Нова рада і старий виконком. Чи легітимно ухвалює рішення виконавчий комітет та коли його оновлять

2032 0
Бюджет Львівської ОТГ мають затвердити до 25 грудня, тож ця дата може стати дедлайном і для створення виконкому.
Фото: i.ytimg.com

Фото: i.ytimg.com

Минулої п'ятниці виконавчий комітет Львівської міської ради затвердив чимало містобудівних норм та обмежень: дозволив звести на 20 метрів вищу за норми багатоповерхівку, перебудувати пам’ятку на вулиці Шевській, побудувати новий готель у центрі міста тощо. Тоді один з депутатів ЛМР заявив, що має сумніви у легітимності виконкому, адже його склад затверджували депутати попереднього скликання. Коли і хто призначить новий склад виконкому ЛМР, як він відрізнятиметься від нинішнього і чи законно працює старий склад виконавчого комітету, розповідає керівник Агенції регіонального розвитку Львівської області Тарас Баранецький.

Виконавчий комітет, призначений за попереднього скликання міськради, діє доти, допоки не запрацює новий, хоча частина його членів вже не мають повноважень. Наприклад, це секретар міської ради попереднього скликання Анатолій Забарило, який не може бути членом виконкому, тому що уже не обіймає посаду секретаря. Також членом виконкому вже не може бути Андрій Москаленко, адже він став депутатом Львівської міської ради, так само – Любомир Зубач, який обраний до Львівської обласної ради. Ті, хто стали депутатами місцевих рад, не можуть виконувати обов’язки і депутатів, і членів виконкому. Але якщо є кворум без них, то виконком може працювати.

Читайте також: У Львові дозволили перебудувати колишній завод «Мікроприлад»

Склад нового виконкому, що мають призначити, дещо відрізнятиметься від попереднього, адже тепер створено Львівську ОТГ, до якої увійшли навколишні громади. Тож, до виконкому мають увійти міський голова, секретар ради, керуючий справами виконкому, заступники міського голови. Також членами виконкому стануть старости територій, які долучилися до Львова.

Нового секретаря ради, відповідно до закону, мають обрати не пізніше, ніж через 40 днів після вступу в повноваження нової міської ради. Тоді ж депутати можуть затвердити заступників міського голови, потім – старост, а вже тоді будуть формувати новий склад виконкому.

Читайте також: Виконком Львова дозволив звести багатоповерхівку на 20 метрів вищу за норми. Оновлено

Щодо старост, то міська рада має визначити старостинські округи, тобто території, на яких буде один староста. Наразі ідеться про дев'ять округів і, відповідно, дев'ять старост, хоча це ще не остаточне рішення. Питання формування старостинських округів, кількісного і персонального складу старост – це повноваження голови Львівської ОТГ, який має подати кандидатури на розгляд депутатів.

Якщо в якомусь окрузі не зможуть швидко затвердити старосту, але в більшості вони все ж будуть, то сформувати виконком можна буде із тих людей, яких вже призначать, адже членами виконкому стають за посадою.

Читайте також: Відому пам’ятку на Шевській перебудують і облаштують на даху тераси

Виконком має багато функцій. Але зараз ключове питання – це розгляд бюджету на 2021 рік, що виконком має подати на розгляд сесії. Бюджет ОТГ мають затвердити до 25 грудня, тож ця дата може стати дедлайном і для створення виконкому.

Варто додати, що виконком має менше повноважень, ніж депутатський корпус ради, що може зупиняти дію рішень виконавчого комітету.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!