Вона може просто не вистояти

2330 0
Порятунок бойківської церкви у Кугаєві потрібно почати з даху. Він протікає, з нього ллється вода на іконостас.
Фото Тараса Бабенчука

Фото Тараса Бабенчука

Церкву Богоявлення Господнього XVII ст., що у селі Кугаїв Пустомитівського району, яка є пам’яткою архітектури національного значення, громадськими зусиллями і пожертвами рятують вже майже 10 років. Комісія культурної спадщини та туризму підтримала і погодила реставрацію, а Львівська обласна рада ще у березні виділила кошти на виготовлення проєктно-кошторисної документації і початок фактичних реставраційних робіт, але ПКД досі в роботі. Про те, яка зараз ситуація в дерев'яному храмі та які роботи потрібно робити якнайшвидше, розповідає голова обласної організації «Українське товариство охорони пам’яток історії та культури» Андрій Салюк.

Читайте також: Куди поїхати на вихідні зі Львова. До старовинної бойківської церкви

Це багатостраждальна церковиця. Там є кілька дуже суттєвих проблем. Найбільша – це дах. Гонт повністю зігнив і щоб не протікав дах, ще у 2013 році ми його накрили плівкою, гідробар’єром і це її трохи рятувало.

Думали, що у 2014 році почнемо робити конкретні кроки з реставрації, але цей рік був дуже складний і всі плани перекреслила війна. Довелося все відкласти. До усього повернулися у 2017 році. На той момент плівка, якою накрили дах, вже була пошкоджена. Прийняли рішення накрити все повторно та почали збір коштів на збереження церкви.

За зібрані кошти закупили новий гонт, необхідні матеріали, а також провели міжнародний воркшоп-дослідження церкви спільно з українськими та американськими реставраторами.

За цей час вдалося відреставрувати дзвіницю, але дах надалі залишається в поганому стані, адже накритий плівкою.

Коли отримали радісну звістку, що справа зрушилась – буде проєктна документація, і почнуться роботи, то зраділи. Але, на жаль, сталося не так.

Церкву треба рятувати! Мало не щодня виїжджаємо туди з реставраторами, на днях будемо проводити зустрічі з керівництвом громади, селищним головою, церковною громадою, щоб спільно обговорити конкретно дії та роботи.

Найперше, знову ж таки, почнемо з даху. Він протікає, з нього ллється вода на іконостас. Необхідно тимчасово демонтувати іконостас, щоб забезпечити можливість протиаварійних робіт з укріплення церкви. 

Церква має три верхи – так звані бані, хоч вони не кулясті. Це дуже цікаві архаїчні верхи чотирискатної конструкції. Між цими верхами утворюється так званий сніговий мішок – місце, коли потрапляє сніг і його не здуває вітром. На жаль, потім він утворює вантаж на церкву, ще й сніг поволі тане і вода поширюється на багато елементів. Тобто, це постійне замокання. В одному з тих мішків – між бабинцем і головною банею – настільки погано із замоканням, що балка, яка лежить, прогнила і один край випав із замка (коли колоди зарізають одна на другу). Зараз ми цю колоду підперли і стабілізували, але це нічого не вирішує. Необхідно зробити конструкції з укріплення, щоб церква не перекошувалася і не руйнувалася далі.

Також треба зробити порядок із дахом. Не знаю, наскільки ми встигнемо цього року провести ці роботи, бо точно треба скинути погане зігниле гонтя, замінити їх на нове. Його ми вже закупили за допомогою коштів громадян. Але для цього треба розібрати старий гонт, подивитися, в якому стані дерев’яні конструкції даху, щоб оцінити, чи можемо класти гонт на низ чи вони також є в поганому аварійному стані і чи не потрібно їм робити заміну.

У залежності від того, яка буде погода, ми або це встигнемо або обмежимося тільки укріпленням та стабілізацією церкви тим. Якщо все погано – виконуватимемо роботи навесні. Крім того, необхідно зробити й заміну підвалин, на чому стоїть церква. 

Якщо ми зараз не проведемо протиаварійні роботи, то церква не вистоїть цю зиму. Роботи розпочати треба вже. Тому їдемо, щоб скласти графік і визначити послідовність робіт. Завозимо матеріали, все узгоджуємо і з понеділка плануємо розпочати роботи. Це те, що називається реанімація і порятунок.

Додамо, що за словами керівниці департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА Олени Василько, зараз відбувається проєктування науково-проєктної документації об’єкту на реставрацію. Орієнтовна вартість ПКД 400 тис. грн. Під час проєктування виникли складні проєктні рішення, зокрема щодо певних конструктивних моментів зі збереження і накриття. До кінця цього місяця ПКД мають завершити і подати на експертизу. Тоді потрібне буде погодження в Мінкульті і дозвіл на початок робіт. Після цього оголосять тендер на проведення реставраційних робіт. Тендерна закупівля забере ще приблизно місяць.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!