Навіщо Рада хоче запровадити День подяки

1978 0
Цими днями профільний комітет Верховної Ради більшістю голосів рекомендував парламенту прийняти проєкт постанови, згідно з якою в Україні встановлюється нове свято – День подяки Богові. Його ініціатор - нардеп Віктор М'ялик з фракції "За майбутнє". День подяки Богові пропонується святкувати в останню неділю вересня. Отож, українці, як і громадяни США, будуть того дня смакувати смаженими індичками? Якщо ні, то навіщо нам таке свято? Валерій Пекар, викладач Києво-Могилянської бізнес-школи і Львівської бізнес-школи УКУ, зазначає, що запровадження в Україні протестантського, по суті, свята виглядає, передовсім, як блискучий дипломатичний хід. Але українська влада у цьому питанні провалила комунікацію з українцями.

День подяки, який святкують у США, попри його загальнонаціональний характер та вкоріненість у древні народні традиції майже всіх сільськогосподарських народів світу, носить виразно протестантський характер.
 
США в цілому досить релігійна країна. Достатньо консервативні протестантські громади є одним із фундаментів Республіканської партії. Власне, американські традиційні праві мають виразно протестантський дух: працюй більше, допомагай громаді, і буде тобі щастя і Боже благословення (американський філософ Кен Вілбер напряму пов'язує появу феномену Трампа з тим, що ця формула перестала безвідмовно спрацьовувати). 
 
Не треба пояснювати, наскільки нам зараз потрібна підтримка республіканців. А значна їх частина про нас знає приблизно нічого (як і в нас переважна більшість мало знає про складний світ за межами бульбашки). Між іншим, існує міф, що в Україні погано ставляться до протестантів, - кажуть, що під впливом цього міфу перебуває до 1/3 Республіканської партії. А це вже серйозна загроза. 
З цієї точки зору запровадження в Україні протестантського, по суті, свята виглядає як блискучий дипломатичний хід. До речі, абсолютно безкоштовний, бо це не вихідний день.
 
Все чудово. Тільки, як завжди, забули пояснити людям. Люди ж неважливі. Останнім часом урядова й парламентська комунікація загалом ведуться в парадигмі "чхали ми на вас, ви не заслуговуєте на пояснення". В цей ряд можна поставити і мобілізацію, і нацсдох (національну стратегію доходів), і все решта. Здавалося б: у вас є "Єдиний марафон", ну скажіть хоч одне слово, або в соціальних мережах напишіть. Але ні, завжди ті самі граблі: щось зробити без пояснення, отримати гнів, сміх, страх, огиду тощо, а потім вигрібати й розгрібати, добігаючи з запізнілими поясненнями. Навіть члени парламенту не всі розуміють, про що йдеться, бо їм так само не пояснили (оцей мій допис -- це реконструкція по крихтах інформації). До речі, якби парламент був відкритий для журналістів, вони би розібралися протягом години, і не було би причин глузувати. 
 
Не треба посилати людям постійні сигнали, що люди неважливі. Таке потім повернеться не добром.
А сильний і безкоштовний крок назустріч американським протестантам -- це правильно й красиво.
 
 
Від редакції. У США День подяки відзначають щороку в останній четвер листопада. Thanksgiving – велике державне свято, присвячене врожаю та іншим благословенням минулого року.
 
 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!