Що ми знаємо про Covid-19 після п'яти місяців боротьби з ним

15922 0
Ліків для профілактики не існує. Тому час задуматись над тим, як почати вести здоровий спосіб життя. Тепер здоров’я стає вашим найціннішим капіталом.

Коронавірус назавжди змінив нас. Уже ніколи прогулянка вулицею чи похід в маркет не будуть безтурботними, як раніше. Особливо ця інфекція змінила життя лікарів, на їхні плечі лягає найбільший тягар боротьби з ним. Головний лікар медичного центру «Біокурс» Тарас Жиравецький про те, що медики точно знають, а чого – ні про Covid-19 та головну цінність у часи коронавірусу. 

Коротко про те, що ми маємо після 5 місяців боротьби з вірусом, який налякав цілий світ і, до речі, продовжує це робити.

Ми навчились швидко діагностувати цю інфекцію, ми легко за один-два дні виконуємо ПЛР тест, за кілька годин можна виконати і ІФА тест на визначення антитіл, щоб дізнатись, хто вже перехворів.

Із практики, антитіла igG зберігаються у тих, хто перехворів вже кілька місяців і не зникають (щодня фейки, що вони зникають), igM (у тих, хто зараз хворіють. – Ред) можуть зберігатись до місяця, а потім таки зникають.

Читайте також: Із чого ми, як медики, отримуємо шок

Колеги-радіологи вже мають практику діагностики вірусної пневмонії на КТ (компютерна томографія. – ред), усі погодились, що рентген є неінформативним.

Випробувавши кілька препаратів для лікування, ми практично повернулись до протоколу лікування атипової пневмонії, який досить добре працює, якщо пацієнт вчасно звертається до лікаря.

Виявилось, що захворювання, викликане коронавірусом Covid-19, лежить в площині відразу чотирьох спеціальностей: ревматології, кардіології, пульмонології та інфеційних захворювань. Хоча зараз задіяні майже всі спеціальності.

Позитивом є те, що діти рідко хворіють важко і не потребують госпіталізації.

Вік має дуже важливе значення, а також, звичайно, супутні захворювання, як-от гіпертонія, аутоімунні захворювання, метаболічний синдром, цукровий діабет є факторами підвищеного ризику важкого перебігу Covid-19. Основне – це вчасно звернутися до медиків і не намагатись займатись самолікуванням, а також важливо не панікувати.

Ми зрозуміли, що можна гуляти в парках, краще дотримуватись соціальної дистанції, носити маску в закритих приміщеннях, якщо є підозра на коронавірус – самоізолюватись.

Ліків для профілактики не існує. Тому час задуматись над тим, як почати вести здоровий спосіб життя. Тепер здоров’я стає вашим найціннішим капіталом.

Усі починають розуміти, що лікарі це ті, хто таки рятують життя, і вони мають бути оцінені суспільством і не тільки на словах.

Всі зрозуміли, що Google – це добре, але жива комунікація з лікарем таки ефективніша.

Що ми усі не можемо зрозуміти досі: 

  • Звідки вірус з’явився і коли він зникне?
  • Скільки буде тривати ця пандемія?
  • Чи буде ефективною вакцина і коли вона з’явиться?
  • Чи будуть ліки від самого вірусу?
  • Наскільки довгою буде економічна криза?
  • Що зміниться у нашому житті?
  • Чому саме мою сім’ю це спіткало?

Ми розуміємо, що вплинути на цю ситуацію ми не можемо, тому маємо бути готові зустріти ворога біля воріт і не пропустити його далі.

Читайте також: Чи справді немає карантину або Як у Львові перемагає байдужість

Українці народжуються, живуть та помирають у кризах, тому ми легко адаптуємось, і все буде гаразд!

Усім бажаю бути пильними, не панікувати та щодня отримувати позитивні емоції – бо це єдиний простий шлях до перемоги над невідомим злочинцем, якого ми не бачимо, але він таки спромігся нас змінити.

Можливо, нове покоління буде думати за своє здоров’я більше, ніж за розваги та матеріальні речі.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.
 
Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!