Мар’яна Возниця про вакцинацію і плани «Охматдиту»

4516 0
Керівниця Львівської обласної клінічної дитячої лікарні розповіла, чого очікує від реформи медицини, які пріоритети «Охматдиту» на наступний рік та як збільшити кількість вакцинованих дітей.

Закони підписані, реформа медицини має розпочатись. Я, як керівниця закладу охорони здоров’я третинного рівня, очікую реформу первинної ланки. Сподіваюся на якісні зміни. Маю надію, що після реформи пацієнти первинного рівня перестануть їздити у стаціонари третинного рівня, яким є «Охматдит». Таким чином останні матимуть змогу розвантажитися, а матеріально-технічна база буде скерована лише на тих, хто потребує допомоги саме в таких закладах. Наприклад, пацієнти з області не будуть їздити у Львівську обласну консультативну поліклініку, щоб лікувати катар чи гастрит.

Зараз в охороні здоров’я є багато проблем, але треба з чогось починати. Щодо педіатрії у нас є гарна співпраця з Львівською обласною радою та департаментом охорони здоров’я Львівської обласної державної адміністрації. Обласні дитячі стаціонари – у пріоритетах. Нас чують, із нами працюють. Більшість змін залежить від старту реформи.

Читайте також: Що варто знати про здоров’я дітей. Важливі правила від невролога Мар’яни Возниці

Чи збільшиться у Львові та області кількість вакцинованих дітей, залежить від командної гри. На жаль, є чимала кількість лікарів, які через брак фахових знань і страх брати на себе відповідальність самі намовляють пацієнтів не робити ту чи іншу вакцинацію. На мою думку, це є злочином проти народу України. Якщо таких лікарів не починати карати, то ситуація буде поганою.

Читайте також: Не бійтесь індійських вакцин. Де, коли і чим щепити дітей і дорослих у Львові

Водночас ЗМІ мають бути союзниками адекватних лікарів, не поширювати інформацію про негативні окремі випадки, а показувати у своїх матеріалах, наскільки вакцинація є потрібною. Засоби масової інформації часто шукають сенсації не там, де потрібно. Поки довіра є більшою до окремого хворого, який нібито постраждав, аніж до лікаря, ситуація кардинально не зміниться. Медичні працівники мають роз’яснювати, що щеплення – це не погано. Говорити про конкретні приклади: от в такій країні провели щеплення, тому такого-то захворювання й нема.

Читайте також: Люди твого міста. Ярема Возниця про дитячі хвороби, вакцинацію та вибір лікаря

Зараз Україна інвестує гроші в закордонні клініки. Для пересадки кісткового мозку чи для пересадки органів українці звертаються до лікарень за кордоном. Так не має бути. Наші лікарі готові це робити. Так, це потребує чималих коштів. Але місцеві бюджети й державний бюджет могли би фінансувати це, якщо таке питання поставити. Проте немає законодавчої бази, яка б урегульовувала трансплантологію.

Тим часом ми готуємо пацієнтів для лікування у закордонних клініках. Є медичні заклади, які цим пишаються. Але треба менше пишатися і менше говорити, а думати, як зробити так, щоб це все робилося у нас. Бо фактично ми постачаємо своїх пацієнтів, збираємо для них по людях гроші та інвестуємо ці кошти у медицину іншої країни.

Читайте також: Як одужує Львівський «Охматдит»: проблеми, перемоги, перспективи

Пріоритетами «Охматдиту» на наступний рік є інтенсивна терапія і хірургія новонароджених. Плануємо і далі розвивати ці напрямки, зменшувати тривалість перебування пацієнта в лікарні, а також провести необхідні ремонтні роботи. Маємо на базі «Охматдиту» висококласну команду кваліфікованих працівників. Наші плани амбітні й сміливі. Тішимося малим, але мріємо про велике.

Нагадаємо, на Tvoemisto.tv стартував спецпроект «Візія Львова 2018», у якому експерти різних галузей діляться думками, як зміниться (чи має змінитися) місто у цьому році.

Інші публікації спецпроекту:

Володимир Зуб про те, що зміниться для львів’ян у медицині
Вальдемар Надіжко про приватний пологовий і справу Данкова
Це крок до страхової медицини. Олег Никулишин про ціни на ліки
Світлана Стельмах про здоров’я як елемент лідерства

Юлія Сабадишина

 

Повна републікація тексту без згоди редакції або його часткове відтворення без посилання на оригінальний матеріал забороняється і вважається порушенням авторських прав.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!