Не хочеш вакцинуватись — сиди вдома і не наражай на небезпеку інших

10551 0
Із приходом холодів в Україні розпочинається сезон захворювання на грип та ГРВІ, який офіційно триватиме від початку осені і до кінця весни.
ілюстративне фото: politeka.net

ілюстративне фото: politeka.net

Вакцинація є одним з найефективніших методів протидії інфекційним захворюванням. Для вакцинації практично немає обмежень, а певним категоріям громадян зробити щеплення проти грипу — питання не лише здоров'я, а й життя. Якби щонайменше 95% громадян України вакцинувались проти кору, ми б не мали уявлення, що така хвороба взагалі існує, вважає лікар акушер-гінеколог Вальдемар Надіжко.

Особисто для мене питання вакцинації постає щороку восени, коли настає період щеплень проти грипу. Я завжди намагаюсь бути зі своїми пацієнтами щирим, тому виставляю фотодокази того, що дійсно щеплююся від грипу, на своїй сторінці у Facebook. Також знаю чимало лікарів, які роблять так само. До вакцинації, неважливо чи проти грипу, чи проти інших інфекційних захворювань, я ставлюсь дуже серйозно. Цього року я робив щеплення проти жовтої лихоманки перед поїздкою до Африки. Мої діти також щеплені відповідно до вимог календаря щеплень. До чого це все? Я переконаний і непохитний прихильник вакцинації. З противниками вакцинації в дискусії не вступаю, адже вважаю, що вчергове пояснювати людям, що біле — це біле, а чорне — це чорне, — не доцільно.

Читайте також: Мар'яна Возниця про вакцинацію і плани «Охматдиту»

Звичайно, що серед людей є певна категорія адептів «всесвітньої змови», які переконані, що вакцинація є геноцидом або елементом біологічної зброї, чи навіть спробою інопланетян змінити генотип людської раси. Таким людям я хочу навести кілька фактів:

  • Вакцинація — єдиний ефективний метод захисту від інфекційних хвороб (часник, сало, бальзам «зірочка» і навіть сушені хвости пуголовків вам не допоможуть).
  • Вакцини є безпечними та якісними, оскільки їхня закупівля відбувається за участі дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ, репутація якого достатньо висока. 70% часу виробництва вакцини — це контроль її якості, а середня тривалість виробництва нової вакцини становить приблизно 12 років. Ніхто сьогодні не закуповує вакцин сумнівної якості або у сумнівних виробників.
  • Щодо ускладнень при вакцинації. Кожен мусить розуміти, що 100% безпечних медикаментів або лікарських маніпуляцій не існує. 100% безпечним є лише прикладання подорожника до хворого місця чи виливання воску. Але якщо порівняти ризик при захворюванні на дифтерію, то ризик при вакцинації проти дифтерії є незрівнянно мізерним. Більшість проблем, які пов’язують із вакцинацією, як правило є проблемами, які в часі просто співпали з періодом вакцинації.
  • Правдивих протипоказів до вакцинації насправді є дуже мало. У більшості випадків це є «перестраховування» батьків або лікарів у сумнівних ситуаціях.
  • Перед вакцинацією обов’язково треба пройти огляд у сімейного лікаря, аби мінімізувати будь-які ризики.
  • Вакцинація проти грипу під час вагітності дозволена і бажана, оскільки при грипові під час вагітності суттєво зростає ризик ускладнень.


Наочним і показовим прикладом необхідності вакцинації є цьогорічна проблема з кором. Якщо хоча б 95% населення були вакцинованими, ми би не мали уяви, що така хвороба взагалі існує. Але…

Читайте також: Угоди восени рахують. Несподіванки медреформи для лікарів та пацієнтів

Я часто повторюю вислів одного відомого і мудрого львівського лікаря: «Коли ви купуєте собі породистого і дуже дорогого песика, що ви робите першочергово? Ви робите собаці щеплення, щоб він не помер».

На моє переконання, вакцинація є питанням національної безпеки, і в цьому випадку керуватись потрібно не принципами демократії, а чимось жорсткішим. Не хочеш вакцинуватися — сиди вдома і не наражай на небезпеку інших.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!