Суспільство дуже хоче перемог, але не варто завищувати очікування

1483 0
Військовий експерт Петро Черник наголошує, що попри проривні контрнаступальні дії на певних територіях, ще рано розбирати аспекти успіху
Фото: liga.net

Фото: liga.net

Почнемо із визначень – треба бути дуже уважним із визначенням «контрнаступ». Бо, нехотячи, ми можемо завищити очікування суспільства, а це дуже небезпечно. Так, бачимо хороші результати проривних контрнаступальних дій на території Харківщини, добрі новини приходять і з Херсонщини. Однак будь-яка серйозна операція такого рівня не відбувається за один день. Ми буквально лише одну добу перебуваємо у стані розвитку успіху і треба, щоб він дійшов до свого логічного завершення. 
 
 
І лише тоді, коли Генеральний штаб ЗСУ оголосить, що операція на тому чи іншому напрямку, в тому чи іншому вигляді досягає логічного завершення, ми зможемо і будемо розбирати всі аспекти цього успіху. Не треба говорити ані про кілометраж, ані називати населені пункти до офіційного оголошення усієї інформації Генштабом.
 
Чому я так принципово наголошую на цьому? Бо супільство дуже хоче перемог. Однак немає нічого гіршого, ніж кинути інформаційний привід «перемога вже ось-ось, зовсім скоро», коли насправді так не буде. Всередині країни це може викликати дуже серйозну соціальну напругу, тому це неприйнятно і неприпустимо. Ворог ще має певний потенціал, у них ще є певні ресурси, і, я можу вас запевнити, що ворог не збирається здаватися. 
 
Так, дійсно, Збройні сили України перехопили стратегічну ініціативу – це правда. Однак не варто плутати це із стратегічним переломом. Перелом – це коли в день звільняють десятки, а то й сотні сіл, міст і містечок з оперативною глибиною від 15 до 10 кілометрів. І так відбувається щодня, валоподібно, з чітким окресленням дати і розуміння коли це закінчиться. Тобто коли противник буде вибитий із нашої території. 
 
 
Тому давайте не поспішати закидати у суспільство тези про контрнаступ, бо вони можуть бути дуже шкідливими. Бо якщо ЗСУ уже має чим вибивати ворога і ми це зробимо найближчим часом, то давайте ми приємно розчаруємося, а не створимо собі чергову ілюзію, яка може бути для нас небезпечною.
 
Розмовляв Роман Тищенко-Ламанський
 
Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!