Влада має повертати довіру людей, а не легалізовувати анонімні телеграм-канали

1048 0
Підсумкова пресконференція президента Володимира Зеленського спричинила численні дискусії. Зокрема, багатьох здивувала акредитація представників телеграм-каналів на цю подію. Засновниця ініціативи «Як не стати овочем» Оксана Мороз розмірковує, чи варто легалізувати телеграм-канали, як це впливає на суспільство та чому влада має якнайшвидше почати розмову про це з людьми.
Фото умовне/Уніан

Фото умовне/Уніан

На останній пресконференції президента Володимира Зеленського у Києві були присутні представники телеграм-каналів. Глава держави сказав, що канали в «Телеграм» – це нове віяння. Ця аргументація звучала і від нього, і від радника Офісу президента Подоляка. Вони вважають, що не можна ігнорувати телеграм-канали, бо це найбільше джерело новинної інформації для українців. Це правда. Але чи потрібно їх легалізувати? Адже вони всі анонімні. 

Представник телеграм-каналу «Труха» був присутній на пресконференції, але це не означає, що канал перестав бути анонімним. Це не медіа і власник його не встановлений. До речі, про акредитацію саме цього телеграм-каналу інформація з'явилася першою, а потім стало відомо і про акредитацію інших. 

Найбільша проблема – це не власники, а те, що ці канали публікують. Вже було проведено достатньо розслідувань, з яких стало зрозуміло, що в телеграм-каналах багато реклами, фейків та маніпуляцій. 

Хоча цього разу в фейках хотіли звинуватити ЗМІ. Медіа, посилаючись на інформацію деяких телеграм-каналів, повідомили, що канали акредитовані на пресконференцію. А потім виявилося, що їх на події не було, крім представника «Трухи». У результаті медіа звинуватили в тому, що вони погано перевіряють факти. Це все виглядало дуже дивно.

Та якщо Офіс президента хоче використовувати ресурси та охоплення телеграм-каналів, нехай використовує, але робить це тихо. Навіщо їх легалізувати і руйнувати все, що ми робили роками з медіаграмотності та інформаційної гігієни? З одного боку, вони кажуть «читайте перевірені медіа», перша леді рекламує «білі медіа», які подає Інститут масової інформації, а з іншого боку ми чуємо – «телеграм-канали – це класно, ну публікують вони фейки, нічого страшного, зате вони були на пресконференції Зеленського». А ще й маємо знущання з медіа, які помиляються. Так, помиляються, але ж не з такою частотою, як анонімні телеграм-канали. 

Читайте також: «Дорослих» у владі немає. Мусимо робити все самі

А люди попри це читають телеграм-канали, бо шукають інсайдерську інформацію, адже довіра до влади слабка. А під час війни там зручно дізнаватися оперативні новини. Ще до повномасштабного вторгнення росія доклала чимало зусиль для того, щоб перевести людей в «Телеграм». Немає прямих доказів, але, скоріш за все, він пов’язаний з фсб. 

Однак заборонити людям сидіти в цій соцмережі неможливо, адже, наприклад, вони там дізнаються, куди летять ракети. Добре, що з'явився офіційний канал Повітряних Сил. 

Телеграм-канали потрібно виводити на публіку. Вони мають або проходити реєстрацію, або правоохоронці мають проводити бесіду з їх представниками, тобто якось формалізувати їхню діяльність. Але наразі такого завдання та запиту немає. 

Потрібно почати говорити про цю проблему. Люди повинні довіряти владі, а не анонімним телеграм-каналам. Розмову має почати людина, з якою асоціюється шлях до перемоги. Це може бути Зеленський, Умєров, Залужний чи Буданов. Вони мають чесно розказати про поточну ситуацію в країні, зізнатися, що етап «заспокоєння» інформацією затягнувся, проте навіть тепер не все може бути публічним. 

А люди мають почати діяти. Кожен має щось робити, зокрема, формувати стійкість. Поки що можна помітити, що більша частина суспільства зайняла позицію «втомленої бездіяльності». Виглядає так, що ми, або вже перемогли, або просто не знаємо, що робити. Ми не можемо собі дозволити таку поведінку.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!