Взяти валютний кредит – це перекинути проблеми з комунальних підприємств на плечі львів'ян

2226 0
Під час сесії 27 квітня депутати Львівської міської ради мали розглянути питання про затвердження кредитного договору між Європейським банком реконструкції та розвитку і ЛМР на 25 млн євро, але на цьому питанні між ними виникла дискусія. Чому частина депутатів не підтримує цього кредиту і чому він не відповідає інтересам міста пояснює депутат міської ради від фракції «Голос» Віталій Троць.

Минулого четверга депутати Львівської міської ради зібрались на сесію і з 266 питань у порядку денному розглянули лише сім. У пересічного львів’янина виникає логічне запитання «Чому?». Спробую пояснити, чому застопорились робота ради. Каменем спотикання під час розгляду порядку денного стали питання, пов`язані з кредитом, який пробує отримати Львівська міська рада для покриття збитковості своїх комунальних підприємств.

Трохи хронології розгляду цього питання:

В листопаді 2022 року ЄБРР оголосило початок програми екстреної підтримки ліквідності комунальних підприємств з метою пом’якшення впливу війни проти України у межах «Програми забезпечення стійкості» Європейського банку реконструкції та розвитку.

На що чиновники планували витрати кошти, отримані у 2023 році?

  • на виплату заробітної плати працівникам ЛКП;

  • оплату енергоресурсів, які використовує ЛКП в своїй діяльності;

  • покриття боргових зобов'язань. 

 

По суті, це операційні збитки, які генерують наші комунальні підприємства в силу різних причин, багато років вони покривались з бюджету напряму. Про жодні капітальні видатки, які б покращили роботу комунальних підприємств, не йдеться. В народі такі кредити називаються «на проїдання». І основною була і залишається проблема неефективності менеджменту комунальних підприємств, який не може і не хоче виводити їх із затяжної кризи.

Але 6 грудня 2022 року депутати міської ради все-таки двома третинами голосів прийняли Ухвалу №2580 від «Про здійснення запозичення до бюджету Львівської міської територіальної громади у 2022 році», якою дозволено здійснити запозичення по цій програмі в розмірі 25 млн євро на 4,5 роки. Це валютний кредит, в євро, за ставкою міжбанківської ставки Єврозони (Euribor) плюс маржа у розмірі 2,5 % на рік у євро плюс одноразова комісія в розмірі 125 тис. євро. Голоси депутатів розподілились наступним чином: 45 «за»: «Європейська солідарність» (ЄС) – 24, «Самопоміч» – 17, Голос» – 0, «Варта» – 0, «Свобода» – 3, позафракційні – 1).

Читайте також: «Сьоме питання». Про що Садовий не може домовитися з депутатами

Чому «Голос» і «Варта» не голосували? Однією з наших вимог було творення Наглядових рад в тих комунальних підприємствах, які мали отримати кредитні кошти. Таке доручення дали під час голосування за отримання кредиту в грудні 2022 року. Але на сесії 2 березня 2023 року це питання перенесли після того, як міський голова сказав, що не готовий до прийняття цієї ухвали.

Однак вже при повторному голосуванні 2 березня цього року питання про затвердження Кредитного договору від 30.12.2022 № 53825, укладеного між ЛМР радою та ЄБРР, його провалили. З 43-ох потрібних голосів «ЗА» проголосувало лише 36 депутатів (Європейська Солідарність – 17, Самопоміч – 14, Голос – 0, Варта – 0, Свобода – 3, позафракційні – 2).

На думку фракції «Голосу», у Львівській міській раді отримання такого кредиту не відповідає інтересам міста і є на цьому етапі взагалі не критичним, оскільки минулого року фактично бюджет розвитку був заморожений через обмеження, введені Кабінетом Міністрів України. Крім того, в бюджет 2023 року ми отримали з бюджету 2022 року більше ніж 1,8 млрд гривень залишкових коштів. Цього повністю б вистачило на покриття критичних видатків, які можуть виникати у Львові у 2023 році, зокрема на підтримку комунальних підприємств і фінансування бюджетних призначень. Також підтвердженням того, що кредит не потрібен місту, є те, що місто не так давно спробувало придбати на наявні кошти готель «Власта» за 100 млн грн, а після того, як не змогло під час аукціону запропоновувати конкурентну ціну, зробило інвестицію в цінні папери, придбавши облігації на 680 млн грн.

Взяти валютний кредит – означає перекинути проблеми, які є у комунальних підприємствах на плечі львів'ян. Такі дії ніколи не зможуть стимулювати жодну людину, яка працює у виконавчих органах або комунальних підприємствах, шукати вихід з тих проблем, які нам, львів’янам, обходяться покриванням їх збитковості більш як в 1 млрд гривень щороку.

Юридично такі запозичення по ст. 26 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» повинні затверджуватись у два етапи. Перший – це дозвіл на отримання кредиту, другий – це затвердження самого кредитного договору. Лише після цього договір набирає чинності й можна перераховувати кошти, платити комісії тощо.

Станом на кінець квітня ми вже бачимо, що бюджет Львова 2023 перевиконується. Це ще раз підводить до думки про те, що запозичення у валюті, ще й без реорганізації комунальних підприємств, не потрібні. Під реорганізацією маю на увазі, зокрема, створення на найбільших з них наглядових рад, підвищення їхньої ефективності.

Натомість виконавчий комітет 14 березня 2023 року прийняв Рішення №260 «Про прийняття умов, викладених у Кредитному договорі від 30.12.2022 № 53825, який укладений між Львівською міською радою та Європейським банком реконструкції та розвитку». Цим рішенням виконком «схвалив» умови кредитного договору, хоча затверджувати кредити можуть лише депутати міської ради. Це означає, що виконком повністю перевищив свої повноваження. Також цим рішенням члени виконкому ще більше нашкодили загальній суспільній дискусії на цю тему.

Для сесії ЛМР стало принциповим питання скасування цього рішення – це мало голосуватись наступним питанням після другої спроби затвердження кредитного договору 27 квітня.

Що сталося далі? Зареєстрували ухвалу про створення тимчасової слідчої комісії про перевірку діяльності виконавчого комітету. Насправді у депутатів і без цього рішення, прийнятого з перевищенням повноважень, були запитання до рішень виконкому.

Повторне друге голосування за затвердження кредитного договору мало відбутись на сесії ЛМР 27 квітня 2023 р. В процесі обговорення стало зрозуміло, що голосів на затвердження договору немає і міський голова, продовжуючи публічну дискусію, довів сесію до 18:00, так і не поставивши питання на голосування. Більша частина фракції «Самопоміч» і «Європейська Солідарність» залишила зал, сесія без реєстрації в залі 33-ох голосів стала неповноважною і була закрита.

То ж як бути далі і яким може бути вихід з ситуації?

  • Повернення коштів ЄБРР, оскільки юридично договір так і не вступив у дію, а отже, всі транші мають повернути. Але що тоді робити з сотнями тисяч євро, які вже на свій ризик виконавчі органи сплатили як комісію і послуги за «консультування»?
  • Йти по дорожній карті, яка виведе комунальні підприємства з-під ручного керівництва, створити при КП наглядові ради, і, зрештою, працювати над реальними змінами на цих підприємствах.
  • Міському голові продовжувати шукати голоси в існуючій диспозиції…

 

Нагадаємо, що дискусію, яка виникла між депутатами під час сесії Львівської міської ради 27 квітня, а також детальніше про кредит та угоду можна прочитати у матеріалі Tvoemisto.tv за посиланням

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!