Новий закон про гуманітарку потрібний, але можуть бути зловживання з авто

2418 0
Президент України Володимир Зеленський підписав закон № 9111, який спрощує ввезення гуманітарної допомоги, а також дозволяє волонтерам ввозити автівки для фронту без мита і передавати їх напряму військовослужбовцям. Директорка Благодійного фонду «Крила надії» Наталія Ліпська пояснює, які переваги отримають волонтери і чому для них цей закон важливий попри те, що він відкриває можливості для недоброчесних людей.

Законопроєкт № 9111 підписаний президентом і вступить у силу через місяць, тобто у січні 2024 року. Що ж після цього зміниться?

Ухваленим законом буде дозволено передавати транспортні засоби, як гуманітарну допомогу безпосередньо військовослужбовцям і узаконено все, що вже передано для них з 24 лютого 2022 року. 

Також буде надано статус гуманітарної допомоги товарам, які придбані за кордоном та задекларовані при ввезенні як гуманітарна допомога, за умови їх безоплатної передачі набувачам. Це дасть нам можливість ввозити куплене за кордоном без сплати мита. 

Але тут є підводний камінь – потрібно роздати все ввезене протягом 90 днів. Доцільність такої норми досі нам не пояснили. 

Читайте також: Президент підписав закон, який спрощує ввезення гуманітарної допомоги

До переліку отримувачів гуманітарної допомоги додадуть державні та комунальні підприємства, установи, організації, органи місцевого самоврядування, ДСНС, дипломатичні та консульські установи, представництва міжнародних організацій, іноземні неурядові організації без статусу юридичної особи. 

Також з'явиться можливість передавати автомобілі як гумдопомогу на набувачів-лікарів ФОП, які уклали угоду з НСЗУ,  які часто є єдиною ланкою медицини на прифронтових чи деокупованих територіях.

У законі уточнили порядок зміни отримувача (набувача), перерозподілу та повернення донору гуманітарної допомоги. 

Більше не потрібно погодження Мінсоцу на зміну набувачів. Тобто, якщо ви везли товар для ВПО, а передали ще й військовим і ваш донор не проти, то підтверджувати в міністерстві не потрібно. 

Однак, така норма відкриє величезний шлюз для зловживань. 

Бо не всі, хто возить автівки, роблять це з тією ж метою, що й волонтери – для допомоги військовим і задля наближення перемоги. Є випадки, коли отримувач автівки перепродає її, бо вважає машину своєю власністю. Вже траплялося, що при розлученні дружина предʼявила претензії на половину автівки, яку чоловікові-військовому передали волонтери.

Попри це, завданням волонтерів, які чесно надають допомогу потребуючим і адвокатують потреби неприбуткового сектору, є спрощення отримання, ввезення і передачі усього необхідного кінцевим бенефіціарам. А також створення такого правового поля, яке убезпечить порядні НГО і волонтерів від ймовірних переслідувань за їх допомогу. Саме тому зазначений закон був нам вкрай необхідний. 

Але щодо використання гумдопомоги у вигляді автомобіля має бути контроль. А в контролі за використанням гумдопомоги на рівні бенефіціара-фізособи мають бути виписані запобіжники. Бо зараз почнеться: пʼять машин в одні руки, «співпраця» з недостойними продавцями, відкритий перепродаж автівок, «бо воно моє», розподіл таких автівок при розлученні, як спільне майно, історії зі спадщиною, даруванням і багато іншого. І ці запобіжники мають бути такими, щоб життя чесним бенефіціарам не ускладнювалося. Чекаємо, що запропонує держава. У неї є місяць до набрання чинності закону.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!