Україна

Що змінив новий закон про електросамокати і як діяти постраждалому при ДТП

3380 0
З початком весняного потепління у Львові збільшилася кількість електросамокатів. За перші два місяці весни вже сталося кілька ДТП за їхньої участі. Адвокат Олег Мицик пояснює, чи змінилося щось з появою нового закону про електросамокати і як можна притягнути водіїв до відповідальності за скоєння ДТП.
Фото: Дар

Фото: Дар'я Кучер

В березні президент України підписав законопроєкт 8172 «Про деякі питання використання транспортних засобів, оснащених електричними двигунами та внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо подолання паливної залежності і розвитку електрозарядної інфраструктури та електричних транспортних засобів». 

Новий закон вперше в українському законодавчому полі вже визначив, що таке легкий персональний транспорт. Однак наразі невідомо, як буде діяти закон щодо електросамокатів та інших персональних транспортних засобів у випадку ДТП. Попри те, що чітко окреслили електросамокати як транспортні засоби, зміни до правил дорожнього руху не внесли. Через це наразі не зрозуміло, чи достатньо буде цього у випадку притягнення їх до адмінстративної чи кримінальної відповідальності. 

Як чинити, якщо втрапили в ДТП за участі електросамоката

У випадку, якщо одним із учасникв дорожньо-транспортної пригоди є водій електросамокату чи іншого подібного засобу пересування, Ваші дії можуть бути такими:

В залежності від самопочуття потрібно або зробити самому, або попросити оточуючих: 

  • викликати Патрульну поліцію для фіксації події та погодитися проїхати на станцію швидкої медичної допомоги для фіксації травм. Просити, вимагати, контролювати проходження медичного огляду іншим учасником ДТП (з метою уникнення фальсифікації ушкоджень);

  • отримати телефони людей, які були очевицями події, хоча б коротко з’ясувати що саме вони бачили;

  • максимально зафіксувати обставини ДТП на фото та відеофіксацію. 

Читайте також: Електросамокати у Львові: заборонити не можна їхати

Якщо водій втік з місця події, залишивши самокат, то встановити цю особу буде легше. Якщо це будь-який оператор оренди, такий потім надасть інформацію слідчому чи поліцейському, який проводитиме перевірку обставин адмінправопорушення, а саме акаунт особи, яка орендувала самокат. Якщо цей самокат перебував у власності особи, то також можна буде прослідкувати ланцюжок від моменту купівлі.

Якщо ж водій втік на самокаті, то слід встановити наявність відеокамер Управління безпеки міста, відеокамер приватних осіб, які би бачили місце ДТП, в напрямку його подальшого руху. Як правило, Управління безпеки міста швидко надає таку інформацію. До речі, так само слід після надання медичної допомоги отримати відеозапис від очевидців з місця події та відеокамер, на яких зафіксовано момент ДТП, щоб не було двозначного трактування обставин. Слід мати на увазі, що сервери приватних осіб, як правило, зберігають інформацію не більше 2 тижнів, тому не потрібно затягувати.

Читайте також: В Україні прийняли законопроєкт про електросамокати. Що зміниться

Часто рекомендую відслідковувати різноманітні сайти, а також коментарі до публікацій в ЗМІ, де водії інших транспортних засобів публікують дані реєстраторів своїх автомобілів, які випадково зафіксували ДТП за Вашої участі. Не секрет, що інші учасники дорожнього руху уникають бути свідками (через затратність таких процедур), а тому такі відеоматеріали з анонімних аккаунтів чи профілів. 

В залежності від обставин, ступеня тяжкості тілесних ушкоджень, ступеня порушення ПДР, наслідків спричинення шкоди, можливі різні варіанти подальших дій. У всіх випадках потерпіла особа має право на відшкодування заподіяної матеріальної та моральної шкоди, зокрема і витрат на правову допомогу.

Слід розуміти, що на відшкодуваннях внаслідок ДТП ще ніхто не заробив. Але слід прагнути отримати належну сатисфакцію хоча б з метою виховання таких осіб. Великою проблемою таких відшкодувань є відсутність обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності, наразі законодавчо можливе лише добровільне. Тобто всі водії транспортних засобів зобов'язані застрахувати свою цивільну відповідальність. На жаль, для електросамокатів передбачено лише добровільне страхування. Якщо він зб'є людину, якій поламає ребра, ноги чи хребта, а сам виявиться 15-річним студентом чи учнем, то проблема є велика з відшкодуванням. Страхова компанія нічого не оплатить.

 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!