Як говорити з дитиною про секс і не тільки

30391 0
Більшість підлітків в Україні не мають сексуальної освіти. Часто причиною цього є відсутність спілкування з батьками на «незручні» теми.
фото ілюстративне - з відкритих джерел

фото ілюстративне - з відкритих джерел

Батькам не варто стидатись розмовляти з дитиною про появу на світ та секс. Треба пояснювати всі природні процеси доступною мовою, — вважає психологиня Оксана Медвідь.

Завжди важко говорити про таку інтимну тему з власною дитиною. Ти не знаєш, як про це сказати, в якому віці та хто саме із батьків має таку інформацію доносити. Нам якось незручно про «це» говорити, з нами на такі теми не спілкувались. У Радянському Союзі «сексу не було», тож у нас немає навичок до діалогу. І це не про знання/незнання, а про емоційну складову в такій ситуації.  

У ранньому віці дитина може запитати: «як я появився/появилася на світ?», або ж менший брат/сестра, чи будь-хто інший: сусіди, родичі. Вперше про дітонародження вартує розказувати дитині до 3 років, використовуючи словниковий запас відповідно до віку. Легенди про лелек, капусту і навіть про «подарунок від Бога» – це все минуле, незріле, радянське і брехливе. Це перша і одна з найголовніших історій, яку ааша дитина запам’ятає назавжди.

Зигмунд Фройд зазначав, що перші три роки є одними із найважливіших років життя людини, бо саме в цей час починає формуватися «Я» особистості. Якщо ви розкажете неправдиву історію, дитина вже тоді втрачатиме до вас довіру. Якщо вважаєте, що дитина не усвідомлює про що мова, то помиляєтесь. Вона може не розуміти, але точно відчуває. Також не вартує у будь-якому віці казати: «підростеш – зрозумієш», бо це сигнал про вашу неготовність зріло і впевнено розказувати про «незручне».

Як варіант, можете розказати трирічній дитині звідки беруться діти: «діти народжуються від кохання мами і тата, після того дитинка появляється у животику, дев'ять місяців росте, а потім народжується на цей світ». У віці до трьох років цієї інформації буде достатньо, зазвичай, додаткових питань не виникає. Звичайно, якщо дитина росте у повній сім’ї, то таку розмову мають вести обоє батьків, якщо вони присутні. А якщо ж це спонтанне запитання і є лише хтось один із батьків, то нічого страшного, якщо розкаже мама або тато.

Читайте також: Як зрозуміти підлітка. 5 підказок для батьків

Згодом у дитини з´являються додаткові запитання, буває це у віці 3-7 років. Дитина вже починає більше осмислювати і може ставити додаткові запитання. Вона бажає більше інформації та конкретики. Вартує розказати про статеві відмінності, можна показувати малюнки у спеціальних дитячих книжках або в інтернеті. Дітям це цікаво і в цьому віці вони відчувають перші статеві інстинкти. Краще, щоб дитина дізналася від вас, аніж заглядала в чужі труси у пошуках правди. Якщо розумієте, що вам це складно: червонієте, не можете підібрати слова, вам хочеться сміятися, то вже краще просто придбайте спеціальну літературу і дайте дитині. Вона сама з цим розбереться.

Читайте також: «У школі секс визначають як щось, від чого бувають діти і болячки»

Наступний етап статевого дозрівання – 7-10 років. Тепер пора розповідати, які зміни в організмі чекатимуть на вашу дитину. У цій ситуації краще, щоб спілкувався один із батьків, залежно від статі дитини. Якщо дівчинка, то мама, якщо хлопчик – відповідно, тато. Тоді ця розмова буде деталізована. Ця розмова – це, так би мовити, підготовка до дорослого життя. Важливо тут називати все своїми іменами і підготувати дитину до змін в її організмі.

Читайте також: Не згоріти на роботі. Чому потрібно відпочивати і як це робити правильно

10-17 років дитини — той період, який лякає батьків. Перші симпатії, побачення, кохання, думки про секс. Лекції про те, що себе потрібно берегти, не дадуть потрібного ефекту. Якщо ви протягом життя дитини прикріплювали відповідні цінності, то все буде гаразд. У цей період найважливіше довіряти власній дитині, вільно спілкуватися, обговорювати стосунки з протилежною статтю, ділитися власними переживаннями, коли ви були в такому ж віці. Навчити дитину оберігати себе. Обов’язково розповідати про презервативи. У більш старшому віці можна самому придбати презервативи і навчити ними користуватися. Окремою складовою має бути моральна сторона. Хлопцям потрібно розказати про сторону відповідальності. Дівчатам про те, що якщо вона ще не готова до статевого акту, то розумний хлопець завжди має зачекати.

Найголовніше у спілкуванні про секс та статеве дозрівання з дитиною – це простота та правда. Необхідно підбирати слова відповідно до віку та складу характеру дитини. Відвертість притягує!

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!