Ми втрачаємо час, або Чому канікули для дітей зараз не найкращий варіант

4069 0
Дистанційне навчання не всюди організоване ідеально, але воно однозначно краще, ніж його повна відсутність.
Фото: Freepek

Фото: Freepek

Школярів у Львові цього тижня відправили на дострокові канікули, хоча вони мали б навчатися на дистанційному. Голова комісії освіти, науки та інновацій Львівської обласної ради з фракції «Голос» Іванна Герус вважає, що таке рішення шкодить дітям.

Цьогоріч Нобелівську премію з економіки розділили Девід Кард, Джошуа Девід Ангріст і Гвідо Імбенс, які виявили, що існує зв'язок між освітою та зарплатою, яку отримують люди в подальшому. Зокрема, люди, які більше часу присвячують освіті, можуть мати вищий соціальний статус і бути більше працездатними. Вчені довели, що додатковий рік у школі дорівнює 9% надбавки до майбутньої зарплати. Що це означає? Ми маємо докладати максимум зусиль для того, щоби наші діти отримували якомога повнішу освіту – це запорука їх успішності в майбутньому. Натомість міська влада запроваджує додаткові канікули замість того, щоби на тиждень відправити школярів на дистанційне навчання. 

13 жовтня міська комісія ТЕБ і НС прийняла рішення про додаткові канікули у школах Львівської міської територіальної громади – з 18 по 31 жовтня. Діти щасливі, батьки в розпачі. Це рішення викликає чимало запитань. Чому канікули, а не дистанційне навчання? Яка логіка такого рішення? 

Міністерство освіти та науки та Міністерство охорони здоров'я рекомендували школам піти на дострокові канікули з 18 жовтня, однак це була суто рекомендація. Такий же характер мало рішення Львівської обласної комісії ТЕБ і НС, але міська комісія директивно всіх відправила на канікули.

Рішення МОН та МОЗ про додаткові канікули є рекомендацією. Кожна територіальна громада бере цю інформацію до відома, але не мусить сліпо виконувати. Крім того, заклади освіти мають організаційну автономію, вони вправі самостійно визначати структуру навчального року. Основне – виконати вимогу про 175 навчальних і 30 канікулярних днів. Натомість у закладів ніхто не питає, як їм краще? Чи потребували вони цього навчального тижня для того, щоби логічно завершити викладення матеріалу?

Ніхто не знає, як відбуватиметься навчання далі, чи буде можливість вчитися, наприклад, в листопаді чи лютому. Можливо, графік канікул потім посунуть, але не факт. Є і випадки окремих територіальних громад, які прийняли інше рішення – наприклад школи Пустомитівської територіальної громади вчаться, бодай і дистанційно.

Маємо визнати – дистанційне навчання не всюди організоване ідеально. Попри те, що це наша реальність вже півтора роки, не всі вчителі та школи опанували цю непросту науку. Але таке навчання однозначно краще, ніж його повна відсутність. 

Шкільна програма отримує ще один тиждень, витрачений внікуди. Батьки думають, чим зайняти дітей, які сидять вдома ще додатковий тиждень. Якщо згадати, що роботу позашкільних закладів та гуртків також призупинили – ситуація сумна. 

Замість того, щоби організувати дистанційне навчання, проконтролювати, як іде цей процес і що, можливо, потрібно змінити, ми відправляємо дітей додому. І мало хто замислюється про те, що вливатися в дистанційний навчальний процес після двотижневого простою дітям буде дуже нелегко. 

Більше того, ставимо в незручну ситуацію і школи. Бо з одного боку вони самостійні, а з іншого, якщо не виконати рішення ТЕБ і НС – ти порушуєш рекомендації міста. Окремі директори відкрито висловлюються про те, що рішення міської влади є помилковим, що дистаніційне навчання було би значно доречнішим, аніж позапланові канікули. Про це говорить і голова комісії освіти та науки Львівської міської ради. Але влада мовчить і не реагує. 

Питання в тому, чи може хтось заборонити школам зараз самовільно організувати навчання? Школи не мають можливостей оскаржувати рішення через суд, а якщо вони просто почнуть навчання – порушать рішення комісії. 

Навіщо було максимально пришвидшувати вакцинацію вчителів та працівників освіти, проводити інформаційні компанії, лякати тим, що в «червоній зоні» всі закриються, обіцяти золоті гори щепленим, якщо за першої нагоди школи відправили на додаткові канікули? Яка логіка у таких діях? Адже чимало шкільних колективів провакцинували 80% і більше, вклали в цей процес багато зусиль, то чому вони не можуть працювати, як влада їм і обіцяла?

Ці канікули, вочевидь, були спричинені не стільки пандемією, як ситуацією з опаленням. Значна частина освітніх закладів ще не підписала договорів на постачання газу і їм потрібен час на те, щоби врегулювати це питання. Також існують проблеми, пов'язані з ціною на газ. Зараз бюджети всіх громад мають дати кошти на ці потреби, бо ціна на газ виросла. Таким чином, школи мали би два тижні на економію коштів. Але що заважає економити кошти і проводити дистанційне навчання одночасно? 

Крім того, для економії газу логічніше зробити довші канікули взимку, бо розхід газу більший, та і те, чи приміщення не опалювалось 2 чи 3 тижні не дуже суттєво. Але це значно простіше, ніж розкочегарюватись. Пікове використання газу припадає на лютий, тому, кажучи про економію, краще думати про той період. 

Зараз ми маємо бути максимально гнучкими – відійти від стандартних схем канікул, максимально використовувати всі можливості вчитися, як офлайн, в школах, так і дистанційно. Натомість ми йдемо шляхом, який точно не найкращий. Втрачаємо час, який наші діти могли би використати для того, щоби набути нових знань і не випасти з освітнього процесу. А наздоганяти його, як показав досвід минулого року, справа дуже непроста. 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!