Дозвольте собі Різдво!

1252 0
«У мене нема різдвяного настрою», – кажемо ми собі. А до Різдва, тим часом, залишаються вже лічені дні і години. Про те, як вирватися із буденщини та, дослівно, за вуха притягнути святковий настрій до вашої душі та домівки, розповідає психолог Ірина Микитюк.

Різдво, окрім духовного аспекту народження Христа, наповнене також і ритуалами-традиціями, які допомагають нам перейти найтемніші дні року, вселяють надію і віру, що за пару місяців буде весна. 

Я дуже рада, коли люди кажуть, що духовні тексти допомагають їм легко, без зусиль перейти на новий церковний календар. Та все ж багато відчувають розгубленість, втрату чогось важливого, а часто і злість: «Я нічого не встигаю». 

І це нормально. Церковний календар змінився, але державний, можна сказати, що ні. Бо до 31 грудня треба закінчити звіти, прийняти іспити і ще купа інших важливих справ. Будь-які зміни потребують свого роду транзитного періоду. Будь-яка  дорога, щоб стати дорогою має пройти етапи прокладання. Тому впровадження будь-чого нового є також дорогою. І для того, щоб вона стала зручною і ми могли милуватись краєвидами навколо, треба час і зусилля. Найперше - наші особисті. 

Читайте також: «Дорослих» у владі немає. Мусимо робити все самі 

Пропоную декілька пунктів-рекомендацій, як «за вуха притягнути» настрій до вашої душі і домівки: 

Звичайно, найперше, не забуваймо, що ж таке Різдво і Того, Хто народився. Якщо це вам відгукується, то підіть на Богослужіння, прочитайте уривок Святого Письма. Це допоможе згадати і додати духовного змісту в ці дні.

Почніть згадувати Різдво з дитинства. Діліться спогадами з друзями, дітьми, партнерами. Згадайте найулюбленішу традицію і спробуйте втілити її в життя у ці дні. 

Не сваріть себе за те, що не встигаєте поприбирати чи зготувати 12 страв на Святий Вечір (до вас іде новонароджений Ісус, а не санепідемстанція). Знайдіть теплі слова, якими зможете самі себе підтримати і дати дозвіл на ось таке, саме таке Різдво.

Який запах у вашого Різдва? Нічого нас так не повертає у настрій, як запахи. Це ялинка? Мандаринка? Сіно? Ваніль? Як ви можете зараз відтворити цей запах? Оточіть себе ним і насолоджуйтесь. 

Так само подумайте, який колір має ваше Різдво? Додайте його у свій одяг чи речі.

Не забувайте про світло. Звичайно, передовсім про свічки. Їх забагато ніколи не буває. Теплий і живий вогник свічки надихає, заспокоює і дає відчуття важливості моменту. Ну, і нікуди не дінешся від штучних мерехтливих вогників. 

Музика! Колядки, колядки, колядки! Саме вони торкаються глибин нашого серця. Колядувати можна і до Різдва (це вам кажу 100%). Чудово впливає на наш настрій підспівування і пригадування слів колядок (воно все має фізіологічну основу, але поки що повірте мені на слово).

Добрі справи. Найперше Різдво відбувається у нашому серці. Особисто я цього Різдва знайшла для себе так звані речі, коли є приємно і з користю. Наприклад, печиво я купую, бо 50 % йде на потреби ЗСУ. На концерт колядок йду, бо він є милим, дякую за донат. В такий спосіб ви і настрій піднімете, і ЗСУ підтримаєте. Навколо нас величезна потреба в матеріальній, словесній підтримці, а часом просто усмішка вже є добрим ділом. 

Не залишайтесь самі. Різдво це завжди про зустріч. Запрошуйте до себе  і домовляйтесь про зустрічі  друзів, родичів, знайомих. Вийдіть на зустріч людям, ви зрозумієте, що таке справжнє тепло.  

Читайте також: Як повернутись у Різдво дитинства, або Пампушки моєї бабці Марії

Дозвольте собі Різдво.

Все частіше я чую: та яке святкування, як в країні війна. Друзі, ми живемо в 2023 році. Тобто 2023 рази люди святкували народження  Христа і, повірте, більша частина цих святкувань були не в дуже сприятливий період. Тому поговоріть з собою. І якщо Різдво для вас опора, не втратьте її.

Опор зараз не так і багато.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!