Львівська волонтерка нагадує Зеленському, що родини військових чекають на його підпис

976 0
У вівторок, 21 травня, Верховна Рада України проголосувала за правку щодо звільнення від оподаткування благодійної допомоги для військовослужбовців незалежно від наявності в них статусу учасника бойових дій. Директорка Благодійного фонду «Крила надії» Наталія Ліпська пояснює, чому це важливо та звертає увагу президента на те, що родини військових просять підписати зміни якнайшвидше.
фото: наше місто

фото: наше місто

У 2022 році в законодавстві України прописали норму, що допомога військовому не оподатковується лише, якщо він є учасником бойових дій. Проте не всі, хто бере участь у війні, мають цей статус. Це офіційний статус, який має порядок надання і підтверджується відповідним посвідченням.

Крім того, його надають не одразу, тому військовий може його не мати певний час. Зокрема, військовий може бути не оформленим. За інформацією Міністерства оборони, станом на січень 2023 року лише 40% військовослужбовців мали статус учасника бойових дій. 

У результаті велика кількість людей підпадає під оподаткування. Волонтерські фонди передають допомогу військовим, в яких немає статусу учасника бойових дій, і повинні платити 18% ПДФО і 1,5% військового збору. А якщо таку допомогу передають фізичні особи-волонтери, то ці податки мають сплатити самі військові

Читайте також: Новий закон про гуманітарку потрібен, але можуть бути зловживання з авто

На мою думку, це несправедлива і підла історія: у час війни оподатковувати тих, хто тебе захищає. Тому ми обговорили цю проблему у волонтерському колі й почали намагатися переконати владу змінити це.

Ми знайшли депутатів Верховної Ради, які нас підтримали: це Інна Совсун та Галина Васильченко. Завдяки їм у вівторок, 21 травня, депутати Верховної Ради України у другому читанні проголосували за зміну: звільнити волонтерську допомогу військовим від ПДФО та військового збору незалежно від наявності у них статусу учасника бойових дій. Зараз залишається лише отримати підпис президента і ця підлість щодо військових буде усунена. 

Усі родини військових уважно спостерігають за цією ситуацією. Я сподіваюсь, що ми не будемо чекати підписання президента три місяці, а це відбудеться максимально швидко. Це питання гідності: не оподатковувати військових у час війни.

Текст: Юлія Кметик

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!