Наче на безлюдному острові. Як львів’яни в Італії чекали на літак додому

7207 0
Десятки пасажирів провели день в аеропорту «Бергамо», не маючи інформації про причини затримки і перспективи вильоту до Львова.
Фото ілюстративне

Фото ілюстративне

Недільний виліт до Львова рейсом компанії Ernest Airlines з італійського Бергамо став для майже 100 пасажирів неприємним випробуванням. Зламався літак, який мав виконувати цей рейс, однак компанія не повідомила про відміну рейсу ані пасажирів, ані адміністрацію аеропорту. І люди, що заплатили гроші за квитки, тривалий  час перебували в інформаційному вакуумі. Львів’янка Ольга Сивак, яка була однією з пасажирок цього авіарейсу, пише про те, що в таких ситуаціях не варто опускати руки і треба захищати свої права.

Ми мали квитки на восьму ранку минулої неділі, 24 червня, на рейс Ernest Airlines з аеропорту «Бергамо» в Італії. Ніяких попереджень про затримку рейсу не було – ми дізналися про те, що рейс до Львова переносять на четверту пополудні вже в аеропорту, куди приїхали о пів на сьому.

Жодної інформації про причини перенесення чи пояснень від компанії не було. Її каса та довідкова в аеропорту були на той час зачинені. Добре, до четвертої години можна й почекати.

Десь о другій годині ми пройшли паспортний контроль і зайшли в термінал. Чекаємо. Підходить четверта, але ніхто й не пробує оголошувати посадку на рейс до Львова. Ми починаємо з’ясовувати ситуацію в представників аеропорту. На жаль, вони теж не знають, що відбувається.

За якийсь час на табло змінили годину вильоту на восьму вечора. Ми далі чекаємо, але ніяких повідомлень немає. Скидається на те, що літака цього дня взагалі не буде.

Ситуація поволі стає напруженою, бо серед пасажирів є чимало батьків з дітьми різного віку. Дорослі, зрозуміло, нервують від невизначеності, малі діти починають плакати.

У цей час оголошують рейс «Ернест авіа» до Тегерану, і кілька жінок з нашого рейсу від розпачу блокують вихід. Вони вимагають, щоби на цей літак посадили пасажирів на рейс до Львова, а люди, які мають летіти в столицю Ірану, хай почекають. 

На місце інциденту викликають поліцію. Ми намагаємося пояснити, що вже майже 9 годин чекаємо на рейс до Львова. Поліція погоджується, що ненормально тримати людей у таких умовах упродовж такого часу. Паралельно пасажири телефонують в італійський та український офіси авіакомпанії, однак там ніхто не бере слухавку.

Врешті кілька пасажирів написали пости у Facebook з проханням допомоги. Це спрацювало. Ми дякуємо директорці львівського аеропорту Тетяні Романовській, яка зуміла вийти на контакт з представниками Ernest Airlines. Саме від неї ми десь об 11-й годині вечора дізналися, що цього дня рейсу все-таки не буде, адже зламався один з літаків.

Також виявилося, що у Львові склалася приблизно така сама ситуація з рейсом цієї авіакомпанії, однак львівський аеропорт допомагав пасажирам, комунікував з ними, а ми були в «Бергамо» як на безлюдному острові. 

Читайте також: Десять секретів про авіамандрівки

Пізніше, вже через представників аеропорту, нам повідомили, що пасажирів забезпечать готелем. Однак про те, чи буде рейс до Львова, все ще не було жодної інформації, тож частина пасажирів змушена була купувати квитки на рейси інших авіакомпаній до Києва, Чернівців чи Варшави, щоби звідти дістатися до Львова. Люди мусили викласти зі своєї кишені по 500 доларів, бо не розуміли, що діється.

Близько першої ночі, коли діти вже спали на підлозі або у візочках, нам сказали, що, напевно, нас посадять на наступний рейс Ernest Airlines, який має відлетіти в понеділок з аеропорту «Мальпенса», що також біля Мілана. 

Нас забезпечили готелем на ніч, і наступного дня ми вже розуміли, що відбувається і чого очікувати. З готелю нас відвезли в аеропорт. Літак був на місці. Щастя, що на цей рейс було достатньо вільних місць, бо він новий. Тож люди, які не мусили швидко приїхати додому і купувати квитки на рейси інших авіакомпаній, нарешті отримали змогу вилетіти в Україну. Нас таких набралося приблизно 50 осіб – половина з усіх, хто застряг у Бергамо.

З одного боку, дуже добре, що до Львова літає така авіакомпанія, бо нею користуються українці та українки, які працюють в Італії, а також ті, хто просто хочуть відвідати Італію за доступною ціною. Ми хочемо, щоби ця компанія й надалі перевозила пасажирів, але вона мусить відкоригувати свій сервіс, бо залишати людей без найменшої інформації в аеропорту майже на 9 годин – це ненормально.

Хочу наголосити: вся ця проблема виникла саме через брак комунікації з боку авіакомпанії. Якби працював кол-центр, якби в компанії відповідали на наші дзвінки, то люди не нервували б і могли б спланувати цей час по-іншому. Уся проблема в тому, що не було інформації, і люди 9 годин як барани були замкнуті в тому терміналі.

Літаки затримуються, у цьому немає нічого дивного. Ми розуміємо, що це специфічний вид транспорту і різне може трапитися. Але в таких випадках людям треба повідомляти, що сталося, коли буде літак і так далі. Адже пасажири розраховували на цей рейс і відповідно до нього укладали життєві та ділові плани, які могли полетіти шкереберть через відсутність інформації. Тому наша найбільша претензія до авіакомпанії полягає у відсутності нормальної комунікації.

Ще одне. Дивлячись уже зараз на цю ситуацію збоку, можу сказати, що в таких випадках не можна опускати руки, а натомість треба всіляко захищати свої права. Намагатися поширити інформацію про свій випадок в соцмережах і шукати тих, хто може допомогти.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!