Політична реклама

Перевіряйте втричі пильніше. Як не стати жертвою фейкової інформації

2138 0
Якщо вам трапляється джерело або діяч, про якого ви ніколи не чули – перевіряйте втричі пильніше. Саме нехтування інформаційною гігієною є найнебезпечнішим фактором поширення фейків.
Фото: Кавун.city

Фото: Кавун.city

«Covid-19 був спланований ще рік назад»,  «Носіння масок призводить до захворювання шкіри» і найсвіжіший   про «Убивство соратників нардепа Ківи». Скільки разів ви бачили схожі заголовки? Напевно, безліч. Але чи знаєте ви, що вони неправдиві? Політолог, учасник російсько-української війни та член партії «Голосу» Ігор Шолтис розповів, як не потрапити на гак інформаційної пропаганди.

Завідомо неправдиву або спотворену подачу інформації називають фейками. В них одна ціль – нав’язати думку, яка вигідна тим, хто її поширює. Чи можемо ми знівелювати цей процес? Очевидно, що так, якщо будемо знати, як розпізнати фейки.

Фотофейки

Дуже прості за своєю будовою, проте дуже дієві. Інформативний текст, що супроводжується візуальною картинкою дає кращий ефект переконання. Перевірити правдивість такого зображення дуже легко, вам потрібно лише клікнути правою кнопкою миші на фото та обрати дію «знайти це зображення в Google». Пошуковик одразу видасть вам десятки зображень з оригіналом, де ви зможете відстежити історію його походження.

Відеофейки

Спростувати таке медіасміття набагато складніше, тому вам доведеться вмикати свою дедукцію. Переглядаючи відео, звертайте увагу на дату завантаження та її відповідність до змісту. Також важливо не оминати деталі – досить часто номерні знаки, назви міст та географічні особливості не збігаються з суттю самої новини. Потрібно не забувати про коментарі.

Читайте також: День Незалежності і запитання, на яке не знайшлося відповіді

Представники проросійських медіа полюбляють по кілька разів перезавантажувати відео на ресурси, аби позбутися негативних відгуків. Попри це, знайшовши ролик з найбільшою кількістю переглядів, ви неодмінно помітите коментарі з посиланнями на першоджерела.

«Очевидці кажуть, що…»

Ми схильні вірити людям, що перебувають в епіцентрі подій. Свідчення очевидців відштовхують нас від ідеї розбиратися у ситуації глибше. Виділивши час, в більшості випадків ви знайдете інформацію про так званого експерта або очевидця у мережі. Як ви зможете переконатися така інформація досить рідко відповідатиме дійсності.

Авторитет Заходу

Росіяни використовують європейські або американські ЗМІ, спотворюючи зміст новини або опираючись на підтримку прокремлівських західних медіасмітників. Попри наш ідеалізм, кремлівська машина інвестує величезні кошти у медійний простір на Заході.

І взагалі, якщо побачите новину, яка свідчить про путінське або медведчуківське доброчинство, просто вийдіть з цього сайту або переключіть канал.

Джерела

Якщо вам трапляється джерело або діяч, про якого ви ніколи не чули – перевіряйте втричі пильніше. Саме нехтування інформаційною гігієною є найнебезпечнішим фактором поширення фейків.

Читайте також: Ніхто нічого не виграє. До чого може призвести підвищення мінімальної зарплати в Україні

Це приклади лише декількох серед сотень видів інформаційних атак. Бережіть свої нерви та час і завжди стежте за своїм медіараціоном.

Детальніше у влозі GOлос. Pro. Безпеку – Що таке фейки і як з ними боротися від Ігоря Шолтиса.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!