Що не так із львівськими трамваями «Електрон» і чому звернути увагу на це треба вже

14761 0
Якщо на заводі «Електрон» можуть спроєктувати новий електробус для львівських перевізників «з нуля», то невже буде проблемою зробити систему зчеплення між трамвайними вагонами?
Фото: Дивись.Інфо

Фото: Дивись.Інфо

Львівський журналіст Тарас Бабенчук зауважив одну дрібну, здавалося б, деталь, що, утім суттєво ускладнює життя львів’ян і через яку вони проводять ще більше часу у корках.

Львівські трамваї ламаються часто. І, як кажуть у Львові, «нема на то ради». Несправності особливо дають про себе знати за складних погодних умов. Ось і цього тижня, коли наше місто порядно засипало снігом, я став свідком двох подібних ситуацій, але з дуже різними розв’язками.

Читайте також: На вулиці Коперника загорівся трамвай, а в напрямку площі Франка - затор із трамваїв. Відео

Понеділок, Сихів, з’їзд із Сихівського мосту в районі Шувару. Класичний випадок – через несправність одного вагону за ним зупиняються наступні, відповідно з центру до Сихова заїхати неможливо, щонайбільше – до кільця на Угорській. Вагони стоять і чекають, поки приїде ремонтна бригада і КрАЗ, що відбуксирує поламаний трамвай. Чекати доводиться довго, бо на дорогах затори через аномальний сніг. Пасажири зляться, запізнюються, пхаються в маршрутки і нарікають на міську владу.

Середа, ранок, Сихів, район «Шувару», година пік, поламався вагон 8-го маршруту, інші за ним вже шикуються в «колєйку». Пасажири зляться, дехто виходить, намагаються йти по коліна в снігу і шукати іншого способу виїхати. З трамвайних вагонів виходять двоє водіїв і пробують зчепити два вагони до купи. Це виходить не одразу, бо система зчеплення обмерзла, але за кілька хвилин маємо спарені вагони. Поламаний трамвай буксирують на ремонт за допомогою «сусіда», а наступні вагони їдуть за ними і везуть пасажирів на роботу, навчання, у справах. Ніхто не стоїть годину і не чекає КрАЗа з ремонтниками – ситуація вирішується за 15 хвилин.

А тепер запитання: чому не зробили так само з поламаним трамваєм у понеділок? Чому його не підчепили ззаду щоб відбуксирувати до найближчого розворотного кільця? Бо наступним за трамваєм Tatra KT4SU стояв «Електрон», в якого (увага!) немає системи зчеплення вагонів. Чи це не передбачено конструкцією, чи, можливо, є інші причини, але у вагонів виробництва «Електрону» є лише гак і металева балка, за допомогою якої його причіпляють до автомобіля КрАЗ. Інші трамвайні вагони просто не можуть буксирувати «Електрон», як і він їх.

Читайте також: Скільки мільярдів Львів втрачає у заторах

А тепер найважливіше. У 2021 році Львів планує закупити 10 нових «Електронів» і є велика ймовірність, що системи зчеплення в них знову не буде. Можливо, варто врахувати попередній досвід і все таки виправити цю технічну проблему? Тим більше, що для цього не потрібно «винаходити велосипед». Системи зчеплення мають більшість низькопідлогових вагонів у Європі, зокрема і польські «Pesa», вагони якої конкурували з «Електроном» на львівському тендері.

Зчеплені трамваї Pesa

Якщо на заводі «Електрон» можуть спроєктувати новий електробус для львівських перевізників «з нуля», то невже буде проблемою облаштувати систему зчеплення між трамвайними вагонами, навіть якщо вони відрізняються конструкцією і рівнем підлоги.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!