Не намагайтеся «проскочити» на теплому чаї з лимоном, або Мій досвід хвороби на Covid-19

17821 0
Я не прихильник великої кількості ліків, тим більше, антибіотиків, але я би радила дослухатися в цьому випадку до сімейного лікаря, і не намагатися самостійно «проскочити» на теплому чаї з лимоном.
Фото: freepik

Фото: freepik

Covid-19 – хвороба, яка може несподівано вразити будь-кого і наслідки її можуть бути, якщо не смертельними, то  дуже важкими. Однак, багато українців у це продовжують не вірити, плетуть різноманітні теорії змови. Звідси, не дотримання заходів безпеки, відсутність масок. Про свій досвід боротьби з коронавірусом ведуча «1+1 media» Марічка Падалко.

Я і двоє моїх дітей захворіли на коронавірус. Син вже здоровий і активний. Ми зі старшою донькою потроху одужуємо. Чоловік і молодша донька не заразилися.

За останні два тижні в мене накопичилося багато особистого досвіду через тісний контакт з Covid-19. Я спробувала його систематизувати. І, можливо, комусь він стане в нагоді.

Як ми його виявили і які були симптоми

Наприкінці липня наш 13-річний син повернувся з «горлом» з футбольних зборів у Вінниці. Відіспався (він завжди після зборів багато спить, тому ми нічого не запідозрили), попив багато чаю і повернувся до тренувань. Пізніше на горло поскаржилася його сестра (11 р). За кілька днів вона почала сильно кашляти, і я повезла її до найближчої клініки за містом. Діагностували абструктивний бронхіт, призначили інгаляції. Здали ПЛР-тест за моїм наполяганням, бо симптоматично це поки не виглядало лікарям як коронавірус, особливо через те, що все літо дитина безвилазно прожила на дачі.

Поки ми чекали на результат аналізу, Маша майже одужала, але за п’ять днів – стрімкий підйом температури до 40,3 і посилення кашлю. Повертаємося до клініки, там тепер підозрюють лівосторонню пневмонію і відправляють на комп'ютерну томографію. Я вже на той момент не виходжу на роботу через побоювання, що вдома Covid.

Читайте також: Після хвороби тебе починають цуратися або «Післясмак» ковіду

Коли нарешті прийшов результат тестування доньки і підтвердив коронавірус, перші симптоми почала відчувати я. Знов ж таки горло. І ще я багато і неконтрольовано спала. Так миттєво і надовго відключатися можна лише на початку вагітності. Температура невисока 37,4. Але при моїх стабільних 35,8 – це відчувалося і без термометра.

Коли приїхали до мене робити ПЛР-тест, я вже кашляла, було відчуття «стороннього тупого предмета» в грудях, горіло і дуже боліло постійно обличчя. Але наступного дня прийшов «негативний», як не дивно, результат ПЛР-тесту. А лікарі вже діагностували бронхіт і відправили із підозрою на пневмонію на КТ. Одночасно, взяли ІФА-тест на імуноглобуліни igM – це антитіла, що з’являються в розпал хвороби. Аналіз крові їх виявив, але в недостатній кількості для підтвердження діагнозу.

Через виявлення вірусу в родині мій син, що на той момент почувався цілком здоровим, був змушений призупинити тренування і здати два тести. Перший це знов таки ПЛР. Другий на ті, антитіла, що з’являються вже після перенесеної хвороби (igG). Виявилося, Міша таки «перехворів», має високий рівень антитіл (фото), і негативний ПЛР, тобто «одужав».

Коли я розповіла цю родинну медичну історію імунологу Федору Лапію і з запитанням, що ж все таки з моїм діагнозом, він мені порадив так само здати тест на igG. За його версією, я могла почати хворіти раніше, ніж це усвідомила, а бронхіт пішов вже ускладненням. І він виявився абсолютно правий. Наступний мій аналіз на igG показав, що в мене вже з’являються антитіла на Covid-19 і я в процесі одужання. Саме тому аналіз на igM на той момент був не інформативним. Ці антитіла швидко зникають.

