Міст на Княгині Ольги: знести чи добудувати

14966 0
Що робити із недобудованим шляхопроводом на перехресті вулиць Княгині Ольги і Наукової? За аналізом моделювання транспортних потоків, проведеним після наради в заступниці міського голови Ірини Маруняк, найкращим є варіант, який таки передбачає його добудову для громадського та приватного транспорту та влаштування розв’язки в одному рівні, пояснює засновник ГО «За якісний транспорт» Святослав Товстига.
Панорама на шляхопровід на Княгині Ольги. Фото: Ігор Мартинів

Панорама на шляхопровід на Княгині Ольги. Фото: Ігор Мартинів

Історія будівництва

Все почалося у 1980-х роках, коли вулицею Княгині Ольги проклали швидкісну трамвайну колію. Тоді планувалося, що її продовжать до району автовокзалу на вулиці Стрийській. Для цього і розпочали будівництво трамвайного мосту через перехрестя вулиць Кн. Ольги та Наукової. Однак вже у 1990-х роках його заморозили, до чемпіонату «Євро-2012» планували завершити будівництво і навіть передбачили на це 30 млн грн (на той час це 4,6 млн доларів). Проте роботи так і не були розпочаті.

Хоча згідно з додатків «Генерального плану Львова-2025» випливає, що на цьому перехресті таки має бути завершено будівництво дворівневої розв’язки і трамвайний маршрут продовжений через вулицю Стрийську до проспекту Червоної Калини.

Ідея знесення шляхопроводу

Депутат і голова інженерної комісії ЛМР Андрій Шевців рік тому виклав допис у соціальній мережі, в якому навів лише одну перевагу збереження дворівневої розв’язки. На його думку, цей шляхопровід слід знести і організувати рух трамваїв, тролейбусів та приватного транспорту в один рівень.

Натомість голова профільної депутатської комісії транспорту і мобільності Ігор Зінкевич із громадою району виступив за добудову моста і навіть звертався до профільного міністерства, щоб виділили кошти на його добудову.

Читайте також: Що не так із маршрутами на Варшавську та що з цим робити

Підсумком цим дискусій стала нарада в заступниці міського голови Ірини Маруняк, яка пройшла більш ніж емоційно. Звучало, що міст є в задовільному стані і збудований на 80%. Тож було дане доручення провести моделювання транспортних потоків і за кілька місяців зібратися ще раз, щоб винести рішення. Однак і ця нарада завершилась без жодного результату.

Що таке моделювання та для чого воно потрібне

Намамперед, щоб оцінити вплив нової транспортної розв’язки на транспортну систему міста використовуються інструменти транспортного моделювання, зокрема макроскопічний (програмне забезпечення VISUM) та мікроскопічний (VISSIM).

Щоб розуміти, про що йдеться, потрібно окреслити, що ховається під словом «варіант» в діаграмах, які представлені нижче. Зокрема, йдеться про зміну параметрів руху на перехресті вул. Княгині Ольги – вул. Наукової за наступних сценаріїв:

1 – вулично-дорожня мережа не змінюється;

2 – добудова шляхопроводу через вул. Наукову та влаштування дворівневої розв’язки;

3 – знесення шляхопроводу та влаштуванні розв’язки в одному рівні (саморегульоване перехрестя);

3a* – знесення шляхопроводу та влаштування розв’язки зі світлофорним регулюванням;

4 – збереження шляхопроводу для громадського транспорту та влаштування розв’язки в одному рівні;

5 – знесення моста та влаштування регульованого перехрестя;

6 – збереження шляхопроводу для громадського та індивідуального транспорту та влаштування розв’язки в одному рівні.

Результати аналізу мікрорівня, макрорівня та в перспективі майбутнього

На мікрорівні найкращі показники параметрів є у варіанті №6 (збереження шляхопроводу для громадського та індивідуального транспорту, розв’язка в один рівень) на другому місці – варіант №4 (збереження шляхопроводу для громадського транспорту та розв’язка в один рівень), на третьому – номер 3 (знесення шляхопроводу та влаштування розв’язки в одному рівні).​

Щодо макрорівня, то найкращі показники мають два сценарії: добудувати шляхопровід через вул. Наукову та влаштувати дворівневу розв’язку, при ньому середній показник завантаженості складатиме – 34,57%-57,1%, та залишити шляхопровід для громадського та індивідуального транспорту та влаштувати розв’язку в одному рівні – середній показник 35,4%-58,4%.

 

Щодо моделювання в перспективі майбутнього (тут йдеться про Генплан, який передбачає будівництво всіх проектованих доріг в радіусі 3 км), то інтенсивність руху буде рівномірним як для сценарію 6, так і для 3.

Що в результаті

За аналізом найбільш оптимальним варіантом, за яким доцільно розвивати перехрестя вулиць Княгині Ольги і Наукової, є сценарій 6, який передбачає будівництво шляхопроводу для громадського та приватного транспорту та влаштування розв’язки в одному рівні.

Цей варіант порівняно з іншими в підсумку видає менші значення довжини черги транспортних засобів та їх затримки на основних підходах вулиць і дозволяють уникнути регулярних заторів та перевантажень.

У матеріалі використанs матеріали: ЛКП «Львівавтодор» і знімки панорами моста Ігора Мартиніва

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!