На війні треба обманювати тільки ворога

1233 0
Помилки в оцінці ситуації на будь-якій ділянці фронту можуть мати важкі наслідки для підрозділів, які її займають. Тут не можна обманювати ані себе, ані вище командування. Воно повинне знати реальну обстановку. Але насправді обман сьогодні відбувається на рівнях від бригад до самої Ставки, пише Мирослав Гай, український актор, волонтер, а тепер офіцер ЗСУ.

Ще одна проблематика сучасної війни. Загальнолюдська.

Головне на війні - не обманювати.

Ні своїх, ні себе...

Важливо, аби нижнє командування доносило реальну обстановку догори, а вище командування ту обстановку бачило. На війні треба обманювати тільки ворога. Я не хочу масштабувати це на рівень країни, спущусь нижче... 

Читайте також: Дозвольте собі Різдво

Важливо не обманювати по людях і так званому БЧС. У тебе по списку людей стільки-то, а по наявності та готовності - набагато менше, бо є санітарні втрати, ті хто у відпустці, поранені, зниклі безвісти, переміщенні на посадах, хтось в СЗЧ. Треба завжди давати оцінку, скільки у тебе реально людей, готових виконувати завдання.

У тебе на мапі є посадка чи висота, а там цього не має. Тобі повідомляє старше керівництво, що там є позиція, яку тримає дружній взвод, а її немає. Тобі кажуть, що за даними розвідки старшого командира там ворога не має, а він є. І таке інше, т. інш., т. інш.

У нас зараз позиція може бути просто "норою", де намагаються вижити 2-3 бійці. Ця позиція може мати у старшого командування 2-3 назви, бо різні підрозділи називали по-різному, тому коли вона знищується, чи полишається через постійне вогневе ураження, по доповідях вона здається не "норою", а цілим районом оборони.

Грали колись в "зіпсований телефон"? Стандартна корпоративна гра для тімбілдігу. Коли стоїть група людей і один одному на вушко говорять задане словосполучення, чи показують жести, при цьому кожен передає, як почув чи побачив. І в результаті в кінці спотворена інформація на основі якої роблять висновки.

Так от, це зараз відбувається від бригад до самої Ставки. 

Читайте також: Дорослих у владі немає. Мусимо робити все самі

Є реальна проблема з аналітикою та узагальненням інформації, що призводить до спотворення реальної картини бою та, як наслідок, невірних рішень.

А потім командування розсуває шашечки, а там в реальності і тих клітинок вже немає, і шашечки вже не ті, і всі питають, а хто винний - а он той, рудий.

Це все має далекосяжні наслідки.

Бо неповноцінна обізнаність про власні сили та засоби, неправильна ситуаційна обізнаність, призводить до того, що завдання ставляться невідповідно до реальних даних та обстановки, а відповідно чиїхось бажань та ілюзій, помножених на власне бачення "як треба". На війні це халепа.

Важливо не обманюватись і не обманювати.

Важливо чути не брехню чи чутки, а їхати особисто генералам та бачити реальну обстановку на КСП батальйонів та рот.

А там все трохи інакше. Бо потім у нас звільняють комбригів пачками, а це якось не допомагає.

Як сказала мені одна розумна людина - погані бригади замінили кращими, а ситуація погіршилась.

То може не в бригадах справа?

 
 
 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!