Наша найменша дитина (9 років), яка постійно зі мною, – абсолютно здорова. Ми зробили Катрі та Єгору тест на антитіла. В обох нульовий результат – з Covid-19 вони поки не перетиналися.

В зоні ризику опинилися мої батьки, бо ми бачилися з ними на день народження мами. Але слава Богу, в них не з’явилися жодні симптоми, а мама, щоб переконатися, здала ПЛР, отримала негативний результат і може скоро безпечно повернутися до своїх студентів і колег в університет.

У мене і за тестом, і за відчуттями, гостра фаза позаду. Досі багато сплю, вже не кашляю, але п’ю знеболювальні, бо м’язові болі не дають спати по ночах. Все тіло досі болить. І чіхаються очі. Далі про набутий практичний досвід

Тестування

Тест, який підтвердив захворювання на коронавірус у нашій родині, ми здавали в «Добробуті» на Софіївський Борщагівці.

До честі, клініки мені сказали, що окрім комерційного тестування за 1 800 грн, у дитини можуть безоплатно взяти ПЛР-тест і відправити його на державну лабораторію. Це важливий момент для тих, хто опиниться на прийомі в приватній клініці.

Що погано з державним тестуванням – це те, що результат (про наявність Covid-19) ми отримали за 9 (!) днів після здачі.

В цей час Єгор Соболєв (політик, чоловік Марічки Падалко – ред.) їздив до Харкова, був вражений, скільки там людей без масок, і за повернення вирішив самостійно перевіритися у приватній лабораторії у Києві. Його негативний результат був відомий за день.

Перездавати ПЛР на предмет одужання можна не раніше, ніж за 14 днів від забору з позитивним результатом. Мені в клініці сказали, що ніби МОЗ нещодавно видав наказ, що фіксувати одужання відтепер можна одним негативним ПЛР-тестом, а не двома, як раніше. Але на сайті міністерства я документ не знайшла поки.

Страхова і Covid-19

Якщо Ви маєте медичну страховку і розраховуєте на її допомогу в лікуванні коронавірусу, то можуть бути сюрпризи. Як мені пояснили в нашому відділі кадрів, у страхової є право кваліфікувати Covid-випадки як пандемію і не покривати лікування після встановлення діагнозу.

Читайте також: Covid-19 – це дуже і дуже небезпечно. Застереження від колишнього скептика

За покриття «діагностики» – теж ще доведеться поборотися. Наприклад, ПЛР мені покрили, а потім я дізналася, що ці гроші за тестування страхова тепер просить у мого роботодавця. Підозрюю, що у всіх по-різному. Тому не зайвим, напевно, буде зараз подзвонити і розпитати свою страхову, щоб розуміти перспективи.

Комп’ютерна томографія

Зараз багато пацієнтів відправляють на комп’ютерну томографію. Якщо його організацію доведеться взяти це на себе, дізнайтеся, де це можна потенційно зробити. КТ вже зараз розписані на кілька днів наперед. Щоб не чекати два дні, коли в доньки була підозра на пневмонію, чоловік возив її на скринінг о 2 ночі, бо був вільний запис. Бонус нічних КТ – знижка 20%. Наприклад, 800 гривень замість 1 000. Я на своє КТ знайшла час на 01:45 ночі, теж щоб не чекати два дні.

Далеко не всюди на КТ можна потрапити з підозрою на Covid. Я обдзвонювала багато центрів. 

Ще важливий нюанс, на яких носіях забирати зображення. Київські лабораторії пропонують на дисках, лікарям не завжди є вже, куди ці диски встромляти, тому іноді треба просити на КТ саме на плівці.

Лікування

Мені і доньці краще стало на антибіотиках. Мені призначили препарат Азитро Сандоз (Румунія), і полегшення симптомів бронхіту я відчула одразу. Причому я дуже вдячна лікарю Анні Лавренюк, що вона мені одразу призначила «важку артилерію», навіть не чекаючи результатів загального аналізу крові і аналізу на с-білок реактивний. «Ви так кашляєте, ми не можемо і пів дня чекати».

