Легко бути «правильним», коли ти народився у Львові, або Ще раз про суперечку Єфросиніної з Соловій

3408 0
Між Машою Єфросиніною та Христиною Соловій під час інтерв'ю в програмі «Екзамен» виник мовний конфлікт. Соловій заявила, що «на руках, серці та душах людей, які творили російською, завжди буде кров». На що ведуча сказала, що через вибір співати українською Соловій «стала аутсайдеркою шоу-бізнесу на 10 років», проте Єфросиніна зазначила, що всі свої проєкти останні 5 років веде українською мовою. Ті, хто став на бік Соловій у цій суперечці, зробили це інстинктивно, але нам треба більше тактовності та більше чесності. З обох боків. У цьому переконаний журналіст Андрій Сайчук, який пояснює, що нам потрібен діалог.
Скріншот з інтерв

Скріншот з інтерв'ю Маші Єфросиніної з Христиною Соловій

Ті з нас, хто став на бік Соловій в її суперечці з Єфросініною, зробили це цілком інстинктивно, на рівні розпізнавання: свій до свого по своє. Але мені, як людині на перетині культур, цікаво також спробувати проаналізувати – а про що, власне, йдеться? Чому саме тут смикнувся нерв, чому так боляче?

Я погоджуюсь, що суперечка, попри позірну легковажність формату, цілком світоглядна. І далеко виходить за звичні межі «мовного питання». Здається, головна наша претензія для колективної маші єфросініної – це те, що всі вони прийшли на місце знищених паростків української масової культури 90-х. Прийшли як виразно (про)російські «культуртрегери».

Саме через них ми, врешті, викинули, навіть не метафорично, а буквально, наші телевізори з наших кімнат. І, зрештою, пишалися тим. На жаль, разом з телевізорами, «голубими огоньками», «танцями з зірками», «голосом країни» ми викинули чи відрубали наш зв'язок з масами, які надалі повністю перебували в інформаційному полі, яке формували канали олігархів.

Читайте також: «Ніхто не хоче мати кров на своїх руках». У Соловій та Єфросиніної виник мовний конфлікт

І це поле було проросійське чи часто просто російське. То те, що важко пробачити. Навіть, коли хтось щиро перепрошує (а таких випадків – одиниці). Ми тим часом, як справедливо зауважила Маша Єфросініна, опинилися на маргінесі. Або, краще сказати – в культурній резервації. Водночас треба визнати, що досить затишно там облаштувалися. Зі своєю нішовою українською культурою, музикою, літературою. Мовою, зрештою.

Не те, щоб ця резервація була герметичною, але кордони її були позначені: свій до свого по своє. Брутальна російська агресія все змінила. Зокрема, тренди і «запити авдиторії», як знову ж слушно зазначила Маша. І раптом виявилось, що персонажі, яких ми успішно «закенсилили» в нашій культурній резервації, почали у неї вриватися. Саме вриватися з притаманною їм безцеремонністю, вірою у власну вищість, поганою українською, віршами Шевченка «на злобу дня» і короткою історією України «хто кому Тичина» в реп-обробці.

І тут виникає, як кажуть поляки, zamieszanie. Бо як сказав би дон Корлеоне, ви переходите на українську. Але робите це без поваги. На це накладається наш очевидний ресентимент маргіналізованих, який стикається, з іншого боку, з наративом про начебто «упривілейованих з народження» українців (мовляв, легко бути «правильним українцем», коли ти народився у Львові).

Словом, ситуація, як можна побачити, не така проста, як може здаватися. Її не можна просто замовчувати «заради єдності». Якщо ми хочемо, щоб ця єдність була справжньою, а не вдаваною, то мусимо провадити діалог. Але потребуємо більше тактовності і чесності з обох боків.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

__________________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!