаєте гарячу, то прогріваються всі труби. Поки це відбувається, ви все одно миєте руки ще холодною. Окрім цього, варто стежити, щоби нічого зайвого в квартирі чи будинку не було ввімкненим. Використовуйте локальне світло замість загального – настільна лампа споживає менше електроенергії. Це прості, але дієві правила.

Буде вигідно поставити тарифний лічильник для електроенергії тим, хто такого ще не має. Це буде стимулювати до того, щоби споживати більше енергії вночі. Наприклад, гріти воду у бойлері за таймером або користуватися пральною машинкою. Це досить просто, потребує лише організаційної роботи – написати відповідну заявку і вам його встановлять.

Що не працює, то це електрокотли, які зараз всюди рекламують як дуже вигідні. Скажу, що це абсолютно не так, це міф. Електрокотел перетворює електричну енергію в тепло, банально гріє. Перетворює у кращому разі в еквіваленті один до одного: ви витрачаєте одну кіловат-годину електричної енергії і отримуєте одну кіловат-годину тепла. Те саме роблять так звані обігрівачі «козли» чи тепловентилятори, що в народі звуться «теплодуйками». Якщо ж поставити теплову помпу, кондиціонер, то це в 3-5 разів ефективніше. 

Добре, коли в будинку утеплені фасади (15 см шаром мінеральної вати). За кордоном це давно є нормою, а до нас ця тенденція тільки прийшла. Так, це коштує не мало і не у всіх будинках можна реалізувати таке утеплення, приміром в будинках в історичній частині міста – ні.

Є ще простіший варіант утеплення: там, де глуха стіна, звідки йде холод, можна зробити додаткову теплоізоляцію. У моєму випадку це суттєво утеплило дві кімнати.

Важлива також щільність прилягання вікон, дверей. Треба ставити сучасні склопакети, але при цьому не забувати про вентиляцію. У цьому випадку в нагоді стануть рекуператори або системи вентиляції з рекуперацією тепла.

Загальний принцип зараз в тому, щоби орієнтуватися на різні джерела енергії: газ, електрику, дрова. Якщо в когось є автономне опалення, але, крім цього, збереглися старі печі, то добре було б заготувати дрова про всяк випадок. Зі свого досвіду рекомендую взимку прогрівати не всю квартиру чи будинок, а ті кімнати, де ви живете, якими користуєтеся найбільше. Приміром, у меншій квартирі можна підготувати одну кімнату, де поставити обігрівач, зробити кращу теплоізоляцію тощо. Краще обирати ту, в якій вікна виходять на південний бік.

Що можете для економії робити місто? Є приклади віялових відключень електропостачання, але перед таким кроком важливо попередити про це мешканців. Окрім цього, треба закликати людей не вмикати потужні прилади в години пікового навантаження, що зараз і роблять.

Щодо «буржуйок» у підвалах, про які говорив міський голова, то перед їх встановленням і використанням треба добре продумати, як виводити продукти згоряння. Трубу, по якій вони мають виводитись, треба витягувати назовні, це може бути непросто.

Людям в такий час варто формувати відповідну психологію, енергоощадне мислення. Треба розуміти, яким складним шляхом ми отримуємо цю енергію і як вона впливає на нас, на екологію, яких збитків завдає.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!