Доньці призначили Сумамед, і тільки на другий день його прийому нам вдалося збити температуру 40,3, що трималася три дні. Допомагав ще Нурофен (сироп). На парацетомол, яким ми донці теж намагалися збивати температуру, організм ніяк не реагував.

Я не прихильник великої кількості ліків, тим більше, антибіотиків, але я би радила дослухатися в цьому випадку до сімейного лікаря, і не намагатися самостійно «проскочити» на теплому чаї з лимоном. Симптоми можуть накопичуватися поступово і не сильно турбувати, а активний перебіг, коли починається кашель, зазвичай дуже стрімкий. Тому мені близька гіпотеза лікаря Тараса Жиравецького про те, що відносно низька смертність від коронавірусу в Україні частково пояснюється вадами нашої системи, коли ліки можна швидко купити без рецепта в телефонному режимі. Італійці чекали по домівках до останнього без особливого лікування, а коли починали задихатися, в реанімаціях вже не було місць. Але це не означає, що нас мусить лікувати google замість медика.

Як перевірити, чи ви вже перехворіли на Covid-19

Вже в усіх лабораторіях, які роблять коронавірусні аналізи, можна здати тест на антитіла. Важливо, не помилитися, на що саме здавати. В переліку шукаємо аналіз на імуноглобуліни igG (на фото є приклади). Саме igG з’являються, коли людина починає одужувати і залишаються з нею. Як надовго – вчені ще сперечаються. (В переліку Ви можете зустріти igM і igA – це антитіла, що з’являються в гострій фазі хвороби, і поступово зникають на другий-третій тиждень. Це аналіз інформативний при встановленні діагнозу в розпал хвороби лише)

Замість висновків

«Діти переносять легко».

В нас одна дитина перенесла найтяжче з усіх з температурою 40,3. Одна дитина фактично на ногах (ще й на футбольних полях). Найменша не відреагувала зовсім.

«Вірус дуже заразний»

З одного боку, так. Ми не поїхали у відпустку, дотримувалися маскового режиму, не були в контакті з очевидними носіями хвороби і всеодно захворіли. Водночас, в тісному контакті з явними хворими, дві людини з п’яти в родині не заразилися.

«Вірус підступний»

Згодна, на всі 100%. Мене вразила його швидкість. Сьогодні ти ще вільно бігаєш на пробіжці, завтра починаєш кашляти, післязавтра в тебе вже діагностують бронхіт з підозрою на односторонню пневмонію. Це я про себе. Або ти майже одужав від «ГРВІ», і лише на дев’ятий день від початку симптомів з’являється температура більше 40, і кашель починається знов. Це про доньку.

«Починається з кашлю»

У нас всіх першим відчутним симптомом було горло – «боляче ковтати». До речі, смак, нюх ніхто не втрачав.

«Держава забезпечує лікування Covid-19»

Теоретично, так. Перший та останній ПЛР-тести захворілій доньці ми не оплачували. Скільки чекали перший, Ви вже знаєте. Другий ще чекаємо – вона почувається добре, а до школи є час. Якщо великій родині потрібно оперативно визначити хворих/здорових, це влетить в копійку, яку варто мати про запас. Один ПЛР-тест коштує плюс-мінус 1800 грн, тест на антитіла приблизно 800. Самі ліки не коштували більше 500 гривень.

Читайте також: Чого я злюся на тих, хто не вірить у Covid-19

Не хочеться нікого повчати, усі дорослі і «самі ответственни за свойо здоров’я», як мені гордо відповіли дві жіночки в маршрутці на моє запитання про їхні відсутні маски. Сподіваюся, в разі чого, в тих, хто відповідальний за їхнє лікування, вистачить і сил, і вміння, і ліжок. А нам було б відповідально дотримуватися простих рекомендацій і не допустити одночасну появу нових хворих, яка може статися .з початком навчального року.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!